• És la base de dades més completa que existeix sobre el dia a dia de la llengua catalana del període democràtic  
  • La plataforma permet consultar articles i notícies des de l’any 2000 fins a l’actualitat i es complementa amb 35.000 articles microfilmats del període 1982-1999 
  • Des d’aquest mes abril també es pot consultar en línia una base de dades de ressenyes d’obres sociolingüístiques
El Departament de Cultura ofereix, a través de la base de dades de premsa de la Direcció General de Política Lingüística, la consulta en línia de 100.000 notícies i articles periodístics sobre llengua catalana publicats en mitjans impresos i digitals des de l’any 2000 fins a l’actualitat. El fons es complementa amb 35.000 articles microfilmats corresponents al període 1980-2000, consultables físicament al Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística.
 
Es tracta del recull de notícies més complet que existeix sobre el dia a dia de la llengua catalana del període democràtic, i inclou articles de temes rellevants com la unitat de la llengua, el rigor normatiu, el model lingüístic educatiu, la preservació dels drets lingüístics dels consumidors i molts altres.
 
La base de dades inclou també informació sobre altres llengües, especialment l’occità, el basc, el gallec i l’asturià. Entre els materials recollits a la base de dades hi ha una amplíssima col·lecció d’acudits gràfics sobre llengua publicats en diaris i revistes de sensibilitats polítiques ben diverses.
 
Base de dades de ressenyes
 
Des d’aquest mes d’abril, el Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura estrena una nova base de dades en línia que proporciona ressenyes de llibres, números monogràfics de revista i altres documents. Inclou ressenyes descriptives o crítiques d’obres catalanes o internacionals sobre sociolingüística, política i planificació lingüístiques, dret lingüístic, aprenentatge de llengües i temes relacionats.
 
Les bases de dades pròpies són un dels serveis que presta el Centre de Documentació, un dels més importants de la Unió Europea en matèria sociolingüística i el més complet pel que fa al català. Creat l’any 1991, aplega una completa biblioteca especialitzada en legislació lingüística, política i planificació lingüístiques, lingüística aplicada i matèries afins.
 
 
Més informació