• Amb la darrera actualització del perill d’incendi forestal, 4 comarques de Lleida i 4 de Tarragona passen a valor extrem.
  • Protecció Civil actualitza l’Alerta del pla INFOCAT pel risc d’incendi extrem que s’estén a les comarques de Ponent de l’interior de Tarragona, a més de les zones ja afectades de Barcelona i la Catalunya Central.
  • La prohibició de les activitats de risc d’incendi s’ha estés a les noves zones afectades.
  • En total el risc és molt alt o extrem a 31 comarques. Aquest matí ho era a 25 comarques.
  • Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que eviti desplaçaments innecessaris a les zones forestals on hi ha més perill d’incendis i que mantingui un comportament responsable per evitar generar risc d’incendis
  • El patrullatge i els controls en les zones de risc es manté en les zones previstes. Cal respectar les restriccions
  • També es recorda la importància de no abaixar la guàrdia per la calor extrema que afecta tot Catalunya i seguir els consells de salut, sobretot pel que fa a la hidratació (especialment amb nadons i gent gran)
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’ALERTA del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. En motiu de la darrera actualització del perill d’incendis forestals, les comarques amb risc extrem passen de 5 a 13 afectant a diverses comarques de Ponent i de Tarragona a més de les zones de Barcelona i la Catalunya Central ja afectades des d’aquest matí.
 
El risc d’incendi és màxim a les comarques del Baix Llobregat i Vallès Occidental (a Barcelona); Anoia, Bages i Moianès (Catalunya Central); Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat (a Tarragona); i Garrigues, Segarra, Segrià i Urgell (a Lleida) .
 
A les noves zones afectades de les comarques anteriors es procedirà a la suspensió de les activitats de risc d’incendi, incloses les prèviament autoritzades, per part dels Agents Rurals, i també al reforç de les mesures preventives previstes per l’activitat de sega que passen a ser d’obligat compliment, com és el cas de les comunicacions de l’inici i fi de l’activitat i disposar d’elements d’extinció.  
 
Aquestes mateixes mesures s’han aplicat a les zones afectades per l’activació de l’Alerta del pla INFOCAT d’aquest matí després de la reunió del Comitè Tècnic del Pla INFOCAT, presidida el director general de Protecció Civil, Joan Delort amb assistència de comandaments i tècnics dels cossos operatius i organismes vinculats pel Pla Infocat.
 
Les suspensions i el reforç de les mesures preventives per l’activitat de sega afecta actualment 76 municipis, respecte els 29 d’aquest matí. Concretament:
 
  • Alt Camp: el Pont d'Armentera, Cabra del Camp, Figuerola del Camp, Alcover
  • Anoia: Castellolí, el Bruc, Rubió, Òdena, Jorba, Copons, Argençola, Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Sant Martí de Tous i Santa Margarida de Montbui.
  • Bages: Artés, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Rajadell, Talamanca, Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí, Sant Salvador de Guardiola, Marganell, Castellbell i el Vilar i Monistrol de Montserrat.
  • Baix Camp: l'Albiol i la Selva del Camp
  • Baix Llobregat: Collbató, Olesa de Montserrat, Esparreguera i Abrera
  • Conca de Barberà: Llorac, Vallfogona de Riucorb, Passanant i Belltall, Savallà del Comtat, Blancafort, l'Espluga de Francolí, Senan, Barberà de la Conca, Vimbodí i Poblet, Vallclara, Montblanc i Vilanova de Prades.
  • Garrigues: l'Espluga Calba, Vinaixa, Fulleda, el Vilosell, Juncosa, la Pobla de Cérvoles i Bellaguarda.
  • Moianès: Calders
  • Priorat: Ulldemolins, Margalef i la Bisbal de Falset.
  • Segarra: Montoliu de Segarra i la Granja d'Escarp.
  • Urgell: Guimerà, Vallbona de les Monges i els Omells de na Gaia.
  • Vallès Occidental: Cerdanyola, Castellar del Vallès,  Castellbisbal, Matadepera, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Rellinars, Rubí, Sentmenat, Terrassa, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell.
 
En aquests municipis els Agents Rurals han comunicat la suspensió de les activitats de risc (per exemple desbrossaments amb maquinària de vorals, ús de motoserres, etc.), a més de mantenir la suspensió de qualsevol crema, incloses les previstes anteriorment. Fins i tot és prohibit fumar en zones forestals o properes a zones arbrades en aquestes zones amb risc extrem.
 
Recordem que fruit del Comitè Tècnic del pla INFOCAT reunit aquest matí s’havia coordinat la restricció dels accessos al parc de Montserrat (l’accés al recinte del Monestir per cremallera, carretera i aeris restarà obert; els serveis de funiculars queden aturats per avui) i el reforç del control i vigilància a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac a través d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Policies Locals, Diputació de Barcelona i les Associacions de Defensa Forestal ADF.
 
Donat l’extremat risc d’incendi forestal en aquests punts per la baixa humitat, Protecció Civil de la Generalitat demana responsabilitat a la ciutadania i recomana que avui no es facin activitats de lleure ni excursions en les zones forestals d’aquestes comarques per evitar situacions de risc d’incendi forestal. També es recorda la importància de recollir les deixalles del bosc i la prohibició de llençar burilles, encara que semblin apagades, caminant o des del cotxe.
 
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil s’ha reforçat els avisos a les activitats regulades per la Direcció General de Joventut i s’ha sol·licitat que els grups que es troben d’acampada o en cases de colònies, evitin els desplaçaments innecessaris amb el mateix objectiu d’evitar generar risc d’incendi i perquè estiguin localitzats per a contactar-los en cas necessari.
 
A més, es demana a la ciutadania que avisi immediatament al telèfon d’emergències 112 en cas de detectar una columna de fum, i també en cas del dubte, i que indiqui de la manera més detallada possible el lloc exacte on l’ha vist. Consells de Protecció Civil: interior.gencat.cat/incendisforestals
 
El risc d’incendi forestal també és avui molt important avui a les comarques de:
 
  • Barcelona: Alt Penedès, Baix Penedès, Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental i Garraf.
  • Catalunya Central: Solsonès i Osona.
  • Girona: Baix Empordà, Garrotxa i Selva
  • Tarragona: Baix Penedès i Tarragonès.
  • Terres de l'Ebre: Ribera d'Ebre i Terra Alta
  • Lleida: Noguera
  • Alt Pirineu i Aran: Pallars Jussà i Alt urgell.
 
Molts municipis de tot Catalunya han reforçat la vigilància contra els incendis amb dispositius de Policia Local i voluntaris de Protecció Civil municipal.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que demà les temperatures iniciïn una contenció i descens moderat que faciliti la rebaixa dels nivells de perill extrem, tot i que es mantindran valors molt alts.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté encara activat en Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor que afecta tot el territori de manera generalitzada des de fa més d’una setmana i recorda la importància de seguir  les recomanacions per combatre la calor extrema que trobareu al web interior.gencat.cat/onadadecalor i al Twitter @emergenciescat amb l’etiqueta #onadacalor.