• El conseller de la Presidència assegura que “farem tot el que sigui possible per votar el 9N”
El conseller Homs als estudis a Rac1
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat aquest matí en una entrevista al programa El món a Rac 1 que “farem tot el que sigui possible per votar el 9N” tot afegint que “davant de cada obstacle hi anirem aportant solucions”. “No ens ho regalaran, cal lluitar i saltar obstacles”, ha conclòs el portaveu del Govern. Durant la seva intervenció, Homs ha denunciat “la clara anomalia democràtica” que suposa “que en un context democràtic hàgim de discutir si es pot votar o no”.  “La decisió és tirar endavant en tot allò que estigui al nostre abast per poder votar el dia nou de novembre”, ha afegit el conseller de la Presidència.
 
De totes maneres, Homs ha demanat no anticipar esdeveniments ja que “cal imaginar solucions a les dificultats, el que no farem és anticipar dificultats”, tot recordant que “hi ha escenaris que es poden contemplar però com que no depenen d’un mateix pot ser que no es produeixin”.
 
Durant l’entrevista, el conseller ha mostrat la voluntat del Govern que el Tribunal Constitucional (TC) resolgui els recursos interposats contra la consulta del 9N el més aviat possible perquè “no tindria sentit que el TC tingués un calendari per a unes coses i un altre per d'altres". El conseller de la Presidència, ha recordat que el TC va trigar un mes i mig a emetre la sentència del Pla Ibarretxe. Segons Homs, un altre escenari faria pensar que se sotmet "als interessos d'una de les parts".
 
El conseller Homs també s’ha mostrat convençut que l’actitud del govern espanyol i la del president Rajoy davant la situació catalana no ha canviat i ha afegit que “no hi ha hagut cap contacte”. Davant les darreres apel·lacions al diàleg del president espanyol, el conseller Homs ha assegurat que “és una aposta estètica pel diàleg que no té contingut”. El conseller de la Presidència ha precisat que tant les previsions pressupostàries de l’executiu espanyol en relació a Catalunya, com el silenci del president espanyol davant les 23 propostes presentades pel president Mas el passat mes d’octubre, “no són mostres de diàleg”.
 
En referència a la renúncia de Quim Brugué com a membre de la comissió de control de les consultes populars no referendàries, el conseller de la Presidència ha assegurat que “respecta” la decisió. Homs ha recordat que la seva substitució “és un tema que depèn del Parlament i ja es proveirà”. A més a més, el portaveu del Govern no ha vist cap objecció a que la comissió de control es reuneixi ja que “tot el que són actes preparatoris mentre no generin efectes jurídics vinculants ni a tercers entenem es poden fer”, segons es desprèn d’una interlocutòria del TC de 2002.
 
Durant l’entrevista, Homs s’ha referit a les declaracions del ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, on va assegurar que el procés sobre el futur polític de Catalunya pot acabar desembocant en una situació a la d’octubre 1934. “Crec que és una provocació”,  ha afirmat el conseller de la Presidència, que ha precisat “que estem en un context ben diferent”. En paraules d’Homs, “sent ministre d’Interior fer aquest tipus de comentaris no em sembla un acte de responsabilitat” i ha afegit que les seves declaracions “demostren d'història en sap poca i de coneixement del que passa ara tampoc”.  
 
“Accions legals” contra Castor
Després que el passat divendres el consell de ministres decidís deixar inoperatiu el magatzem de cas Castor i fixar una indemnització de 1.350,7 milions a l’empresa concessionària, el conseller de la Presidència ha assegurat que el Govern “es personarà i reforçarà les accions judicials”. Homs ha recordat que l’executiu català ja havia denunciat “la falta d’informes” .