• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern denuncia que “se’ns obliga a gestionar i prestar uns serveis públics però ens limiten els diners i, quan prenem mesures, tampoc”
  • Sobre el nou informe que prepara el ministeri d’Exteriors, el conseller es mostra “encantat que el ministre propiciï aquests debats” i es posin “tots els elements sobre la taula”
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, afirma que la darrera sentència del Tribunal Constitucional, que considera inconstitucional la taxa de l’euro per recepta i avala les taxes judicials aprovades pel Govern a finals del 2012,  posa de manifest que “tenim una autonomia molt raquítica, i molt estreta”.

En declaracions a diverses emissores de ràdio, Homs ha remarcat que, tot i l’aval a les taxes judicials, “no podem fer una valoració especialment positiva de la sentència perquè, de fet, el què es discutia no era la bondat d’una mesura o una altra, el que es discuteix és si la Generalitat de Catalunya té competència per fer una cosa o no, i des d’aquest punt de vista, es posa de manifest que tenim una competències certament molt limitades”.

Per al conseller, “és bastant contradictori que nosaltres siguem responsables de gestionar la salut pública i ni tan sols puguem prendre mesures com la de l’euro per recepta, més enllà que puguin ser més o menys controvertides”. En aquest sentit, ha afegit que “el què m’agradaria és que totes les decisions controvertides les poguéssim prendre sempre al Parlament de Catalunya, no que ens haguessin de venir imposades des de Madrid”.

Segons el portaveu del Govern, cal una reflexió entorn la resolució del Tribunal Constitucional o la decisió del govern espanyol de renunciar a l’objectiu de dèficit imposat per Europa enlloc de distribuir els diners entre les comunitats autònomes per ajudar-les a fer front als serveis públics. “Hem de reflexionar sobre aquest model d'autonomia que ens obliga a gestionar una sèrie competències però amb aquestes limitacions tant absurdes. Aquesta reflexió crec que ens la mereixem, i més en el moment que hi ha un debat viu, que en casos concrets com aquest, ens permet il•lustrar que el debat sobre l'autogovern té efectes pràctics concrets sobre la vida de cada dia de tots plegats”.

Sobre l’aval del TC a les taxes judicials, Homs remarca que en aquest cas “com a mínim se’ns reconeix la competència” i que el Departament es reunirà amb el sector per parlar-ne, però lamenta que el govern espanyol hagi establert també unes taxes per l'accés a la justícia, molt més altes, i que “aquestes,  són discutides i controvertides però s'apliquen, mentre ens demanen a Catalunya que no apliquem les nostres”.


Nou informe del ministeri d’Afers Exteriors

A l’espera de conèixer el nou informe que està preparant el ministeri d’Afers Exteriors en relació al procés català, Homs s’ha declarat “encantat d'aquest debat i que posem, com diu el ministre, tots els elements damunt la taula”.
 
Per a Homs, “aquesta és la grandesa de la democràcia. Hi ha d'haver documents per triar i remenar, transparència, i la gent ha de poder decidir en conseqüència d'haver-se fet una idea d'allò que consideri que és més convenient. El que no podem fer és prendre de les mans la capacitat de decidir de la gent”.