• En una conferència a Tribuna de Girona, Artur Mas ha destacat que “si estic ferm i convençut del meu paper en el procés és perquè tinc la plena confiança que hi ha molta gent que empeny i està al meu costat”
  • Sobre la situació econòmica, el president ha assegurat que “hi ha millors percepcions i millors perspectives” i que aquestes han de servir per “contagiar la confiança que podem començar a donar la volta a la situació”
Tribuna
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda en una conferència al fòrum Tribuna de Girona que, “si hi ha una oferta sòlida, creïble i amb garanties, per part de l’Estat espanyol”, amb una proposta d’encaix diferent i atractiva per a Catalunya, “la meva condició és que ha de passar per les urnes i la decisió final l’ha de prendre la gent”. “Aquest cop el procés ha arribat tan lluny que la decisió ja no la pot prendre un partit, un govern ni un conjunt de partits”, ha reblat Artur Mas, que ha afegit que, tot i ser molt escèptic amb la idea que una oferta així pugui arribar, “la decisió final l’ha de prendre el poble de Catalunya i només la pot prendre a les urnes”.
 
El cap de l’Executiu ha llançat un missatge de “confiança i optimisme en les capacitats que té el país” per tirar endavant i afrontar amb garanties el repte polític immediat, però ha remarcat que “les tres forces amb què comptem com a país davant d’aquest procés han d’anar juntes si volem que surti bé”. “El consens polític, que no s’ha d’esquerdar; la majoria social, que no es pot aprimar, i una bona direcció des del punt de vista de fer les coses bé i que aquest tarannà sigui reconegut com a tal a l’escena europea i internacional”, ha declarat.
 
“No podem perdre ni una d’aquestes tres fortaleses”, ha remarcat el president, perquè estem davant d’un repte “de gran complexitat” que “hem de fer col·lectivament, sabent que tal com el volem fer nosaltres no n'hi ha precedents”. En aquest sentit, Artur Mas ha subratllat que, des del punt de vista d’evolució política, “també estem innovant”, en la mesura que Catalunya, “vol fer el procés de manera pacífica i amb l’estat en contra”, una situació, ha declarat, que no passa en altres processos com per exemple a Escòcia o al Quebec.
 
“Ningú sap amb molta exactitud quin serà el punt final de tot això”, ha assegurat el president de la Generalitat durant el seu discurs, perquè “no estem administrant màximes seguretats, sinó esperances molt fonamentades”, però, tot i això, ha dit, “hi ha un canvi  de consciència de molta més catalanitat en el conjunt del país que és d’una profunditat extraordinària i té un gran valor si mirem el nostre horitzó a partir de 2014”.
 
Davant d’un auditori ple d’assistents, el president ha assegurat que “si estic ferm i convençut del meu paper en el procés és perquè tinc la plena confiança que hi ha molta gent que està al meu costat”. “Només necessito sentir que esteu al meu costat i vosaltres heu de sentir que jo estic al vostre”, ha subratllat Mas durant el col·loqui, quan un assistent li ha preguntat què podia fer la ciutadania per acompanyar-lo en aquest camí polític.
 
El cap de l’Executiu ha defensat que la seva missió és que, en algun moment, el poble pugui votar a les urnes el futur del país, mentre que la missió dels catalans i catalanes ha de ser “no debilitar la majoria social, sinó intentar-la eixamplar”. “Fins ara, la ciutadania catalana ha estat molt a l’altura de les circumstàncies i hem donat un exemple potentíssim al món”, ha reblat el president, que ha afegit que, en els moments clau del procés, el que cal és “ser-hi, participar, donar un bon to i mobilitzar-se”.
 
 
 “El país comença a repuntar”
 
La conferència del president de la Generalitat, que ha tingut lloc a l’EspaiCaixa de Girona, s’ha centrat en tres eixos que ha defensat que avui són les principals preocupacions de la societat catalana: la situació econòmica, la situació social i el procés polític.
 
En relació amb l’economia catalana, el president ha llançat dos missatges principals. D’una banda, el fet que “hi ha millors percepcions i millors perspectives” de cara al futur, un canvi, ha dit, que cal veure “amb la màxima prudència i tocant amb els dos peus a terra”, perquè encara hi ha molta gent que pateix les conseqüències de la crisi. Tot i això, el cap de l’Executiu ha fet una crida a “traslladar al conjunt del país” aquests senyals de millora per “contagiar la confiança en nosaltres mateixos” que, a aquesta mala situació, “li podem començar a donar la volta”.
 
Com a símptomes d’aquesta progressiva recuperació de l’economia, el president ha citat una major concessió de crèdit a les empreses; les bones dades del comerç i del turisme; l’augment de la inversió industrial; el bon ritme de les exportacions, cada cop més enfocades al mercat exterior; l’augment de la inversió estrangera o el fet, ha dit que, a poc a poc, “hi ha menys atur i més feina”.
 
Com a segon missatge econòmic, el cap de l’Executiu ha esmentat les lliçons que hem extret del període de recessió econòmica i que han de servir, ha reflexionat, “per no tornar a caure en els mateixos errors en un futur”. En aquest sentit, ha apuntat que s’ha demostrat que “no tot el creixement econòmic és bo per definició” i que cal prestar atenció a “com organitzem el creixement econòmic del país en els propers anys”. També ha apuntat que s’ha evidenciat que “el mercat per si sol no ho resol tot ni ho reassigna tot bé” i que, per tant, “es necessiten alguns contrapesos”, i que “ara cal competir globalment perquè els mercats interiors és una cosa dels temps passats”.
 
L’altre bloc de la conferència s’ha centrat en la dimensió social del país. En aquest àmbit, Artur Mas ha defensat que “no és agradable haver de prendre decisions d’aprimament i retallades”, però que, “si no hi ha el coratge de fer això quan saps que tens menys recursos, l’única conseqüència és el col·lapse”.
 
En el cas de Catalunya, el president ha assenyalat com a causes del fet que el país disposi del 20% menys de recursos per a polítiques públiques contra la recessió, el deute heretat del govern anterior i el fet que “el 8% de la riquesa catalana cada any se’n va a fora i no torna” . I, com a causa principal, ha destacat “el repartiment dels dèficits públics per part de Madrid”, amb un desequilibri evident entre el poder central i les autonomies com a conseqüència, ha dit, de “decisions que no es comenten, ni es dialoguen ni es negocien, sinó que es prenen unilateralment a Madrid amb les autonomies mig ofegades i de manera totalment gratuïta”.

2  

Imatges

Conferència Tribuna de Girona (1)

Conferència Tribuna de Girona (1) 313

Conferència de Tribuna de Girona (2)

Conferència de Tribuna de Girona (2) 425