• La vicepresidenta del Govern afirma que afronta la querella de la Fiscalia amb absoluta tranquil·litat
  • Joana Ortega defensa l’actuació dels fiscals catalans, de qui destaca la seva independència
La vicepresidenta, entrevistada a RAC1
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha afirmat, en relació a la querella de la Fiscalia, que està tranquil·la. “No tinc cap sensació d’haver actuat en contra de la llei. He actuat amb plena responsabilitat i estic tranquil·la”. La vicepresidenta ha fet aquestes declaracions en el transcurs d’una entrevista al programa “El Món a RAC1”.
 
“Em sembla un fet insòlit que la Fiscalia General de Catalunya no vegi cap indici de delicte i que la Fiscalia General de l’Estat es vulgui querellar per quatre delictes. Aquesta disparitat de criteris crec que correspon més a una posició política que no pas jurídica”, ha dit Joana Ortega.
 
En aquest sentit, la vicepresidenta ha defensat el paper dels fiscals catalans. “Han actuat amb total independència. Valoro amb un respecte absolut la seva actuació i lamento molt algunes expressions que s’han fet servir. Que entenguin la situació que es viu a Catalunya, vol dir que estan contaminats?”.
 
La vicepresidenta ha reiterat que en política la voluntat sempre ha de ser el diàleg per arribar a consensos. “La voluntat de diàleg ha de ser inherent en una força política”, ha afirmat. “El problema que tenim és que la resposta per part del Govern de l’Estat al fet que 2.300.000 persones surtin al carrer en un acte de democràcia ha estat una querella. La resposta a una demanda de diàleg per part del Govern de la Generalitat ha estat una querella criminal”.
 
Joana Ortega ha destacat que és necessari donar respostes polítiques a problemes polítics. “Quan no hi ha maduresa política, aleshores hi ha respostes jurídiques. El que en aquests moments està fent el Govern de l’Estat és no afrontar els problemes políticament i actuar per darrere i donar ordres a la Fiscalia per tal que es querelli contra el president, la vicepresidenta i la consellera d’Ensenyament per donar la veu a la ciutadania. Si es considera que en un estat democràtic donar veu a la ciutadania és desobediència, he de dir sí, he desobeït".