• El cap de l’Executiu ha presidit l’acte de commemoració del Tricentenari de la Batalla de Talamanca
  • Artur Mas ha refermat que convocarà la consulta el 9 de novembre i que, en el moment de prendre decisions importants, es consultarà a tots el partits a favor del dret a decidir
El president i l'alcalde de Talamanca en el moment de l'ofrena floral davant el monòlit
El president i l'alcalde de Talamanca en el moment de l'ofrena floral davant el monòlit
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat aquest matí des de Talamanca, al Bages, que “en allò que depèn de mi només hi ha un pla, votar”, i que en el moment de prendre decisions importants “es consultarà a tots el partits a favor de la consulta”, per tal que la decisió del país “sigui fruit d’una majoria gran i no només d’uns pocs”.

El president ha fet aquestes declaracions en l’acte de commemoració del Tricentenari de la Batalla de Talamanca, la darrera victòria de l’exèrcit català en la guerra de Successió.

Artur Mas ha assegurat que en les properes setmanes el Parlament de Catalunya aprovarà una llei de consultes populars no referendàries “i jo, com a president de la Generalitat, d'acord amb aquesta llei, convocaré la consulta pel nou de novembre”, ha afirmat. En aquest sentit, ha demanat “sumar el màxim d'esforços possibles” i no especular sobre com reaccionaran els altres.

Després de fer l’ofrena floral al monòlit en memòria dels que van lluitar per les llibertats de Catalunya, ubicat al peu del Castell de Talamanca, el cap de l’Executiu ha subratllat que és important que tothom recordi, dins i fora de Catalunya, que “el 1714, com moltes altres vegades de la història, el poble de Catalunya el que volia era governar-se a sí mateix”, un propòsit i una manera de pensar, ha remarcat, que és el “fil roig que està present des del començament de la nació catalana fins ara”.

La gran diferència respecte fa 300 anys, ha remarcat el president, és que avui tenim una població molt heterogènia i barrejada i unes condicions diferents, com és el fet de pertànyer a la Unió Europea, però, malgrat això, “ara, com abans, la població catalana vol seguir governant-se a ella mateixa”. “Quan els que estan a uns quants centenars de quilòmetres de Ponent entenguin que això és la voluntat de molts, i no la dèria d’uns pocs, és possible que aleshores canviïn una mica l'enfoc que estan fent”, ha reblat.

Una de les lliçons que el president ha assegurat que podem extreure de la batalla de Talamanca és que “no hem de menystenir ni menysprear mai les forces dels nostres contrincants”, perquè en tenen i són molt grans, ha dit. “Hem de saber que aquesta força existeix i actuar en conseqüència, que vol dir que hem d'actuar amb valentia i amb intel·ligència, les dues coses juntes”, ha afegit.

“No es tracta que uns anem empenyent els altres, es tracta que tots anem el màxim d'units possible per aconseguir un objectiu que, en definitiva, és un objectiu de llibertat”, ha remarcat Artur Mas.

En aquest sentit, el cap del Govern ha volgut llençar un missatge a tots els catalans i catalanes, especialment a aquells que poden tenir por o incertesa davant l’etapa que està vivint el país, assegurant-los que cal entendre que, “en el punt que hem arribat, no lluitar és perdre”. “Si lluites pots perdre o pots guanyar, però si no lluites ja has perdut”, ha reblat.

Per afrontar el moment que viu el país, el president ha subratllat que cal aprofitar les tres forces que tenim com a país: “la majoria social, el consens polític i la nostra manera de fer les coses, en positiu, de manera constructiva i de manera radicalment pacífica”.
 
“Si el consens polític per càlculs partidistes s'afebleix, el procés també s'afebleix, i, per tant, estarem afeblint el país. I això ho ha de tenir tothom present, perquè en moments excepcionals de la història les actituds també han de ser excepcionals”, ha manifestat el president en relació a l’actitud que han de tenir els diferents partits.

Per finalitzar el seu discurs, el cap de l’Executiu ha remarcat que l’èxit del procés depèn sobretot “de l'esforç de cadascú dels ciutadans de Catalunya que, en aquest moment, s'han convertit en protagonistes principals de la història del propi país”. La feina de tots, ha assegurat Mas, “ens ha de portar a la llibertat d'aquest país i sobretot a una Catalunya molt millor”.

2  

Imatges

Commemoració Batalla de Talamanca (2)

Commemoració Batalla de Talamanca (2) 782

Commemoració Batalla de Talamanca (3)

Commemoració Batalla de Talamanca (3) 829

1  

Fitxers adjunts

Commemoració Batalla de Talamanca (1)

Commemoració Batalla de Talamanca (1)
JPG | 776