• L’edició d’aquest diccionari és fruit de l’entesa entre la Direcció General d’Afers Religiosos i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, amb l’assessorament del TERMCAT i la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”
  •  “Ens cal una feina de difusió de la realitat religiosa de Catalunya”, ha afirmat Joana Ortega, “perquè estem convençuts que conèixer l’altre és fonamental per eliminar prejudicis i conformar una cultura de convivència en pau”.
La vicepresidenta del Govern presenta el Diccionari de religions
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presentat el Diccionari de religions, de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, una edició que ha comptat amb l’assessorament del Centre de Terminologia, TERMCAT, i amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.
 
El Diccionari és una reedició ampliada i revisada del Vocabulari de les religions per a mitjans de comunicació, editat el 2004, que va impulsar l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós amb la voluntat de difondre i aclarir conceptes i d’avançar cap a una utilització correcta dels termes vinculats a les religions, especialment entre els mitjans de comunicació. Es presenta en edició impresa en paper i es podrà consultar en línia des del web de la Direcció General d’Afers Religiosos i des del TERMCAT.
 
La vicepresidenta, que ha agraït la feina feta per totes les persones que han fet possible el Diccionari de religions, ha explicat que aquesta és una “eina pionera, una obra col·lectiva, suma de moltes sensibilitats i una aportació a la cohesió social”. Així mateix, Joana Ortega ha destacat el paper fonamental dels mitjans de comunicació a l’hora de presentar la diversitat religiosa i transmetre un retrat fidedigne de cadascuna de les tradicions.
 
La vicepresidenta ha recordat les dades del Mapa de les religions de Catalunya i del Baròmetre sobre la diversitat religiosa, presentats recentment, que indiquen que la nostra és una societat cada vegada més diversa i que el nombre de centres de culte vinculats a les minories religioses gairebé s’ha duplicat en deu anys, però que els ciutadans encara coneixen poc les diferents confessions implantades a casa nostra.
 
“Ens cal una feina de difusió de la realitat religiosa de Catalunya”, ha afirmat, “perquè estem convençuts que conèixer l’altre és fonamental per eliminar prejudicis i conformar una cultura de convivència en pau”. Per això, ha dit, la Direcció General d’Afers Religiosos està impulsant diverses actuacions de formació en diversitat religiosa adreçades a professionals dels mitjans de comunicació.
 
“Necessitem uns mitjans capaços de comprendre amb tota la seva riquesa les expressions múltiples de religiositat i que ens permetin lluitar contra aquells que pretenen escampar discòrdia i generar enfrontaments”, ha dit Joana Ortega. En aquest sentit, ha remarcat la utilitat del Vocabulari de les religions per a mitjans de comunicació, editat el 2004, que, ha dit, “es va convertir en una eina imprescindible per a tots aquells que volguessin emprar els termes religiosos amb exactitud i d’una manera acurada”.
 
Per això, segons ha explicat la vicepresidenta, el Vocabulari va despertar un gran interès, més enllà dels mitjans de comunicació, entre els col·lectius professionals que treballen dia a dia amb un públic religiosament divers i que necessiten instruments per conèixer les seves característiques, com ara el personal docent, el personal sanitari o els cossos i agents de seguretat, entre altres.
 
Recollint aquest interès, la Direcció General d’Afers Religiosos va impulsar la proposta de posar al dia el Vocabulari i convertir-lo en un instrument més complet, més acurat i actualitzat, i que pogués donar servei a totes les persones que treballen amb la diversitat religiosa. Així, si el Vocabulari incloïa 1.283 entrades, aquesta nova versió, el Diccionari, arriba a les 1.608 entrades, corresponents a 1.427 conceptes diferents. A més, també s’ha procedit a fer una reestructuració de la informació per tal que aquest diccionari sigui homologable a altres materials oferts pel TERMCAT.
 
L’acte de presentació ha tingut lloc a la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, a les 11.30 hores. Hi han intervingut també el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; la directora general de Política Lingüística i presidenta del TERMCAT, Ester Franquesa; el secretari executiu de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, Francesc Torradeflot, i el director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jaume Giró, que han explicat quin ha estat el procés d’elaboració i com s’ha dut a terme la col·laboració entre les diferents institucions per editar el recull terminològic.
 
El director del TERMCAT, Jordi Bover, ha fet una demostració del funcionament del diccionari en línia, que ja està disponible al web del TERMCAT.

3  

Imatges

Foto de grup amb el Diccionari de religions

Foto de grup amb el Diccionari de religions 5428

La vicepresidenta presenta el Diccionari de religions

La vicepresidenta presenta el Diccionari de religions 3669

Demostració consulta en línia del Diccionari de religions

Demostració consulta en línia del Diccionari de religions 5986

1  

Fitxers adjunts

Diccionari de religions (versió PDF)

Diccionari de religions (versió PDF)
PDF | 1234