El president Mas saluda a Felip VI

President Mas: "Hi hauria novetat si en lloc de parlar d'una nació espanyola s'hagués parlat de les nacions que hi ha a l'Estat espanyol"

query_builder   19 juny 2014 16:32

event_note Nota de premsa

President Mas: "Hi hauria novetat si en lloc de parlar d'una nació espanyola s'hagués parlat de les nacions que hi ha a l'Estat espanyol"

  • El cap de l’Executiu qualifica les paraules de Felip VI de “discurs esperat” i insisteix que cal veure com evolucionen les coses a partir d’ara
El president saludant el rei Felip VI. Autor: Agència Catalana de Notícies
El president saludant el rei Felip VI. Autor: Agència Catalana de Notícies
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha qualificat de “discurs esperat” la intervenció del nou rei Felip VI durant l’acte de la seva proclamació. En una valoració davant els mitjans de comunicació, el cap de l’Executiu ha afirmat que “el nou rei ha fet el discurs que m’esperava, no diu pràcticament res de nou”, i ha afegit que “m’hauria agradat sentir que estem en un estat plurinacional i que, en lloc de parlar d’una nació, l’espanyola, s’hagués parlat de les nacions que hi ha dins de l’Estat espanyol”. Tot i això, ha remarcat que “no tot ho podem fiar a un discurs" i que "veurem a partir d’ara com evolucionen les coses”.
 
A preguntes dels periodistes, el president Mas ha assegurat que no ha aplaudit el discurs de Felip VI perquè “no m’ha semblat oportú aplaudir una cosa que no estava en la línia del que jo crec que en algun moment a Espanya s’haurà d’explicar: que som un Estat plurinacional”. “El meu gest de cortesia era ser en aquest acte, i he hagut de fer molts canvis en el meu programa per fer-ho possible", ha insistit Artur Mas, i ha continuat “ho he fet de gust, pel respecte que hi ha d’haver entre institucions, i una manera d’expressar aquest respecte és que, en un moment simbòlic com aquest, el president de Catalunya hi sigui”.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha explicat que en la breu conversa que ha mantingut amb els reis en la recepció posterior, aquests “han estat molt afectuosos i m’han saludat en català”, cosa que ha dit “els agraeixo, perquè els nous reis la tenen aquesta sensibilitat, una sensibilitat que va en la línia d’un estat plurilingüístic, que ja és alguna cosa”.
 
En les declaracions que ha fet a la seu de la delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, el president ha desitjat “èxit, encert i talent” al nou rei, i ha insistit que cal esperar a veure quines són les actuacions a partir d’ara; per això, ha refermat que la seva postura és, com va dir fa uns dies al Parlament de Catalunya, “wait and see”.  
 
En aquest sentit, però, Artur Mas ha subratllat que “la realitat que constato cada dia és que es viu una recentralització per part del Govern espanyol”, i ha detallat, entre altres, actuacions com la nova llei d’educació que ataca el sistema lingüístic català o la reducció de marge a les autonomies des del punt de vista financer. “Estan desmuntant l’autogovern i l’autonomia, aquesta és la realitat d’Espanya, a partir d’aquí ja veurem si en aquesta nova etapa les coses es fan d’una altra manera”. El president ha recordat, però, que els poders i els rols del nou rei són representatius i “que no podem demanar-li més del que pot fer”.
undefined
undefined
undefined
undefined