• Artur Mas ha advertit que “no podem fer una cosa excepcional com un plebiscit amb la mentalitat autonòmica que ha imperat fins ara”
  • Ha instat els partidaris de la independència a “no deixar que canviï l’eix del que signifiquen aquestes eleccions i ser exigents i durs amb els que s’apartin d’això”
  • El cap de l’Executiu ha mantingut una conversa amb el diputat de la CUP David Fernández en un acte amb motiu del 20è aniversari de VilaWeb
El president i David Fernández en un moment de la conversa moderada per Vicent Partal. Autor: Jordi Bedmar
El president i David Fernández en un moment de la conversa moderada per Vicent Partal. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre que “la independència no és ni d’esquerres, ni de dretes, ni de centre, és de tots”. Davant determinades afirmacions que consideren que el procés sobiranista només pot ser d’esquerres, el cap del Govern ha advertit que, si és així, “ens quedarem amb l’autonomia, amb una autonomia més petita i limitada que fa deu anys”.
 
Artur Mas ha fet aquest advertiment durant l’acte amb motiu del 20è aniversari de VilaWeb, que s’ha fet aquesta tarda al CCCB, en el qual ha mantingut una conversa amb el diputat de la CUP David Fernández. La xerrada, centrada en el procés sobiranista i la consulta del novembre passat, ha tingut com a punt de partida el llibre Desclassificat: 9N, del director de VilaWeb, Vicent Partal, que ha introduït i moderat l’acte.
 
Durant la conversa, el cap de l’Executiu també ha fet notar que l’eix social i l’eix sobiranista han d’anar junts, perquè, “si només gira pel tema social i no els dos eixos alhora, estem parlant d’objectius, la millora social, però no dels instruments per fer-los possible i, aleshores, la discussió serà com ens repartim l’escassedat”.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha subratllat la importància que les eleccions del 27S tinguin un caràcter plebiscitari i s’abordin totes dues coses, el tema social i el nacional. “Si no, ens barallarem entre tots per una cosa que no resoldrem”, ha alertat i ha afegit que “hi ha prou gent que estem d’acord com per resoldre-ho”.
 
A preguntes de Vicent Partal sobre si “ens en sortirem” el 27S, Artur Mas ha insistit que “les eleccions només tenen sentit si són per resoldre el que no vam poder resoldre el 9N”. Ha explicat que “ja vam passar la pantalla del dret a decidir en les darreres eleccions, del 2012” i ara “ja estem a la pantalla següent, que és exercir el dret a decidir i, com que no tenim cap altre instrument, ho fem en forma d’eleccions”. “No podem fer una cosa excepcional com un plebiscit amb l’esquema de mentalitat autonòmica que ha imperat fins ara”, ha reblat.
 
Posant la mirada en el 27S, el president ha destacat que “tenim l’oportunitat d’escriure nosaltres la història i no que ens l’escriguin” i ha assegurat que aquelles persones que estan a favor de la independència i del dret a decidir, però que no es vinculen a cap partit polític en concret, tenen “un paper fonamental” abans dels comicis. “Poseu-vos forts i no permeteu segons quines tàctiques partidistes”, els ha dit el president. “La societat catalana s’ha organitzat bé i ha de ser conscient de la seva força, que és molta, però també ha d’estar disposada a exercir-la, perquè, si no es fa, en el fons estàs regatejant també les possibilitats col·lectives”, ha subratllat.
 
En aquest context, el cap del Govern ha defensat que aquest és un procés que, “en la mesura que sumi bé la força de la societat organitzada i el paper de les institucions, acaba multiplicant”. I ha reiterat que el paper d’aquesta societat organitzada és “no deixar que canviï l’eix del que signifiquen aquestes eleccions i ser exigents i molt durs amb aquells que s’apartin d’això”.
 
 
L’èxit del 9N
Recordant totes les dificultats que es van haver de superar per arribar a celebrar el 9N, el president ha destacat que una de les claus per desencallar les negociacions va ser que “alguns van tenir clar que, més enllà del tacticisme, ens estàvem jugant una fase decisiva de la història, el tremp i la dignitat d’aquest país”. I, entre aquestes persones, ha assegurat, “l’actitud d’en David Fernández va ser decisiva”, perquè, quan el Govern va quedar sol, “vam tenir gent ampla que se’ns va posar al costat, i això va donar ànim per tirar endavant”. Un gest que el president ha volgut agrair públicament al diputat de la CUP.
 
Preguntat sobre les sensacions després d’haver aconseguit posar les urnes i votar, el cap de l’Executiu ha assenyalat que aquell dia “la conjunció entre la política catalana, l’actitud de la gent, la mobilització i el voluntariat, van fer que David guanyés a Goliat”. I, en aquest sentit, ha defensat que “la veritable revolució d’aquell dia va ser la capacitat que la fessin els de les samarretes i els de la corbata”. Aquesta conjunció de persones molt diferents, unides per una mateixa finalitat “ens va portar a fer un 9N que ja està escrit en lletres grans a la història d’aquest país”, ha recalcat.
 
 

1  

Imatges

DIàleg amb motiu del 20è aniversari de VilaWeb

DIàleg amb motiu del 20è aniversari de VilaWeb 1499