Inauguració del Saló del Còmic
El president i l'alcalde en un moment de la visita al Saló del Còmic
 
 
·        El cap del Govern ha inaugurat aquest migdia la 32a edició d’aquest certamen de renom internacional  
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat avui, en l’acte inaugural del 32è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, “l’humor i el dret a somriure” com a elements fonamentals per desdramatitzar les coses. Així, ha recomanat a tothom, i en especial “a algunes persones que es dediquen als afers públics i acostumen a posar cara de pomes agres davant de determinades coses”, que visitin el certamen “i potser amb aquest dret a somriure relativitzaran algunes coses, en desdramatitzaran algunes altres, i veuran que, si t’ho agafes amb un punt d’humor, es poden resoldre moltes coses per la via d’entendre’s simplement”.
 
Artur Mas ha fet aquestes declaracions en el decurs dels parlaments inaugurals d’aquest certamen, que se celebra a la Fira de Barcelona, a Montjuïc. El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i del director del Saló del Còmic, Carles Santamaria, entre altres, ha fet un recorregut per les instal·lacions del Saló i ha visitat diverses mostres com la dedicada al “Còmic bèl·lic”, eix central de l’edició d’enguany, o l’exposició “El dret a somriure”, una  mostra de com els il·lustradors estan recollint el procés del dret a decidir.
 
En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha posat també en relleu el creixement d’aquest Saló del Còmic, que en edicions anteriors ocupava 19.000 metres quadrats i enguany n’ocupa 33.000, que, ha destacat, “vol dir que la feina s’està fent molt ben feta, que s’ha consolidat una feina de fa molts anys que no neix per casualitat ni per sort, sinó gràcies a un esforç continuat de molt temps que ara comença a donar els fruits més esplendorosos”.
 
El president ha subratllat que aquest certamen “és una gran expressió de dues de les característiques de Catalunya: el talent i la creativitat, d’una banda, i la capacitat de no quedar-se tancat de portes endins sinó de projectar-se arreu del món”, i ha posat com a exemple el fet que els millors il·lustradors catalans estan treballant per a empreses nord-americanes, un mercat, ha explicat, molt competitiu. Per això, el cap de l’Executiu ha remarcat que el còmic “és una història i una realitat d’èxit, i això és gràcies a aquest caldo de cultiu de creativitat i de talent que hi ha en aquest país, que evidentment de vegades és talent individual, però que hem d’aprendre també que sigui talent col·lectiu”.
 
Prèviament al president Mas, han intervingut en l’acte inaugural el president del Saló i del Gremi d’Editors de Catalunya, Daniel Fernández; el diputat adjunt de Cultura de la Diputació de Barcelona, Carles Combarros; i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.
 
El 32è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que organitza FICOMIC, se celebra del 15 al 18 de maig als Palaus 1 i 2 de Fira de Barcelona de Montjuïc. L’edició d’enguany ha doblat l’espai respecte a l’edició anterior, i ha incrementat el nombre d’autors, editors i empreses audiovisuals que hi participen. A més, el Saló desenvolupa també diverses activitats adreçades a mestres i alumnes d’escoles que mostren que el còmic és una eina pedagògica.
 
Un dels eixos temàtics de l’edició d’enguany és la presència del gènere bèl·lic en la historieta, coincidint amb el centenari de l’inici de la I Guerra Mundial; el 75è aniversari de l’inici de la II Guerra Mundial i de la finalització de la Guerra Civil espanyola, i la commemoració del Tricentenari de l’11 de setembre de 1714. Així, el Saló compta amb la mostra “Còmics en guerra”, dedicada a la vinyeta bèl·lica, amb un total de 550 originals de tot el món, entre aquests una trentena de dibuixos realitzats per presoners de camps de concentració.
 

2  

Imatges

Recorregut pel Saló (1)

Recorregut pel Saló (1) 451

Recorregut pel Saló

Recorregut pel Saló 399