La consellera de Benestar Social i Família expressa el compromís de la Generalitat de Catalunya a dur a terme totes les accions al seu abast per a aturar aquest avantprojecte de llei
"L’aprovació de l’Avantprojecte de llei de protecció a la infància en el passat Consell de Ministres posa de manifest un cop més la voluntat recentralitzadora del Govern de l’Estat, centralitzant en aquest cas les adopcions internacionals, traient les competències a les comunitats autònomes per autoritzar expedients i per acreditar les entitats col·laboradores (ECAI) i limitant les competències de la Generalitat i de les comunitats autònomes a emetre un informe previ". Així de contundent ha estat la resposta de la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, a la pregunta sobre els possibles canvis en adopcions internacionals que vol impulsar el Govern espanyol, en el transcurs del Ple celebrat avui al Parlament.
 
Munté ha denunciat aquesta "clara invasió competencial", ja que tal com ha recordat la consellera, l’article 166.3 i 166.4 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya preveuen que correspon a la Generalitat:
 
  • La competència exclusiva en matèria de protecció de menors, que inclou, en tot cas, la regulació del règim de la protecció i de les institucions públiques de protecció i tutela dels menors desemparats, en situació de risc i dels menors infractors, respectant en aquest darrer cas la legislació penal.
 
  • La Generalitat participa en l'elaboració i la reforma de la legislació penal i processal que incideixi en les competències de menors.
 
  • Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de promoció de les famílies i de la infància, que inclou en tot cas les mesures de protecció social i llur execució.
 
Munté ha destacat que "la majoria de modificacions legals que vol impulsar l’Estat ja estan recollides a la legislació catalana", i que "Catalunya va ser capdavantera a l’Estat en regulació en l’àmbit de la infància amb la Llei 14/2010 que ja preveu aspectes legals que ara l’Estat vol incloure en aquest avantprojecte, com ara el dret dels infants adoptats a conèixer els seus orígens".
 
Davant aquesta situació, Munté ha expressat el "compromís de la Generalitat de Catalunya a dur a terme totes les accions al seu abast per a aturar aquest avantprojecte de llei".