• Després de participar en el 9N, el cap de l’Executiu ha insistit que avui el poble català mostrarà “les seves millors cartes com a país: civisme exemplar, esperit pacífic i rotunditat democràtica”
  • El president ha destacat que, “malgrat les enormes dificultats i impediments”, el procés “segueix endavant”
  • Artur Mas ha contestat a la Fiscalia que “si vol saber qui és el responsable d’obrir els col·legis públics a Catalunya només cal que em mirin a mi”
El president Mas en el moment de la votació
El president Mas en el moment de la votació
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui, després de votar en el procés participatiu del 9N, que “ens hem guanyat el dret a fer un referèndum definitiu”. El cap de l’Executiu ha subratllat la voluntat del Govern de “seguir endavant amb aquest procés polític” i ha fet notar que, “malgrat les enormes dificultats i els impediments continus que s’han posat, finalment avui la gent pot sortir al carrer, anar als locals, participar i dipositar en una urna allò que creuen que ha de ser el futur polític de Catalunya”.
 
En declaracions als nombrosos mitjans d’àmbit català, estatal i internacional presents al local de participació, l’Escola Pia Balmes de Barcelona, el president de la Generalitat ha demanat al Govern de l’Estat que, un cop conclòs el 9N, “ha d’encarar de manera definitiva allò que és un clam a Catalunya: poder decidir amb tranquil·litat i normalitat, i de manera acordada i pactada, el nostre futur com a país”, com ha passat a Escòcia fa unes setmanes o al Quebec fa uns anys.
 
A preguntes dels periodistes, Artur Mas també ha contestat al president Mariano Rajoy, i ha assenyalat que “no entenc que digués que el que estem fent avui no és ni un referèndum, ni una consulta i que, al mateix temps, la Fiscalia actuï”. “En què quedem? Si és una cosa que no té a veure amb el que ells tenen tanta por que fem, que ens deixin tranquils”, ha reblat.
 
Sobre les preguntes de la Fiscalia en relació amb els directors de les escoles, el cap del Govern ha dit que “estem partint d’una premissa falsa, perquè avui de directors no n’hi ha; avui hi ha voluntaris”. Artur Mas ha subratllat que “si la Fiscalia vol conèixer qui és el responsable d’obrir els col·legis públics a Catalunya només cal que em mirin a mi”. “El responsable sóc jo i el meu Govern”, ha remarcat.
 
Artur Mas ha afirmat que no li “preocupen en absolut” les possibles denúncies que es puguin interposar contra ell. S’ha mostrat tranquil i ha reiterat que “estem defensant la democràcia i la llibertat, drets fonamentals que en circumstàncies mínimament normals no se li haurien de discutir absolutament a ningú”. També ha indicat que el fet que l’Estat vulgui qüestionar la votació d’avui “hauria de fer reflexionar a molts espanyols demòcrates, que poden veure que el que fem avui a Catalunya és democràcia de qualitat”.
 
En diferents moments de la seva intervenció, el president ha recordat que s’han intentat fer diferents camins per poder escoltar el poble de Catalunya. “Els hem provat tots, estatuts, constitucions, acords amb governs espanyols de tots els signes, amb majories absolutes o sense, donant suport en tot i no fallant mai a l’Estat en els moments clau”, ha recordat, i ha afegit que, “quan els altres camins es tanquen, l’alternativa és lluitar democràticament i mirar endavant”.
 
El president ha fet notar que “no havíem arribat mai on som ara”, i ha instat tothom a “encarar-ho com a gent adulta, com a poble madur i dintre d’una Espanya tolerant”. Artur Mas ha fet notar que totes les opcions “tenen el mateix valor”, i són “exactament igual de respectables”. “El que perdi en el moment de la consulta definitiva ha d’ajudar al que hagi guanyat a construir el país que volem i el que hagi guanyat ha de tenir en compte l’opinió dels que hagin perdut”, ha afirmat.
 
El cap del Govern ha expressat també el seu desig que la jornada es desenvolupi “amb absoluta normalitat, civisme exemplar, esperit pacífic i una rotunditat democràtica molt gran”, perquè “són les nostres millors cartes com a país, així com la mobilització de la nostra gent”.
 

2  

Imatges

Votació del president 1

Votació del president 1 819

Votació del president 2

Votació del president 2 964