El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat avui que “no descartem recórrer als organismes internacionals perquè torni la totalitat de la documentació que es va arrabassar de Catalunya”, tal i com està contemplat a la Llei 21/2005, de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola.
 
Mascarell ha assegurat que “continuarem treballant amb la Comissió de la Dignitat per assegurar el seu retorn, i fins i tot, fóra bo una nova declaració del Parlament de Catalunya perquè tothom tingui consciència que farem tot el que calgui de cara al retorn d’aquests documents”.
 
La decisió del Ministeri de Cultura de no retornar la totalitat de la documentació és, ha remarcat el conseller, “una mostra d’insensibilitat vers les persones, de deslleialtat vers les administracions i d’incompliment e la llei del 2005. Aquests documents i altres objectes van ser arrabassats al seus legítims propietaris durant la Guerra Civil, fa 75 anys. Cal remarcar que 39 d’aquests anys han estat en democràcia, i encara els documents i objectes no han estat retornats als seus legítims propietaris. Sembla mentida que encara hi discutim”.
 
Consideracions jurídiques
Segons estableix l’article 3.1 de la llei del 2005, l’Estat ha de disposar les mesures necessàries per a l’efectiva posada a disposició de la Generalitat de tots els documents i efectes que ha de ser restituïts, subrogant-se aquesta en tots els drets i obligacions de l’Estat.
 
La mateixa llei diu en el seu article 5.2 que “les peticions i sol·licituds que es formulin es tramitaran i resoldran pel procediment que estableixi la Generalitat de Catalunya en l’exercici de les seves competències, i contra els actes i resolucions que es dictin en aquest procediment, els particulars podran interposar els recursos que corresponen”.
El 31 de gener de 2013, el Tribunal Constitucional va emetre sentència en la qual afirmava que la Llei impugnada transfereix a la Generalitat una sèrie de fons documentals de l’Arxiu estatal als únics efectes de la seva restitució als propietaris originaris o als seus successors. Si la restitució no es pot produir, perquè no sigui possible acreditar la titularitats d’aquests, els documents segueixen integrant l’Arxiu estatal. El TC no afirma, en cap moment, que no s’hagi de transferir a la Generalitat els documents que es presumeix que no tenen propietari.
 
La Generalitat ha regulat aquest procediment perquè els legítims titulars puguin reclamar els fons corresponents a través del Decret 183/2008, de 9 de setembre.