·        El conseller ha presidit avui la celebració del Dia de les Esquadres on ha destacat que “avui com a policia tots som més forts perquè hem escoltat les crítiques dels de dintre i dels de fora”
·        S’han atorgat 227 medalles i set plaques commemoratives a membres del cos de Mossos d’Esquadra, altres cossos policials, la judicatura i la societat civil
Acte central del Dia de les Esquadres
Avui dimecres 22 d’abril, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha presidit l’acte central del Dia de les Esquadres a l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Enguany, s’han atorgat 227 medalles i set plaques commemoratives a membres del cos de Mossos d’Esquadra (CME), altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en reconeixement a actuacions meritòries.
 
En el seu discurs de cloenda el conseller Espadaler ha refermat les competències que el cos de Mossos d’Esquadra té en matèria de seguretat ciutadana. “Quan reclamem capacitat real, ho estem reclamant en nom de les competències per una major coordinació i eficiència” ha insistit.
 
En aquest sentit el titular d’Interior ha afegit  que “ni som ni volem ser, ni podem ser, un cos auxiliar; som i volem ser un cos integral que té la competència i és competent”.
 
Encara en referència a les competències, el conseller ha explicat que “res més lluny de la nostra voluntat d’enfrontar els cossos policials, no és només una reclamació competencial, ni un enfrontament. És massa gran l’encomana com per buscar la brega. La irresponsabilitat seria no plantejar aquest debat”.
 
Espadaler també ha fet un repàs de la feina feta en aquesta legislatura i ha destacat l’aprovació del codi d’ètica de la policia, l’oficina de suport a les persones desaparegudes “amb una policia propera que els pugui donar la mà”, el pla integral de seguretat per a les persones grans i el pla de violència masclista contra les dones.
 
Finalment el conseller ha destacat que “per mi ha estat un honor i un luxe servir al País com a responsable polític del cos de Mossos d’Esquadra, una policia al servei del país i de les persones que integra esforç de superació amb humilitat”. “Avui com a policia tots som més forts perquè hem escoltat les crítiques dels de dintre i dels de fora. L’Autocrítica ens fa més forts i més útils al nostre país que servim” ha conclòs.
 
Prèviament a la intervenció del conseller, el comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha destacat que “no permetrem que les mesures contra l'amenaça gihadista condicionin el dia a dia dels ciutadans".
 
Trapero també ha afirmat que “el cos de mossos és incontestablement la policia de referència per la ciutadania catalana i demanem una cosa molt senzilla, actualitzar algunes fotografies que comencen a tenir un to groguenc, per obsoletes. Posar al dia algunes qüestions que ens facilitarien la feina, actualitzar lleis i donar sortida a les necessitats que tenim com a cos competent” ha insistit.
 
Actuacions meritòries del CME
Enguany, 74 mossos d’esquadra han estat reconeguts amb medalla, totes de bronze amb distintiu blau, per la seva trajectòria professional. L’Àrea d’Escortes ha estat condecorada amb una placa commemorativa en reconeixement a la tasca realitzada al llarg d’aquests anys.
 
Altres 78 membres del CME han rebut medalla per diverses actuacions meritòries que han tingut lloc durant els darrers dotze mesos. Destaquen les medalles d’or amb distintiu vermell que s’han lliurat pòstumament, com ha estat la del mosso mort en acte de servei quan el seu cotxe patrulla va ser envestit per un vehicle quan es trobava fent un control estàtic a La Fuliola. La seva companya, que va rebre ferides molt greus, ha rebut la medalla d’argent amb distintiu vermell.
 
La segona medalla d’or amb distintiu vermell pòstum ha distingit al mosso mort en acte de servei mentre es trobava fent un control de trànsit a la carretera C-58, a Sant Quirze del Vallès. També ha estat condecorat amb una medalla d’or amb distintiu vermell un mosso que va patir un accident de trànsit en jornada laboral que va derivar en incapacitat total.
 
Així mateix han estat distingits diversos membres del CME per dues operacions rellevants dels darrers mesos: la desarticulació d’una organització terrorista de caire anarquista violent a la qual se li atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius i la detenció a Bulgària de tres persones que pertanyien a una organització terrorista quan s’anaven a incorporar a l’Estat Islàmic.
 
L’actuació del passat 10 de desembre al barri de Les Corts de Barcelona, en la qual dos mossos van aconseguir reduir un home per intent d’homicidi a un d’ells, també ha merescut un reconeixement. L’individu va agredir amb arma blanca a la cara i al coll un dels dos mossos, que han estat condecorats conjuntament amb un ciutadà que va interceptar l’agressor en la seva fugida, col·laborant en la detenció de l’home.
 
El cap de la Unitat Territorial d’Investigació de Girona ha estat condecorat per la desarticulació d’un grup criminal que cometia robatoris violents a domicili causant lesions i agressions sexuals a les víctimes i per la resolució d’un homicidi que es va cometre a Empuriabrava.
 
