El president Artur Mas amb el ministre-president de l'Estat de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann
El president Artur Mas amb el ministre-president de l'Estat de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann
 
·        Aquest migdia els presidents Mas i Kretschmann han signat un acord per fomentar la mobilitat laboral i la formació dual entre tots dos territoris
 
·         En roda de premsa posterior, el cap de l’Executiu català reitera que “només que ens deixin fer, la consulta del 9 de novembre ja és possible”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el ministre president de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, han signat aquest migdia, al Palau, un acord de col·laboració entre tots dos governs per fomentar la mobilitat laboral i la formació dual entre ambdós territoris. Un conveni, ha explicat el cap del Govern català, que “institucionalitza un corrent que ja existeix i que volem potenciar: donar oportunitat als joves catalans perquè tinguin feina i es formin en un lloc més avançat com és Alemanya i, més concretament, Baden-Württemberg”.
 
En el discurs posterior a la signatura del conveni, Artur Mas ha subratllat que aquest acord “dóna garanties mútues que la gent formada a les nostres universitats i escoles que marxin a treballar a Baden-Württemberg ho facin en les millors condicions”, i també que “les empreses d’aquest land alemany tinguin l’oportunitat de vincular-se amb joves professionals de casa nostra amb ganes de treballar i formar-se”.
 
El president Mas ha posat Baden-Württemberg com a referència per a Catalunya “per la seva riquesa industrial, la seva capacitat exportadora, el sistema de coneixement, i el sistema d’innovació aplicat a la producció industrial i a l’economia en general”, i ha assegurat que “som els que més podem aprendre i els que estem en millor situació d’aprendre del model alemany” perquè “de tot el sud d’Europa, probablement l’economia més industrial, innovadora i exportadora en aquest moment és la catalana”.
 
El cap de l’Executiu ha posat també aquest acord com un exemple de la formació dual que s’està fomentant a Catalunya i que aspira, ha dit, a assemblar-se al “model avançat” que tenen a Alemanya. En aquest sentit, ha ressaltat els esforços que s’estan fent al nostre país al respecte, i ha ressaltat que “estem començant a arribar a xifres interessants que no teníem: quan els joves acaben l’ensenyament obligatori als 16 anys, el 40% s’orienta a  la Formació Professional i un 60% al batxillerat i la Universitat”. “És una xifra que va en la línia de les economies i indústries exportadores i innovadores més avançades d’Europa”, ha reblat.
 
El ministre president de Baden-Württemberg, per la seva banda, ha expressat la confiança que aquest acord doni bons fruits i ha posat com a exemple la col·laboració estreta que existeix entre el seu Estat i Catalunya des de fa 25 anys al si de l’associació Quatre Motors per a Europa, de la qual formen part tots dos territoris.
 
Artur Mas i Winfried Kretschmann han signat l’acord en presència de la delegació institucional i empresarial que ha acompanyat el president alemany en la seva visita oficial a Catalunya. Entre altres, hi eren presents la ministra de Ciència, Recerca i Art de Baden-Württemberg, Theresia Bauer, i la ministra d’Integració, Bilkay Öney. També hi ha assistit el cònsol i la vicecònsol general d’Alemanya a Barcelona, Bernhard Brasack i Imke Fourie, respectivament.
 
Per part del Govern de la Generalitat, hi ha participat el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha fet l’explicació de l’acord, i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; a més del secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, i de la delegada del Govern a Alemanya i Àustria, Mar Ortega.
 
El president Mas ha ofert posteriorment un dinar al president i als ministres de Baden-Württemberg, al qual han assistit els consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; d’Ensenyament, Irene Rigau; i d’Empresa i Ocupació, Felip Puig.
 
 Condemna als incidents de Can Vies
 
A preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior a la signatura de l’acord, el president s’ha referit als incidents derivats del desallotjament de Can Vies. “Ho condemno sense reserves”, ha declarat el cap de l’Executiu, que ha afegit que el que cal és “convidar a totes les persones que puguin haver de defensar algun legítim interès, perquè seguin a la taula i s’intenti trobar una solució que sigui de satisfacció comuna per a les dues parts”.
 
El cap de l’Executiu ha volgut destacar que en totes les societats hi ha “grups que són petits, però molt sorollosos, i en alguns casos molt intempestuosos”, que corresponen a persones que “simplement substitueixen el que ha de ser el diàleg i l’entesa per la violència”. Però aquesta manera de fer, ha subratllat el president, no es correspon amb la característica principal de la societat catalana, que és “el seu esperit absolutament pacífic”. “Som gent de diàleg, pacte, entesa, negociació i acord, que es comporta amb regles absolutament pacífiques, i aquesta ha de seguir sent la manera de comportar-nos”, ha reblat.
 
