Imatge de l'estrena de la pel·lícula "13 dies d'octubre"


El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha presidit aquesta tarda l’estrena de la pel·lícula 13 dies d’octubre, centrada en els darrers dies de la vida del president de la Generalitat, Lluís Companys, i que s'ha celebrat a la Filmoteca de Catalunya. Durant la seva intervenció a l’acte, el conseller de la Presidència ha recordat que “fets com la mort de Companys no han de tornar a passar mai més” i ha subratllat que “l’assassinat d’un president democràticament escollit és un fet que no té precedents”.
En paraules del conseller Homs, la trama de 13 dies d’octubre  té una connotació  “transcendent pel nostre país, èpica” i es tracta “d’ un relat amb vocació universal”. Finalment, el conseller de la Presidència ha volgut posar de relleu valors com “el compromís amb la pau” i “la consciència tranquil·la” que “el president companys va representar en un moment molt convuls de la nostra història”.
13 dies d’octubre és una pel·lícula coproduïda per Televisió de Catalunya, Batabat i Lastor Media. La pel·lícula narra els 13 dies que passen des que Companys és traslladat a Barcelona, presentat a la capitania general de Catalunya, empresonat al castell de Montjuïc, jutjat, i, finalment, afusellat. Algunes escenes del film es van rodar al palau de la Generalitat.
 
Durant l’acte també s’ha presentat el documental El viatge de Companys i el llibre basat en aquest últim i que té el mateix títol, tot plegat per commemorar el 75è aniversari de la mort del president Companys.
A l’acte també hi han participat, entre altres, el president del Consell de Govern de la CCMA, Brauli Duart; el director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent; i el director de la pel·lícula, Carlos Marqués-Marcet.
Al marge dels consellers Homs i Mascarell, també hi han assistit el director de la Filmoteca, Esteve Riambau; el president del CONCA, Carles Duarte; i la secretària general de Cultura, Pilar Pifarré.