• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha presidit la 61a edició de les Festes Verdaguer de Folgueroles, que enguany tenen com a lema la Pàtria
  • El conseller remarca la capacitat del poble català de “ser indestructible” davant les dificultats i davant “bretolades” com la mutilació del Pi de les Tres Branques, l’arbre que va esdevenir un símbol de Catalunya especialment després que el poeta de Folgueroles li dediqués un poema
  • “Davant de cada amputació responem amb un somriure i amb una capacitat extraordinària de regenerar-nos. Així només es pot arribar a la conclusió que ens en sortirem”, ha assegurat Homs
El conseller Homs durant la inauguració de les festes
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha presidit avui la  61a edició de les Festes Verdaguer de Folgueroles, que cada any commemoren durant quinze dies el naixement del poeta català en aquesta localitat, el 17 de maig de 1845. El lema d’enguany de la quinzena literària és la Pàtria, poema escrit per Verdaguer el 1888.
 
Durant el seu discurs d’inauguració, el conseller ha considerat que Verdaguer inspira als catalans “la idea romàntica del compromís amb la pàtria i amb els valors de la solidaritat i l’esforç”, uns valors “patriòtics” que, per al conseller, “identifiquen el nostre país i la nostra pàtria”. “Som un país construït a través de la cultura, de la llengua, de la creativitat”, ha recordat el conseller, “i tot això ho representava Jacint Verdaguer”.
 
“El nostre projecte col·lectiu no descansa sobre cap plantejament religiós o èpic, ni sobre cap plantejament de tipus sanguini, sinó en l’instint de sobreviure com a país, un instint imprescindible i inclusiu de gent que vol progressar com a poble i amb un nord que és la convivència i la pau”, ha afegit.
 
El conseller ha insistit en aquesta voluntat del poble català de perviure i n’ha destacat la capacitat de “ser indestructible” davant les dificultats i les  “bretolades” com la mutilació del Pi de les Tres Branques, l’arbre que ha esdevingut símbol de Catalunya especialment arran del poema que li va dedicar el poeta de Folgueroles.
 
“Davant de cada amputació responem amb un somriure i amb una capacitat extraordinària de regenerar-nos. Així només es pot arribar a la conclusió que ens en sortirem”, ha assegurat Homs.
 
El conseller també ha volgut reconèixer “el compromís i la constància” dels veïns i de l’Ajuntament de Folgueroles amb l’organització de les festes en homenatge a Verdaguer, que enguany arriben a la 61a edició: “És una de les festes literàries més antigues d’Europa, i això no és qualsevol cosa per un país com el nostre, que en termes quantitatius és petit, però que pot oferir en el terreny de la cultura expressions tant potents com Verdaguer i expressions de continuïtat  en el temps com la que representa aquesta festa”.
 
Prèviament a la inauguració de les festes, el conseller ha visitat la Casa Museu Verdaguer, on ha signat el Llibre d’Honor, i ha assistit a la missa solemne que s’ha oficiat a la l’Església Parroquial de Santa Maria de Folgueroles. Posteriorment, ha participat en l’ofrena floral al monument en homenatge a Jacint Verdaguer a la plaça Major, on s’ha celebrat una representació del ballet de Folgueroles i altres danses. També hi han assistit l’alcalde del municipi, Carles Baronet, i el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, entre altres autoritats.

1  

Fitxers adjunts

Foto del conseller Homs

Foto del conseller Homs
JPG | 494