• La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit avui la reunió del Plenari del Consell General de Serveis Socials
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit avui la reunió del Plenari del Consell General de Serveis Socials on s’ha tractat de forma monogràfica la sostenibilitat de la Llei de dependència.
 
Munté ha recordat que aquesta llei, amb la modificació que el govern espanyol va fer al 2011 va passar “de tenir dos nivells de finançament –un nivell mínim i un nivell acordat– a tenir-ne només un –amb la desaparició del nivell acordat–, un fet que va suposar una retallada per a Catalunya de 48 milions”. Posteriorment, ha recordat la consellera de Benestar Social i Família, a l’estiu de 2012, el mateix govern espanyol “va promulgar diferents normes que van minorar els drets de les persones beneficiàries de la dependència i, entre d’altres coses, va fer una retallada important en l’import del nivell mínim garantit”.
 
“I davant d’aquesta situació, què hem fet des de Catalunya?”, ha dit Munté, “doncs abocar més recursos al sistema fins arribar a una relació percentual de finançament de la Llei que frega el 80% per a la Generalitat i el 20% per a l’Estat, quan la relació hauria de ser de 50 a 50”.
 
En aquest sentit, la consellera de Benestar Social i Família ha afirmat que “Espanya ens frena també en l’atenció a les persones amb dependència”. Davant de tots aquests incompliments de l’Estat, Munté ha recordat que la Generalitat ha procurat no perjudicar les persones beneficiàries i, a diferència d’altres Comunitats Autonòmes, es va modificar el copagament de les persones, però no es van introduir les mesures estatals que penalitzaven severament els preceptors de prestacions econòmiques. “Sí que va ser inevitable, però, prendre la mesura a l’agost de 2013 de suspendre temporalment les prestacions vinculades al servei de residència (PEVs) per garantir la sostenibilitat del sistema”.
 
Represa de les PEVs al setembre
 
La consellera de Benestar Social i Família ha assegurat que la suspensió temporal de les PEVs “ha permès que en l’actualitat, tots els beneficiaris de PEVs estiguin cobrant el que correspon i tots els centres col·laboradors percebent l’import real de totes les places ocupades”. Així mateix, Neus Munté ha afirmat que aquestes prestacions “seran represes al setembre d’enguany, prioritzant aquelles persones en situació de més vulnerabilitat”.
 
El Consell General de Serveis Socials és l'òrgan superior de participació en matèria de serveis socials i està adscrit al Departament de Benestar Social i Família. El Consell General de Serveis Socials encarna l'aspecte relacional de la nova Administració pública ja que implica la societat civil en el debat previ a la presa de decisions, tot incorporant la transversalitat en la participació.