També ha estat reconeguda amb una medalla de bronze amb distintiu vermell les actuacions d’una mossa que, estant fora de servei, va detenir un home acusat de tres agressions sexuals comeses la mateixa nit de la seva detenció, i d’un mosso que va necessitar 40 punts de sutura al coll pels talls produïts amb una arma blanca per part d’una persona amb una malaltia mental que estava amenaçant uns familiars.
 
Així mateix, han estat condecorats tres agents per la seva actuació excel·lent que va permetre detenir un individu armat que havia amenaçat agents de policia i ciutadans a la comissaria de Sabadell i a la via pública, així com un agent de l’ARRO que va aconseguir neutralitzar, el 24 d’abril de l’any passat, un individu que, armat amb un ganivet de grans dimensions, es va tancar a la Biblioteca Municipal de Sant Feliu de Codines.
 
D’altra banda, durant l’acte s’han entregat dues plaques commemoratives a unitats del cos per la seva feina i entrega: la Unitat Regional de Policia Administrativa de la Regió Policial de Girona i l’Oficina Regional d’Instrucció sobre Violència.  
 
Agraïments a la col·laboració externa
Durant l’acte el CME ha volgut reconèixer la contribució de membres d’altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en la millora de la seguretat pública del nostre país amb la concessió de 75 medalles i quatre plaques commemoratives.
 
Aquestes darreres s’han atorgat a Barcelona Photographer i Antalis, per la seva col·laboració en l’elaboració del calendari solidari 2015 del CME, enguany destinat a les persones amb Alzheimer, a 802 Graphic Service, empresa col·laboradora en les jornades de portes obertes al Complex Central i al sopar de gala del CME, i al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, per la seva contribució per millorar les intervencions de qualitat en els casos d’urgències i emergències socials, en especial a la ciutat de Barcelona.
 
El CME també ha volgut agrair la tasca desenvolupada per efectius de Bombers, Servei Català de Trànsit, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, així com membres de policies locals de diferents municipis, el Cos Nacional de Policia (CNP), Guàrdia Civil, l’Ertzaintza, la Policia Foral, la Policia d’Andorra, l’Exèrcit Francès i la Gendarmerie. Destaca la medalla de bronze amb distintiu blau que ha rebut el tinent general inspector general de l’Exèrcit espanyol, Ricardo Álvarez Espejo.
 
Diversos membres de la judicatura també han rebut un reconeixement durant l’acte entre els quals els jutges de diferents jutjats d’instrucció, en concret: el jutge del número 3 de Badalona, José Luis Caride Iranzo, el jutge del número 1 de Cervera, Christian Codesal Mangas, la jutgessa del número 4 de l’Hospitalet de Llobregat, Sofia Pilar Castilla, i la jutgessa del número 19 de Barcelona, Pilar Rovira del Canto.
 
El fiscal José Luis García Martínez, coordinador de cinc jutjats de Barcelona, també ha estat reconegut, així com el fiscal responsable de crim organitzat i substàncies estupefaents de l’Audiència Provincial de Tarragona, Ángel Villafranca Sánchez, la fiscal delegada de seguretat vial de la Fiscalia Provincial de Barelona, Isabel López Riera, i la fiscal del Jutjat d’Instrucció número 2 del Vendrell, Mónica Pérez Cartón.
 
D’altra banda, la consolessa de Romania, Geanina Mihaela Boicu ha rebut una medalla de bronze amb distintiu blau per la seva disposició a establir llaços d’ajut mutu i d’intercanvi d’informació amb els Mossos d’Esquadra.
 
Cal destacar la nodrida presència de condecorats de la societat civil. El president de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió de Catalunya, Brauli Duart, ha rebut una medalla de bronze amb distintiu blau, igual que Rosa Maria Boladeras Sabat, que ha estat distingida per la seva esplèndida aportació i suport a la creació i desenvolupament del coneixement de les sectes per part del CME.
 
També han rebut un reconeixement destacades figures del món universitari català, com el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez Sarrió, i el professor de la Universitat de Girona, Ramon Brugada Terradellas, així com el professor titular de la Universitat de Pablo de Olavide de Sevilla, Manuel Torres, un dels experts més prestigiosos d'Espanya en matèria de seguretat internacional, especialment en el camp d'estudi que analitza la influència d'Internet en el terrorisme.
 
Un ciutadà ha estat distingit amb una medalla de bronze amb distintiu vermell per la seva intervenció en la defensa d’una dona i el seu nadó que estaven essent agredits per un home, patint ell mateix ferides greus per arma blanca. S’atorga també medalla, en aquest cas d’argent amb distintiu blau, a una ciutadana de 64 anys l’actuació de la qual va permetre impedir una agressió sexual, enfrontant-se a l’agressor i posant en risc la seva integritat física.
 

2  

Imatges

Acte Central Dia de les Esquadres

Acte Central Dia de les Esquadres 1985

Acte central Dia de les Esquadres

Acte central Dia de les Esquadres 2200