• El cap de l’Executiu assegura que “si el Govern i les institucions espanyoles no ens deixen votar, la relació entre Catalunya i Espanya cada vegada serà més complicada”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, es mostra convençut en una entrevista a l’agència Associated Press (AP) que “si a Catalunya es fa la consulta el 9 de novembre, encara que no sigui autoritzada pel Govern espanyol directament, és millor per a tots”, ja que “Catalunya s’haurà pogut expressar i tindrem un diàleg molt més constructiu amb el Govern espanyol”. Per contra, el president adverteix que “si el Govern i les institucions espanyoles no ens deixen votar, la relació entre Catalunya i Espanya se’n ressentirà i encara es complicarà més”.
 
El cap de l’Executiu insisteix que la sentència del Tribunal Constitucional del juny de 2010 contra l’Estatut va provocar “un canvi de mentalitat” en molts catalans. Pel president, “molta gent va pensar que si seguíem de la mateixa forma que els darrers 30 anys aniríem enrere i no endavant”, mentre adverteix que en els darrers quatre anys el nombre de persones que pensa així ha anat creixent.
 
Per tot plegat, el president de la Generalitat confia en el paper moderador de la monarquia, i tot i que reconeix que “no serà fàcil que intenti posar una solució concreta damunt de la taula”, es mostra esperançat perquè “pot ajudar”, ja que la seva funció és “moderar la relació entre les institucions. Per això, assegura que “un nou cap d’Estat, un nou rei d’Espanya, sempre és un nou escenari” i espera “tenir l’oportunitat d’estar-hi en contacte, i parlar” amb Felip VI sobre la consulta i, així “tractar de convèncer-lo”. En el mateix text, el periodista Joseph Wilson explica que el president espera que el nou rei ajudi a arbitrar en el conflicte, davant d’unes negociacions no oficials amb el Govern central que no duen enlloc.
 
El president de la Generalitat, que també és entrevistat per l’agència nord-americana per a la televisió, creu que “si a Escòcia guanya el sí, el principal avantatge per a Catalunya serà que la negociació entre Escòcia i el Regne Unit i la Unió Europea ens donarà un senyal molt directe” el proper 18 de setembre, sobre com forjar l’entrada d’un nou estat.