• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda la presentació del Llibre blanc de la Transició Nacional de Catalunya
  • La presentació del recurs, ha dit, demostra que “és el Govern espanyol el que està obstaculitzant seriosament la legalitat catalana aprovada en el Parlament àmpliament”
  • El president ha subratllat que “el que estem fent no és il·legal” i ha remarcat la “velocitat supersònica” amb què el Tribunal Constitucional s’ha reunit
El president Mas i els membres del CATN posen amb el Llibre blanc
El president Mas i els membres del CATN posen amb el Llibre blanc
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que si el Govern espanyol no permet consultar el poble català és perquè “el que els fa por és la resposta i el que els hauria de fer por de veritat és que no hi pugui haver resposta a una pregunta així en una democràcia i en un estat de dret”.
 
Durant l’acte de presentació del Llibre blanc de la Transició Nacional de Catalunya, que s’ha celebrat aquesta tarda al Palau de la Generalitat, el president ha remarcat que “la iniciativa de suspendre la llei catalana i el decret de convocatòria és del Govern espanyol, que la pot exercir o no”. La presentació del recurs, ha destacat el president Mas, demostra que “és el Govern espanyol el que està obstaculitzant seriosament la legalitat catalana que està aprovada en el Parlament”. “Hi ha un Govern clarament hostil contra el que està fent la majoria del poble de Catalunya”, ha reblat.
 
La posició de les institucions espanyoles de no deixar preguntar a la societat catalana “és una merma democràtica i del propi estat de dret”, ha assegurat el president, que ha reivindicat que l’únic que vol la Generalitat és “saber quina és la posició del poble de Catalunya i, a partir d’aquesta, poder actuar”.
 
En resposta a les paraules del president del Govern espanyol, Artur Mas ha defensat que “el que estem fent no és il·legal”, perquè es fa d’acord amb la legalitat que permet a la Generalitat escoltar abans d’actuar. “El Govern sentencia que són una llei i un decret il·legals i es queden tan amples”, ha dit Artur Mas, que també ha subratllat que la consulta “no és un referèndum encobert” com assegura l’Estat, sinó “una consulta emparada en aquesta llei aprovada pel Parlament per una amplíssima majoria”. “Un referèndum és o no és”, ha dit Artur Mas, que ha insistit que aquesta via ja la van descartar després de la negativa del Congrés espanyol de traspassar les competències per convocar una referèndum.
 
En referència a l’afirmació de Mariano Rajoy que uns quants no poden decidir per tots, el president ha fet notar que el que vol fer la Generalitat “no és simplement consultar a una entitat, sinó que s’està consultant a una nació, en aquest cas la nació catalana, de set milions i mig de persones”, i ha assegurat que “és evident que ha de ser així”. “No és cert que estiguem decidint per tots. Els estem dient que, quan haguem escoltat el poble de Catalunya aleshores la Generalitat prendrà les iniciatives que hagi de prendre”, ha afirmat Mas.
 
 
Velocitat supersònica del TC
El cap de l’Executiu ha criticat la velocitat “supersònica” amb què ha estat convocat el Tribunal Constitucional, que, ha ironitzat, “han trencat la barrera del so” per admetre a tràmit els recursos presentats pel Govern espanyol contra la llei i el decret de convocatòria de la consulta. “Això no havia passat en més de 35 anys de de Constitució”, ha reblat.
 
Artur Mas també ha fet notar que la convocatòria d’urgència és responsabilitat del president del TC, de qui ha recordat la seva llarga militància en el PP i la seva “clara animadversió” respecte als temes relacionats amb Catalunya, la qual cosa va portar el Parlament a demanar-ne la recusació. El president ha manifestat, però, la seva “esperança” que el Tribunal Constitucional “sigui l’àrbitre de tots i no d’una part” i quan es llegeixin la llei de consultes i el decret de convocatòria “entenguin que hem fet tots els esforços per ajustar-nos a la legalitat constitucional i estatutària, i és comprovable”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha subratllat que el Govern de la Generalitat “ha demostrat que estava preparat” i ha afegit que la prova és que en tres dies, després de tenir aprovada la llei “hem fet el decret de convocatòria per al 9 de novembre, hem informat de tot l’operatiu, que està perfectament dissenyat i preparat, i, avui, hem presentat el Llibre blanc”.
 
