• El Tricentenari arriba al País Valencià amb aquest primer acte, que recorda el setge de Xàtiva i les seves conseqüències
  • La conferència, organitzada per la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco, ha suscitat un gran interès entre el públic local
307 anys després, Xàtiva ha rememorat aquest dimarts el setge i la crema que va patir la ciutat amb un acte celebrat a la Casa de Cultura de la localitat valenciana i que ha comptat amb la presència de desenes de xativins.
 
El comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, que ha estat rebut per un grup local de Miquelets, ha recordat durant la conferència ‘Xàtiva, resistint el setge’ les motivacions compartides que valencians i catalans tenien en la defensa de la casa d’Àustria. I, en conseqüència, els greuges comuns que la derrota del seu bàndol va comportar a ambdós territoris.
 
En paraules del comissari, “la Guerra de Successió no va ser, en cap cas, una guerra catalana. O només catalana. Per a valencians, aragonesos i illencs va ser un moment igualment rellevant de la seva història contemporània. I en el cas valencià en particular, com en el català, les conseqüències d’aquell conflicte encara es perceben avui, amb major o menor intensitat.”

El País Valencià, les Illes Balears i l’Aragó, protagonistes també al 2014

El programa d’actuacions del Tricentenari preveu fer arribar la commemoració al País Valencià, les Illes Balears i l’Aragó per donar compliment a la moció aprovada pel Parlament de Catalunya –el 26 d’abril de 2012-, que definia les línies mestres per la commemoració del tres-centè aniversari dels fets del 1714.
 
Tal i com ha recordat el comissari del Tricentenari durant la seva conferència, durant els fets de 1714 van participar en la defensa de Barcelona valencians, illencs i aragonesos. Aquesta causa comuna en defensa de les llibertats de Catalunya ha de ser reconeguda també per la commemoració, motiu pel qual intentarà aproximar-se enguany a les realitats dels territoris veïns.
 
A més del País Valencià, durant aquest any també se celebraran altres actes commemoratius que evidenciaran aquest vincle, com la Travessa del Tricentenari, que unirà Pollença i Barcelona a través d’una ruta amb caiac que culminarà al Port de Barcelona el dia 7 de setembre.