Unes 6.000 persones han visitat avui el Palau de la Generalitat, que amb motiu de la diada de Sant Jordi ha romàs obert al públic des de les 11.30h del matí fins a les 19.00h de la tarda.
 
A més de visitar la seu del Govern de Catalunya, els ciutadans també han pogut accedir a l’espai arqueològic de la Domus Romana i les Sitges Medievals del carrer de la Fruita, un centre patrimonial de primer ordre on conviuen vestigis de la Barcino romana i restes d’un casal del Call, el barri jueu de la Barcelona medieval. L’espai ha estat habilitat pel Govern i el gestiona el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), de l’Ajuntament de Barcelona.
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha donat el tret de sortida a la celebració institucional del Govern aquest matí amb la “crida de Sant Jordi”, una declaració en què el cap de l’Executiu ha destacat que, amb la festa, Catalunya  ofereix al món “el gran espectacle del mosaic de la societat catalana participant activament, incorporant la diversitat i celebrant el que ens uneix”.
 
Com ha explicat el president, la festa de Sant Jordi és molt antiga, com ho són les institucions catalanes. El mateix Dietari de la Generalitat de Catalunya recull que el 17 d’abril de 1459, al segle XV, es va fer una crida pública pels carrers per tal que tothom celebrés la festa de Sant Jordi. Així ho havien establert les Corts catalanes, un dels parlaments més antics del món. La rosa vermella es regala, per tant, des del segle XV. El mateix Palau de la Generalitat llueix per tot arreu la Creu de Sant Jordi. També es va celebrar a la Barcelona assetjada de 1714, ara fa tres-cents anys. I va ser la Mancomunitat de Catalunya, de la que enguany es commemora el centenari, qui va tornar a impulsar la celebració de la Diada, que va incorporar l’element del llibre a finals dels anys vint del segle passat.
 
Posteriorment, a les 9.00h, s’ha celebrat la tradicional missa de Sant Jordi, oficiada per l’arquebisbe cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, a la qual ha assistit el president Mas, així com altres membres del Govern i autoritats de Catalunya.
 
Com cada any, l’arquebisbe Martínez Sistach ha beneït les parades de roses que diverses entitats socials han muntat al Palau Gòtic del Palau per recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme. A continuació, el president ha rebut la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2013, així com les Dames i Fadrins de les demarcacions catalanes.
 
La celebració al Palau de la Generalitat s’ha sumat als tradicionals actes festius i commemoratius de Sant Jordi que el Govern celebra arreu del territori català i a l’exterior.