Parlament

El ple del Parlament d’aquesta setmana aprovarà la llei de l’impost sobre els habitatges buits, que crea un tribut  per gravar els pisos que han estat desocupats durant més de dos anys amb la voluntat de reduir el parc d’habitatges buits i potenciar el lloguer social.  Aquesta iniciativa del Govern preveu aplicar l’impost en el cas d’habitatges desocupats sense causa justificada. Tal i com va afirmar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, durant la presentació d’aquest projecte el juliol de l'any passat “aquesta és una mesura d’estímul que no té cap ànim recaptatori”. Per aquest motiu, les persones físiques, les administracions públiques i les entitats del tercer sector de la xarxa d’inclusió social estaran exemptes de l’aplicació d’aquest gravamen.

Es calcula que afectarà com a mínim 15.000 pisos en mans d’entitats financeres en els 72 municipis amb major demanda d’habitatge. La norma preveu un conjunt de bonificacions, en funció de quants pisos vagi posant en lloguer assequible el titular, bé directament o bé cedint-los a borses de mediació per al lloguer social a les administracions o a les entitats socials.

L’aprovació d’aquesta norma coincidirà amb el debat a la totalitat de la ILP sobre mesures urgents per fer front a l’emergència de l’habitatge i a la pobresa energètica.


Simplificació administrativa i qualitat del sistema universitari
El ple del Parlament també celebrarà la votació final de la llei de simplificació administrativa  d’impuls a l’activitat econòmica que pretén contribuir a la reactivació econòmica del país. Aquesta norma està destinada a reduir les barreres burocràtiques, simplificar els procediments i reduir els temps d’espera, entre d’altres.  La Llei també permetrà consolidar a tot el territori el model de la Finestreta Única Empresarial, implantat el 2011 per facilitar l’activitat econòmica amb la racionalització i simplificació dels procediments necessaris per legalitzar empreses.

Es calcula que aquesta iniciativa legislativa beneficiarà unes 53.700 noves empreses anuals a l’hora d’iniciar la seva activitat, gràcies a la reducció de tràmits i l’estalvi de temps, i que generarà un estalvi econòmic de 68,4 milions d’euros per a les empreses, l’equivalent a 1.273 per cada empresa i any.

El ple també aprovarà la llei de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari que dota l’organisme dels instruments legals i organitzatius necessaris per afavorir la seva posició de referència a nivell europeu. El text reforça la independència de l’agència com a instrument estratègic per internacionalitzar el sistema universitari català i afavoreix la innovació en la docència, la recerca i la gestió universitària. A més a més, atribueix noves funcions a l’Agència, entre les quals destaquen l’avaluació, la certificació, l’auditoria i l’acreditació de la qualitat a les universitats i centres d’educació superior, així com l’avaluació de l’activitat del personal investigador de les universitats.

Sessió de control
El ple del Parlament s’iniciarà excepcionalment en dimarts amb una intervenció del president de la Generalitat, Artur Mas, que compareix a petició pròpia per explicar a la cambra catalana els darrers canvis a l’executiu que dirigeix. D’aquesta manera, el ple no s’iniciarà amb la sessió de control al Govern que se celebrarà, com és habitual, el dimecres a les deu del matí. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, hi presentarà l’informe “Crònica d'una ofensiva premeditada”, que repassa la voluntat del govern espanyol d’ofegar, limitar i laminar l’autogovern de Catalunya.

També participarà a la sessió de control la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que valorarà la sentència del TS sobre les convocatòries de subvencions a entitats dels tercer sector, parlarà sobre acolliment familiar i analitzarà el pla de xoc contra la pobresa.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Jordi Jané, presentarà el programa d’activitats per a la seguretat viaria 2015 i respondrà una pregunta sobre detencions, mentre que la consellera de Governació, Meritxell Borràs, parlarà sobre la venta d’edificis de la Generalitat i transparència del Govern.

Finalment, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, respondrà una pregunta sobre la declaració del Maresme 2015 sobre mobilitat i una altra sobre l’empresa Aigües-Ter Llobregat; el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, valorarà el desplegament i la implementació de la garantia juvenil; i el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, mostrarà el posicionament del Govern respecte la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes.

Un cop finalitzada la sessió de control al Govern se celebrarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.