• L’edició d’enguany es farà del 15 al 18 de maig a Fira Barcelona Montjuïc
  • La fira ocuparà un total de 32.000 metres quadrats, un 70% més que l'any passat
Saló del Còmic
 
Aquest matí s’ha presentat la 32a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que enguany tindrà lloc del 15 al 18 de maig als palaus número 1 i 2 de la Fira Barcelona Montjuïc. La fira ocuparà un total de 32.000 metres quadrats, un increment del 70% respecte a l'any passat.
 
La presentació ha comptat amb la presència de Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Llucià Homs, director de Promoció de Sectors Culturals de l'ICUB; Daniel Fernández, president de FICOMIC i del Gremi d'Editors de Catalunya, i Carles Santamaria, director del 32è Saló Internacional del Còmic de Barcelona. En l'acte s'ha presentat el programa d'activitats del certamen i els autors convidats.
 
Ferran Mascarell ha destacat que “el Saló del Còmic ha estat epicentre i plataforma de diverses iniciatives que d'altra manera no s'haguessin produït. És l’element de referència en el seu àmbit. Al seu entorn s’ha creat una efervescència notabilíssima i  ha permès a molta gent expressar-se artísticament”. “El dia 15 començarà el saló, una realitat que no deixa de ser sorprenent: milers de persones de totes les edats interessades en apropar-se a les realitats més contemporànies  a través d’un sistema  d’expressió, que fa més d’un segle que dura, com és el del còmic”, ha afirmat el conseller.
 
Per la seva banda, Llucià Homs ha coincidit a assenyalar el caràcter referencial del certamen, comparant-lo amb la importància que altres festivals, com el Sónar o Primavera Sound, tenen per a la ciutat i sobretot ha destacat” la sincronia total que té amb el públic”. De l'edició, ha assenyalat la importància que té el fet que mostri el còmic com “una eina més per reflexionar” sobre la guerra.
 
Per a Daniel Fernández, president de FICOMIC, és clar que Barcelona no és només “una vella capital editorial sinó també una vella capital d'il·lustradors, ja que hi ha il·lustradors de referència des del segle XIX”. Fernández també ha volgut destacar que el còmic està resistint la crisi millor que el llibre perquè “segueix augmentant vendes” i ha apuntat que “el Saló del Còmic de Barcelona és el més ambiciós d'Europa per la seva força i varietat d'oferta d'activitats”.
 
Carles Santamaria ha exposat els principals atractius d'aquesta edició, l'eix central té a veure amb la presència del gènere bèl·lic en la historieta i que té com a plat fort “una macro exposició dedicada a la vinyeta bèl·lica d'un total de 550 originals de tot el món”, entre ells una trentena de dibuixos realitzats per presoners de camps de concentració. La mostra, que porta per títol “Còmics en guerra”, està concebuda com una instal·lació que aportarà una visió antològica de les vinyetes bèl·liques, dividida cronològicament en els diversos períodes de la Història, a més d'apartats dedicats als corresponsals de guerra i als genocidis i exilis. A més, la mostra comptarà amb una posada en escena espectacular amb la col·laboració de diferents associacions de reconstrucció històrica i de col·leccionistes de vehicles militars. Per a Santamaria era el moment perfecte per homenatjar la historieta de temàtica bèl·lica, “que no només ha estat èpica, sinó que també ha mogut a la reflexió, com ho demostren els clàssics de Spiegelman i Tardi, ja que aquest any es compleix el centenari de la Primera Guerra Mundial, el centenari de la fi de la Guerra de Successió i els 75 anys de la Segona Guerra Mundial”. Aquesta activitat, que inclou taules rodones, audiovisuals, diorames i espai de joc d'estratègia, ocuparà tot el recinte del Palau 1, una superfície d'uns 12.000 metres quadrats.
 
A “Còmics en guerra” se sumaran altres grans exposicions, com les dedicades als aniversaris de Batman i Lobezno o del mític Popeye, “una icona de la cultura popular”, ha assenyalat Santamaria, i al còmic autobiogràfic, “el gènere de més èxit en aquest moment dins de la novel·la gràfica”. Per descomptat, també es comptarà amb les mostres dels guanyadors dels premis de la passada edició: Purita Campos, Miguelanxo Prado, Oriol Hernández (premi a l'Autor Revelació, guardó patrocinat per la Fundació Divina Pastora) i el fanzine Adob. També ha explicat que la mostra “Pel dret a somriure”, on diferents humoristes gràfics reflexionen sobre el debat polític sobre el Dret a decidir, “pretén aportar un punt d'humor, que també és una manera de començar a entendre”.
 
De la llista de convidats estrangers confirmats, Santamaria ha destacat la presència de Joe Sacco, Brian Azzarello, els britànics Andrew Wildman (Transformers) i Mike Carey (The Unwritten) i l'argentí Eduardo Risso (100 Balas), entre un llarg etcètera al que figuren des Jason fins Audrey Spiry (En silencio), el serbi RM Guéra (Django Desencadenado) o Ramón K. Pérez (Cuento de arena). Pel que fa a les activitats paral·leles, aquest any s'organitza des d'una doble sessió de cinema bèl·lic (comandada per The Phenomena Experience) fins a una mostra sobre els còmics dedicats a l'univers Star Wars a la Biblioteca Can Fabra.
 
Com a novetat, ha explicat Santamaria, aquest any el Saló del Còmic acollirà, a més de les entrevistes entre destacats editors estrangers i autors espanyols, una carpa en què els autors que ho desitgin podran posar a la venda els seus originals, “com passa en les Comicon nord-americanes”, ha especificat el director del Saló. El certamen té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Educación, Cultura y Deportes i la Diputació de Barcelona.

3  

Fitxers adjunts

Fotografia: Presentació del 32è Saló del Còmic (1)

Fotografia: Presentació del 32è Saló del Còmic (1)
JPG | 4826

Fotografia: Presentació del 32è Saló del Còmic (2)

Fotografia: Presentació del 32è Saló del Còmic (2)
JPG | 4062

Dossier de premsa: 32è Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Dossier de premsa: 32è Saló Internacional del Còmic de Barcelona
PDF | 3476