• El conseller de Territori i Sostenibilitat explica que l’objectiu de la Llei del Canvi Climàtic és la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en un 25% l’any 2020 i un 80% el 2050
 
  • El Departament ha posat en marxa avui el procés participatiu de la llei, que s’aprovarà abans de finals d’any i serà pionera a l’Estat espanyol i una de les primeres d’Europa
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha remarcat avui, coincidint amb l’inici del procés participatiu per a l’elaboració de la Llei del Canvi Climàtic, que Catalunya “serà pionera en dotar-se d’un instrument que ens permeti adaptar-nos a la realitat climàtica canviant, i minimitzar les emissions de carboni”. Segons Vila, “volem ser la primera nació a la Península, en la línia d’altres països com el Regne Unit, Suècia o França, en tenir una llei pròpia que abordi la problemàtica del canvi climàtic”. A més, ha apuntat que en aquesta matèria “Catalunya pot fer aportacions molt rellevants i transcendents, tant des del punt de vista de la innovació com de l’activitat econòmica”.
 
El procés comença avui amb la publicació al web del Departament de Territori i Sostenibilitat del document base de la norma, on tots els ciutadans hi poden intervenir a través d’un formulari en línia, i que es completarà amb un total de 5 sessions territorials al llarg d’aquest mes que inclouran també trobades amb el món de l’administració local.
 
“Aquesta és una temàtica on molts ciutadans, entitats i món acadèmic, tenen coses a dir; aquesta llei té a veure amb aquest estat propi que anem a construir, amb aquest model de societat nou, que ja ha après que no tot el creixement econòmic està justificat i és justificable”, ha subratllat el conseller Vila. “I, per tant, volem recuperar el creixement de l’economia, però vinculat a uns principis de sostenibilitat”, ha afegit.
 
Un cop analitzades les propostes que es presentin durant aquest procés participatiu, es preveu iniciar el procés d’informació pública de l’avantprojecte de Llei a la tardor i, un cop superada tota la tramitació administrativa, quedarà enllestit perquè el Govern pugui procedir a la seva aprovació, cap a finals d’any.
 
25% de reducció de les emissions al 2020
 
El text estableix que Catalunya es compromet a assolir, com a mínim, la part de reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) que li correspon dels objectius europeus. En concret, pel 2020 i aplicant els mateixos criteris de repartiment d’esforços establerts per la UE als seus estats membres, aquesta contribució és una reducció d’un 25% per a l’any 2020 respecte l’any 2005, i del 80% o més l’any 2050. També preveu disminuir la vulnerabilitat de la població, els sectors socioeconòmics i els ecosistemes als impactes del canvi climàtic, a través de la integració en les diferents planificacions de les polítiques sectorials, de mesures concretes de mitigació i d’adaptació.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 44