• El cap de l’Executiu denuncia que el cost de la Llei de la dependència és assumit majoritàriament pel Govern quan l’acord era finançar-la a parts iguals amb l’Estat
  • Artur Mas fa una crida a anar a votar a les eleccions europees “per tenir una veu millor i més potent”  a Europa
  • El president subratlla el lideratge de Catalunya pel que fa al nombre de nous afiliats a la Seguretat Social
Sessió de control
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha rebutjat aquest matí, durant la sessió de control del Parlament de Catalunya, “el diàleg amb condicions imposades” al qual apel·la el Govern de l’Estat. “Imposen unes condicions que no me les imposen a mi, sinó al 80% de la societat catalana que vol votar sí o no el 9 de novembre, i a la qual haurien de tenir més respecte”, ha afirmat el cap de l’Executiu, i ha reblat “no escolten el clam dels ciutadans”.
 
Durant la seva intervenció i en resposta al grup parlamentari popular, el cap de l’Executiu ha reiterat la seva disponibilitat a parlar “sense condicions prèvies per cap de les dues parts”, però ha recordat que, en les diverses trobades celebrades amb el president espanyol, “no m’ha resolt mai res”. En aquesta línia ha emmarcat “el deute de 750 milions d’euros amb Catalunya contret per l’anterior Govern socialista, que va marxar sense pagar” i que, ha explicat Artur Mas, “el president Rajoy va dir que entenia i després de tres anys continua sense pagar”.
 
En resposta al grup parlamentari socialista, el president Mas s’ha referit a l’aplicació de la Llei de la dependència i ha denunciat que, malgrat la Llei aprovada al Congrés que preveia finançar el cost a parts iguals entre l’Estat i les autonomies, “el Govern de Catalunya, en aquests darrers anys, ha assumit el pagament del 80% del cost  d’aquesta Llei”, i ha afegit “dotzenes de milers de persones es beneficien de la sensibilitat d’aquest Executiu que finança una llei que vostès van promoure sense diners”. Per això, el president ha exigit que “s’expliqui a la gent de Catalunya d’on ve la realitat del seu patiment”.
 
 
“A fora ens entenen i respecten la voluntat del poble”
 
El president de la Generalitat ha aprofitat la seva intervenció a la sessió de control per apel·lar a la participació en les eleccions europees del proper 25 de maig. El cap de l’Executiu ha demanat que els ciutadans “es conscienciïn que és útil anar a votar, també a les eleccions europees, i, en aquests propers comicis, encara més que mai”, i ha insistit, “cal donar un missatge clar a les urnes per tenir la millor i més potent veu a nivell europeu, on ens juguem una gran part del que estem fent com a país”.  En aquest sentit, Artur Mas ha compromès la col·laboració del Govern amb els diputats catalans que surtin de les eleccions per treballar a Europa durant la propera legislatura.
 
El cap de l’Executiu s’ha congratulat també que, cada vegada més, el procés català capti l’atenció d’Europa i del món, i se’n facin ressò mitjans de gran prestigi com l’editorial d’ahir del Financial Times. Artur Mas ha assegurat que a fora “entenen perfectament i respecten la voluntat d’un poble expressada a les urnes, que vol votar pel seu futur polític”, i ha destacat que “el que no entenen és que, davant la voluntat del 80% de la societat catalana, el Govern espanyol s’amagui darrere les lleis i la Constitució per tractar d’evitar la solució d’un problema d’aquesta magnitud i d’aquest repte democràtic”.
 
 
Catalunya, líder en afiliació a la Seguretat Social
 
A pregunta del grup parlamentari de CiU, el president Mas s’ha referit a les últimes dades econòmiques per deixar clar que el procés de transició que viu el país no està afectant el seu progrés econòmic. Així, ha subratllat que en el mes d’abril a Catalunya es van produir 32.000 afiliats més a la Seguretat Social, “el millor registre des de fa molts anys, i que representa el 24% de totes les afiliacions que es van fer a l’Estat espanyol”, i ha reblat “no sé doncs si el problema és la consulta”.

1  

Imatges

El president Mas a la sessió de control al Parlament

El president Mas a la sessió de control al Parlament 2831

1  

Fitxers adjunts

El president Mas durant la sessió de control

El president Mas durant la sessió de control
JPG | 3165