·        El Govern ja compta amb una antena tecnològica a Tel Aviv, que ara  dependrà de la nova Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions, potenciant la cerca d’oportunitats de projectes d’R+D i innovació empresarials, l’exportació al país i l’atracció d’inversió israeliana cap a Catalunya.
 
·        Actualment el Govern compta amb una xarxa de 35 Oficines de Comerç i d’Inversions a tot el món que donen cobertura a més de 90 mercats.
 
 
La Generalitat de Catalunya ha obert una Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions a Tel Aviv (Israel) per intensificar la internacionalització de les empreses catalanes. L’any passat es va començar a treballar sobre el terreny amb l’obertura d’una antena tecnològica, que ara dependrà d’aquesta oficina amb l’objectiu de consolidar la presència empresarial de Catalunya a Israel. Així, actualment el Govern compta amb una xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions a tot el món, que ofereixen cobertura comercial a més de 90 mercats.
 
Les tasques de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions i de l’antena tecnològica a Tel Aviv són, d’una banda, intensificar la cooperació en el camp de la innovació entre empreses catalanes i israelianes, i és que segons la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, “Israel és una de les potències internacionals en els camps de la innovació i l’emprenedoria, amb una elevada despesa privada en recerca i desenvolupament: s’hi destina el 5% del PIB, el doble de la mitjana de la OCDE”. Així, la delegació identificarà oportunitats d’innovació al país que encaixin amb projectes d’empreses catalanes, organitzarà missions empresarials i fomentarà la mobilitat d’investigadors catalans en centres tecnològics i de recerca israelians. Es treballarà conjuntament amb MATIMOP, l’agència israeliana per la recerca i el desenvolupament.
 
Segons la consellera delegada d’ACCIÓ, acompanyar les empreses i centres tecnològics catalans a Israel és vital per posicionar la tecnologia catalana al món. “Tenim l’oportunitat de compartir experiències amb un país que ha sabut transformar les seves limitacions en oportunitats, desenvolupant algunes de les tecnologies més avançades del món en els camps de l’aigua, l’agricultura i l’energia, i que s’està posicionant en sectors com la ciberseguretat, l’internet de les coses, la tecnologia financera, les dades massives, i les tecnologies de l’automòbil”. De fet, Israel està considerat un dels centres tecnològics de referència internacional, amb uns dels índexs de patents per càpita més elevats del món i una cultura basada en el coneixement: s’estima que de cada 1.000 treballadors, 135 són enginyers, científics i doctorats, una de les ràtios més altes del món.
 
El fet de comptar amb una delegació pròpia a Israel permet posicionar millor l’empresa catalana i generar noves sinergies que es tradueixin en oportunitats de negoci. Així, la delegació ajudarà les empreses catalanes a exportar els seus productes o serveis i a establir-se físicament al país. L’any passat les exportacions catalanes a Israel van arribar als 393 milions d’euros, un 14,1% més que el 2013. Els sectors que van liderar les vendes van ser el químic, l’automoció, el metal·lúrgic i el material elèctric. Igualment, la delegació també treballarà per atreure inversió estrangera a Catalunya, ja sigui d’empreses que volen establir-se al nostre país com de fons de capital risc interessats en invertir en projectes catalans.
 
Catalunya i Israel tenen diverses característiques similars, com l’extensió geogràfica, la població, el PIB per habitant o el nombre d’universitats. A més, subratlla Betriu, “ambdós països som responsables de l’1% de les publicacions científiques del món, entre 2008 i 2012 vam publicar el mateix nombre d'articles a les revistes de prestigi Nature i Science i tenim una xifra similar en atracció de fons competitius provinents de la Unió Europea per a projectes d’innovació d’empreses”.
 
Israel és un dels països prioritaris per la Generalitat per impulsar projectes de cooperació tecnològica internacional. En aquesta direcció, en el marc del Programa d’Innovació Internacional d’ACCIÓ, ja hi ha obertes línies d’ajuts per projectes en aquest país, així com a Alemanya i Xile.
 
El passat de maig ACCIÓ va organitzar una missió de 7 empreses catalanes a Israel per participar a la TAU Innovation Day de Tel Aviv, una fira considerada de referència a nivell internacional en el camp de l’emprenedoria i la innovació. Les companyies es van reunir amb start-ups israelianes com PlayBuzz, SimilarWeb o Wibki i van trobar-se amb fons de capital risc. Igualment, la Generalitat també va acompanyar a principis d’any 5 empreses catalanes a la fira Agritech de Tel Aviv, un dels esdeveniments més importats d’àmbit mundial en el camp de les tecnologies agrícoles.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Mapa d' Oficines Exteriors de Comerç i d'Inversions de Catalunya

Mapa d' Oficines Exteriors de Comerç i d'Inversions de Catalunya
PNG | 707