Parlament

El ple del Parlament farà els debats a la totalitat dels projectes de llei sobre l’ordenació del sistema d’ocupació i el servei d’ocupació de Catalunya (SOC) i sobre la formació i qualificació professionals, aprovades pel Govern el mes de setembre passat. Si reben el suport de la Cambra catalana, les dues iniciatives iniciaran la seva tramitació parlamentària.

 

El Projecte de llei de la formació professional  té com a objectiu millorar les competències professionals de les persones i la competitivitat de les empreses, les oportunitats d’ocupació i el progrés social i econòmic del país. El text crea el sistema de formació i qualificació professional de Catalunya; estableix la integració de l’FP educativa i l’FP laboral; integra l’empresa en la formació professional; organitza els centres de formació en una xarxa coordinada i crea centres de formació professional integrada i defineix el catàleg de serveis. “Estem davant d'una llei molt esperada pels sectors implicats en la formació professional, que té uns antecedents clars” , tot i que “és la primera vegada que aconseguim tancar aquest tema”, va afirmar la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, després que la norma quedés aprovada pel Govern.



El Projecte de llei del sistema d'ocupació i del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)  vol respondre amb eficiència i flexibilitat a les necessitats de persones, empreses, sectors i territoris en matèria d'orientació, formació i intermediació, prioritzant sempre aquells col•lectius que requereixin l'atenció prioritària de les polítiques públiques. La nova llei persegueix implicar totes les administracions i els agents socials i territorials per millorar, optimitzar i coordinar les polítiques de creació d'ocupació i lluita contra l'atur, dos eixos prioritaris en l'acció del Govern.


 
Sessió de control


El ple del Parlament d’aquesta setmana s’inicia amb la sessió de control al Govern on la vicepresidenta, Joana Ortega, respondrà dues preguntes sobre el procés participatiu del 9N,  on 2.305.290 persones van opinar sobre el futur polític de Catalunya

 

A més a més, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, parlarà del clúster químic de Tarragona i la lluita contra la pobresa energètica, un dia després que el Govern aprovés demanar a la Comissió Europea que emprengui les accions corresponents perquè l’Estat espanyol compleixi amb les seves obligacions i prohibeixi els talls en el subministrament de gas i electricitat per a les persones vulnerables en els períodes crítics de l’any, tal com estableixen les directives europees 2009/72/CE i 2009/73/CE.

 

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, respondrà cinc preguntes durant la sessió de control sobre temes com les infraestructures viàries o Aigües Ter – Llobregat.

 

Finalment, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, respondrà una pregunta sobre l’impacte social dels ajustos pressupostaris i una altra sobre ajudes a la dependència; i el conseller de Salut, Boi Ruiz, informarà sobre el nivell de qualitat dels hospitals catalans.


Un cop acabada la sessió de control al Govern s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.