“Només que ens deixin fer, aquesta consulta ja és possible”
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern ha valorat el resultat de les eleccions europees de diumenge i la seva repercussió en el procés sobiranista. En aquest sentit, Mas ha assegurat que el resultat “avala que el 9 de novembre puguem tenir la consulta” i ha defensat que ara “l’única cosa que ha de fer el govern espanyol és que ens deixi fer, d’acord amb la llei de consultes populars catalana”. “No cal ni tan sols arribar a cap acord d’aquí al 9 de novembre de legalitat espanyola”, ha dit Mas, que ha subratllat que “només que ens deixin fer, aquesta consulta ja és possible”.
 
El president ha valorat molt positivament l’augment de participació que hi va haver a Catalunya, que “va ser superior a la resta d’Espanya i clarament superior a la mitjana europea” i ha afirmat que aquesta major implicació és “senyal d’una societat més mentalitzada, mobilitzada, participativa i que vol decidir més”.
 
Des del punt de vista europeu, el president ha destacat que el resultat d’alguns països importants és clarament preocupant perquè va en la línia de carregar-se la construcció europea”. Enfront d’aquesta tendència, Artur Mas ha defensat que Catalunya és “clarament europeista des de fa dècades i segles” i, com a poble català, “volem apuntar-nos al model de la construcció europea i no de la desconstrucció”. Per aquest motiu, ha assegurat que s’intentarà treballar, des de les institucions europees, “per donar valor al que significa la construcció d’Europa, fins i tot la política”.
 
Un acord per fomentar la mobilitat laboral i la formació
 
L’acord signat aquest matí pels governs de Catalunya i Baden-Württemberg contribueix al foment de la transparència al mercat laboral europeu i a un aprofundiment de la integració europea en el seu conjunt. A la vista de la competència global existent, la creació d’un espai europeu consistent de mobilitat laboral és un requisit indispensable per reforçar la competitivitat d'Europa i de les seves regions.
 
L’acord arriba després que l’intercanvi de treballadors qualificats entre Catalunya i Baden-Württemberg s’hagi incrementat de manera notòria els últims anys, motiu pel qual ara s’ha volgut dotar d’un marc formal aquesta col·laboració ja existent.
 
Segons el conveni, que té una vigència de cinc anys, l’Estat de Baden-Württemberg, juntament els socis de l’Allianz für Fachkräfte Baden-Württemberg (Aliança per a Professionals de Baden-Württemberg) i els Centres de Benvinguda, desplegaran projectes sostenibles per al foment de la mobilitat laboral.
 
Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya promourà l'Acord de cooperació amb la participació dels departaments amb competències econòmiques, laborals, empresarials, socials, educatives i formatives, així com amb els agents socials i les cambres de comerç.
 
Per facilitar la mobilitat laboral, els perfils dels llocs de treball de les empreses i els dels candidats hauran de casar ja al país d'origen. Els candidats també hauran de comptar amb una suficient competència lingüística de l’idioma del país d'arribada i una competència intercultural. Les mesures d'integració hauran de continuar al territori d'arribada.
 
Un grup de treball format per experts elaborarà el programa de treball per desenvolupar l’acord i coordinarà les mesures que es portin a terme, a més de fer-ne el seguiment i l’avaluació.
 
Aquest organisme estarà format, per part de Baden–Württemberg, pel Ministeri d’Economia i Finances; el Ministeri d’Ocupació, Afers Socials, Família, Dones i Tercera Edat; el Ministeri d’Educació, Joventut i Esports; el Ministeri de Ciència, Recerca i Cultura; el Ministeri d’Integració; l’Associació de patronals de Baden–Württemberg; el Districte de Baden–Württemberg de la Confederació de Sindicats Alemanya; el Districte de Baden – Württemberg del Sindicat IG-Metall; la direcció regional a Baden–Württemberg de l’Agència Federal d’Ocupació; la Federació de Cambres de Comerç i d’Indústria de Baden–Württemberg; la Federació de Cambres d’Artesania de Baden–Württemberg i l’Agència Regional de Desenvolupament Empresarial de Baden–Württemberg.
 
Per part de Catalunya, en el grup de treball estaran representats el Departament d’Empresa i Ocupació; el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC); l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ); el Departament de Benestar Social i Família; el Departament d’Economia i Coneixement; el Departament d’Ensenyament; la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC); Foment del Treball Nacional; Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CCOO); Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT), i el Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya.


 
 
 

3  

Imatges

SIgnatura de l'acord

SIgnatura de l'acord 644

Roda de premsa

Roda de premsa 794

Salutació dels dos presidents

Salutació dels dos presidents 725