 
Un Llibre Blanc per donar informació als ciutadans
En l’inici del seu parlament, el president ha volgut fer un reconeixement i un agraïment explícit a tots els membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional per fer possible el Llibre Blanc. Un compendi d’informes que ha destacat que serveix per “donar informació, opinió i llum” sobre aquells  aspectes del procés que poden preocupar als ciutadans.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha subratllat que “en un Estat de convicció democràtica plena i conseqüent, hauríem d’estar en aquest debat del llibre blanc”, analitzant els arguments a favor del sí i del no. Aquest camí, ha destacat, és el que han seguit “els països amb democràcies consolidades, plenes i civilitzades” com han demostrat Escòcia o el Quebec, on “s’escolten els parlaments de les nacions que integren els estats, se’ls deixa fer, se’ls empara i es troben les vies, també legals, perquè es pugui exercir aquest dret de vot”.
 
Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha subratllat la bona feina feta pels membres del CATN i els ha agraït “la generositat”, per fer una feina desinteressada, que ha suposat una gran inversió de temps i on els integrants del consell hi han posat els seus noms sense por; “l’alta qualitat tècnica i professional” del treball final i el fet que s’hagi fet “des de l’honestedat intel·lectual” i la “discreció” mostrada per tots els integrants en un tema tan delicat.
 
Per la seva part, el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha expressat durant la seva intervenció la “satisfacció” del CATN perquè el Govern hagi decidit elaborar un Llibre blanc sobre la Transició Nacional de Catalunya, ja que “contribuirà a la tasca fonamental de donar als ciutadans la informació necessària per tal que puguin exercir amb ple coneixement de causa el seu dret a decidir el futur polític de Catalunya”.
 
Segons Viver, els informes analitzen tres grans blocs temàtics. En primer lloc, el relatiu a la consulta i el procés que hauria de portar a la creació del nou Estat. Dins d’aquets procés, els informes distingeixes dues etapes. La primera,  s’iniciaria amb una declaració solemne del Parlament en la qual es proclamaria la voluntat de la Generalitat de donar compliment al mandat sorgit de les urnes. La segona etapa començaria amb la proclamació de la independència. En un segon bloc, els informes fan referència a les estructures d’estat necessàries per començar a actuar com a tal estat. I, finalment, el tercer bloc analitza les relacions que hauria de mantenir el nou estat amb l’estat espanyol, amb la Unió Europea i amb la resta de la comunitat internacional.
 
El president del CATN ha precisat que el informes que constitueixen el llibre blanc “no analitzen les polítiques públiques que caldria dur a terme un cop es constituís el nou estat”, ja que “són decisions que haurien d’adoptar les forces polítiques que siguin presents en el Parlament i el Govern sorgits de les eleccions que s’haurien de celebrar immediatament després de l’aprovació de la constitució”. El president del CATN ha recordat que el procés de construcció d’un Estat propi “és perfectament factible”, però ha precisat que, per assolir-lo, “caldrà unitat, generositat, alguns sacrificis, molta intel·ligència política i una mobilització social, constant i sense defalliments en sintonia plena amb les institucions catalanes i amb les forces polítiques que comparteixen aquest objectiu”.
 
Finalment, Viver i Pi-Sunyer ha agraït la tasca “desinteressada” dels membres del consell així com dels especialistes consultats a l’hora de participar “en la tasca col·lectiva de dotar Catalunya d’unes estructures d’estat que al meu parer i crec que al de tots els membres del Consell, li són avui no solament necessàries sinó absolutament imprescindibles”.
 
El Llibre blanc sobre la Transició Nacional de Catalunya podrà descarregar-se gratuïtament al link: http://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/consells-assessors/consell_assessor_per_a_la_transicio_nacional_catn/informes_publicats/
També podrà ser adquirit a les principals llibreries catalanes al preu de 24 euros.
 
Nota: S'adjunta la síntesi i la portada i els agraïments del Llibre blanc
 
Vídeo íntegre de l'acte de presentació del Llibre blanc de la Transició Nacional de Catalunya
Vídeo íntegre de l'acte
Vídeo íntegre de l'acte
 

2  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 1155

Fotografia de grup

Fotografia de grup 1621

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de l'acte

2  

Fitxers adjunts

Síntesi del Llibre blanc

Síntesi del Llibre blanc
PDF | 2223

Presentació i agraïments

Presentació i agraïments
PDF | 2037