• Durant el ple del Parlament, el cap de l’Executiu ha denunciat que “és típic de l’`ordeno y mando´ de l’Estat que les minories imposin la seva voluntat a les majories”
El president Mas, en un moment de la seva intervenció en el ple
El president Mas, en un moment de la seva intervenció en el ple
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha celebrat la normalitat amb què es va viure ahir a tot Catalunya la Diada de Sant Jordi i ha destacat que “aquest és un país tossut en les seves actituds cíviques i de bona convivència i que té molt arrelada aquesta manera de comportar-se, de fer i de ser”, però ha lamentat que “a alguns sembla que això els incomoda i no els agrada que es produeixi”.
 
Durant la sessió de control, que s’ha fet aquest matí al Parlament de Catalunya, el cap de l’Executiu ha explicat que ahir va mantenir una trobada amb 25 corresponsals estrangers a l’Estat, que van poder copsar que l’ambient que es vivia als carrers era “el d’un país normal, un país que pateix, però que al mateix temps es comporta amb unes actituds cíviques exemplars”. Artur Mas ha contraposat aquestes actituds i aquesta normalitat amb els “discursos apocalíptics sobre si el país està dividit o confrontat”.
 
En un altre moment del ple, i en resposta al grup parlamentari popular, el president de Catalunya ha denunciat l’actitud “típica de l’`ordeno y mando´ de Madrid i del PP” que quan a alguns no els interessa que es faci un referèndum a Catalunya “imposen la seva voluntat sobre tota la resta”. El president ha assenyalat que els populars “diuen que a determinada gent no els convé el referèndum, i és legítim”, però els ha preguntat: “i els que pensen el contrari, no hi són? No són ningú?”.
 
Artur Mas ha recordat la majoria parlamentària que hi ha a Catalunya a favor del dret a decidir i ha instat el Govern del PP que “faci el que fan els països democràtics, que és resoldre les coses votant” i no “a base de declaracions, d’insults o de pressions”. “Abans de votar parlarem tot el que calgui i cadascú defensarà la seva posició, no només vostès intentant imposar a la gran majoria una posició absolutament minoritària”, ha reblat.
 
A preguntes sobre la continuïtat de Catalunya dins de la UE, el cap del Govern ha dit que no es pronunciarà fins que no hi hagi una petició oficial d’un estat a les institucions europees i una resposta també oficial. El president ha afegit, però, que “el que em preocupa de veritat, i crec que a Europa també, és que a Catalunya no es pugui votar malgrat que el 80% de la gent ho reclama”.
 
Nou model de finançament
D’altra banda, preguntat per les negociacions del nou model de finançament de les comunitats autònomes, el president ha respost al grup del PSC que aquest tema “és una urgència per a tots els ciutadans de l’Estat” i “és l’Estat qui té la responsabilitat de liderar-ho, perquè nosaltres hem liderat moltes vegades aquesta negociació i sempre n’hem sortit malparats”. “Potser ara és hora que els espanyols, que tant proclamen sobre l’interès general espanyol, agafin una mica les regnes i comencin a proposar allò que crema políticament”, ha conclòs.
 
En un altre moment del ple, a preguntes d’ICV sobre el projecte BCN World, el president Mas ha recordat a aquest grup que quan governava a Catalunya tenia les responsabilitats en matèria de joc i els ha retret que “vostès, que van fomentar el joc en aquest país en casos concrets, ara resulta que es dediquen a disparar contra tots aquells que, a més, estan apostant pel turisme, una activitat que en aquest moment està cridada a consolidar la recuperació econòmica de Catalunya i la creació de llocs de treball”.
 

1  

Imatges

El president al Parlament

El president al Parlament 1440