• Assegura que ho demostra el fet que l’executiu central està abaixant impostos, en lloc d’incrementar la despesa per uns serveis socials que “estan molt tensionats”
  • Afirma que ha estat “una reunió per cobrir l’expedient” i on tot estava decidit prèviament
En declaracions als mitjans de comunicació a la sortida del Consejo de Política Fiscal y Financiera a Madrid, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha dit que la cobertura dels serveis de l’Estat del benestar “no és una prioritat” pel Govern espanyol, com ho demostra la reforma fiscal.
 
Mas-Colell ha revelat que el debat sobre la reforma només ha durat 7 minuts i que “no hi ha hagut sorpreses”.  “Estan abaixant impostos, en lloc d’incrementar la despesa per uns serveis públics que estan molt tensionats, això indica que no és la seva prioritat”, ha dit. Mas-Colell ha assegurat que ell també és partidari d’abaixar impostos: “Però tenim uns serveis públics a la mitjana de l’Europa dels 15, finançats a l’Europa dels 28, per tant, perillen si no incrementem la despesa.” 
 
Durant la reunió, el conseller ha criticat la reforma presentada pel Govern: “Són modificacions fiscals, que no reforma, i no tenen en compte la prioritat número u, que hauria de ser el finançament dels serveis de l’Estat del benestar”.
 
Preguntat sobre la retirada d’una disposició que envaïa competències autonòmiques en matèria impositiva, el conseller ha dit que el ministeri ha reconegut l’error i l’ha corregit.
 
Sobre l’avançament de 3.900M per part del ministeri d’Hisenda, el conseller ha assegurat que això indica que no hi haurà sistema de finançament. “Voldria pensar que serà una quantitat neta, i que no ho fan per desorientar”, ha afegit. El titular d’Economia també ha dit que no sap què representarà això a la pràctica per a Catalunya: “No ens deixem impressionar perquè no han donat cap detall més”.  
 
Mas-Colell considera que aquest anunci és una prova més de que no hi haurà nou model de finançament l’any vinent. “Ho hem demanat i no hi ha hagut una resposta clara. L’opinió del Govern espanyol és que no estan obligats per llei a revisar el model, i no hi estem d’acord”, ha afirmat.
 
En aquest sentit, Mas-Colell ha recordat que ha estat “una reunió per cobrir l’expedient” i on tot estava decidit prèviament: “Ha estat una reunió amb un ordre del dia molt llarg i amb temes antics com els objectius de dèficit que nosaltres ja tenim recorreguts als tribunals, perquè no són proporcionals a la despesa de les autonomies i incompleixen la seva pròpia Llei d’Estabilitat.”
 
Mas-Colell ha votat en contra dels objectius de dèficit i de deute fins al 2017, que han estat aprovats per les CA del PP.

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 165