· El cap de l’Executiu ha estat entrevistat aquest vespre a la CNN per la periodista Christiane Amanpour
 
· Artur Mas destaca que “ara és el moment adequat de fer la consulta perquè tenim la majoria social i els consensos polítics al Parlament”
El president ha estat entrevistat per la periodista Christiane Amanpour
El president ha estat entrevistat per la periodista Christiane Amanpour
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que la consulta del proper 9 de novembre “és necessària per saber com d’àmplia és la majoria a favor de la independència de Catalunya”, ja que el que “sabem segur és que hi ha una enorme majoria a favor de la consulta, que vol dir decidir el futur polític per nosaltres mateixos".
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions a la CNN, on ha estat entrevistat per la corresponsal en cap de la secció internacional de la cadena, Christiane Amanpour, dins el programa d’entrevistes que presenta, Amanpour, i que s’ha emès per tot el món.
 
Durant la conversa, el president de la Generalitat ha defensat que “ara és el moment adequat perquè la consulta continuï i vagi endavant” perquè “tenim la majoria social i els consensos polítics al Parlament”, i ha remarcat que la manera de fer del poble català “serà absolutament pacífica i democràtica”.
 
Mas ha explicat que després de la convocatòria de la consulta poden passar dues coses. D’una banda, que es produeixi “una reacció moderada del govern espanyol, tolerant la consulta”, una opció que ha destacat que seria “el millor escenari”. I, d’una altra banda, que succeeixi el que ha qualificat com “l’escenari més negatiu”, i que es produiria si “el govern espanyol enviés al Tribunal Constitucional la consulta i aquest tindria la possibilitat de revocar-la”. Malgrat tot, Artur Mas ha assegurat que confia en què, “després de mantenir converses franques, serem capaços de trobar una solució” i els catalans podran votar el dia 9 de novembre.
 
Preguntat sobre el referèndum escocès, el president ha dit que si el resultat és a favor de la independència “afectaria a Catalunya en un sentit positiu”, perquè “significarà que el Regne Unit i Escòcia negociaran amb la Unió Europea els termes de la permanència o els termes d’ingressar” com a nou estat. “Seria una experiència que donaria una mica de llum al procés polític català”, ha reblat.
 
En un altre moment de l’entrevista, s’ha tractat la proclamació de Felip VI com a nou rei d’Espanya. Sobre el paper que pot fer el monarca envers el procés polític català, el president ha assegurat que “apreciaríem la seva mediació i ajuda, i estic segur que ell intentarà fer alguna cosa per resoldre el problema”. Tot i això, el cap de l’Executiu ha recordat que el rei “no té poders executius” i que, per tant, “no té poder de decidir per ell mateix”, però el que pot fer és “intentar posar en contacte les institucions i fer més fàcil els diàlegs i les negociacions”. “Probablement ho farà”, ha remarcat, però ha dit que ara s’ha de “veure i esperar” com actua i confia tenir l’oportunitat, en un futur, de “parlar amb ell d’una manera més calmada” sobre el cas català.  
 
 
L'entrevista complerta al president es pot visualitzar al següent link: http://www.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2014/06/19/intv-amanpour-spain-catalonia-artur-mas-air.cnn.html