El ple del Parlament inicia avui el darrer ple del curs polític abans de les vacances d’estiu i ho farà amb el debat a la totalitat de la llei de transparència, una proposició de llei que arriba pocs dies després que Transparency International hagi atorgat a la Generalitat la màxima puntuació en transparència, fet que l'ha convertit en l'Administració més transparent de l’estat espanyol.
 
Al marge de la proposició de llei de transparència, el Parlament també acollirà tres debats a la totalitat més: un sobre el Projecte de llei de modificació de la llei del cinema i, sobre la mateixa temàtica, el ple també acollirà el debat a la totalitat del Projecte de llei de creació d’un impost sobre la provisió de continguts per part dels prestadors de serveis de comunicacions electròniques pel foment del sector audiovisual. El Projecte de llei de cooperatives també iniciarà la tramitació parlamentària. A més a més, el Projecte de llei de seguretat industrial superarà el seu darrer tràmit parlamentari amb la votació final.
 
Sessió de control
 
Com és habitual, el ple del Parlament celebrarà la sessió de control al Govern –que se celebrarà dimecres a primera hora-  on el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, mostrarà el posicionament del Govern davant les dades relatives a la liquidació del model de finançament del 2012 facilitades pel Ministeri d’Hisenda. L’any 2012, Catalunya va ser la tercera en aportació de recursos tributaris al sistema de finançament autonòmic, només per darrere de Madrid i Balears, però la desena en recursos per càpita rebuts un cop aplicat el model de redistribució vigent. El Govern espanyol havia anunciat una liquidació positiva del 2012 per a Catalunya de 729,4 milions d'euros. Finalment, Catalunya rebrà 646 milions, és a dir, 84 milions menys dels previstos pel mateix Govern central, amb el consegüent problema de tresoreria i d’inseguretat que això provoca. El conseller Mas-Colell també parlarà sobre el sostre de despesa de la Generalitat per al 2015.
 
Durant la sessió de control al Govern, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, detallarà les mesures que està impulsant el Govern per incentivar la incorporació al mercat, preferentment de lloguer, dels habitatges buits existents a Catalunya. La setmana passada l’Executiu va aprovar un impost a les entitats financeres per estimular que posin a lloguer els seus pisos buits. En aquesta línia, el Govern també impulsarà un lloguer solidari, que té per objectiu incentivar les persones propietàries de pisos buits del parc privat perquè els cedeixin a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya durant sis anys per posar-los a lloguer. El conseller Vila també respondrà una pregunta sobre l’abocador de Vacamorta a Cruïlles (Baix Empordà).
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, valorarà el primer any del Pacte per la Infància de Catalunya, mostrarà el posicionament del Govern davant la situació de la joventut, així com sobre el futur dels Centres Oberts i el serveis d’intervenció socioeducativa en general. A més a més, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, valorarà els darrers informes del Consell per a la Transició Nacional.
 
Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, respondrà a dues preguntes sobre finançament dels ens locals i la llei de racionalització i sostenibilitat del món local.
 
Finalment, la consellera d’Ensenyament respondrà a una pregunta sobre el desplegament de la llei Wert i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí, sobre boscos.
 
Després de la sessió de control al Govern s’iniciarà la sessió de control al President de la Generalitat, prevista pels volts de les 11h.