El president Mas amb el president de PIMEC Joves Empresaris
El president Mas amb el president de PIMEC Joves Empresaris
 
  • En el marc d’un col·loqui amb PIMEC Joves, el president de la Generalitat adverteix que tot i que “determinats empresaris opinen i fan sentir seva veu legítimament, les empreses no voten, voten les persones”

 

  • Artur Mas recorda que “val el mateix el vot de l’empresari més petit del país, que el de l’empresari mes poderós” i agraeix a PIMEC que “s’hagi mullat” en el procés polític català
 
  • Pel cap de l’Executiu, “dir que Catalunya no podrà pagar les pensions forma part de la campanya de la intimidació per condicionar el vot”, ja que Catalunya “és capaç de pagar més i millor pensions”
 
  • En el marc del debat, amb més de 350 empresaris, Artur Mas ha debatut amb els assistents sobre àmbits com la morositat, el finançament, la fiscalitat o la formació
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquesta nit en el marc del sopar col·loqui de PIMEC Joves Empresaris que tot i que “de vegades això de la capacitat de decisió pròpia sona a política o retòrica, a l’hora de la veritat té efectes pràctics”, ja que pot “posar en risc la competitivitat de les empreses del país”. “Si això és arriscat, encara és més arriscat quedar-se com estem”, perquè “si no fem res anirem enrere o, com a mínim, no podrem desenvolupar un projecte propi”. El cap de l’Executiu ha participat en un col·loqui amb més de 350 empresaris i emprenedors, durant el qual han conversat sobre del Llibre blanc dels joves empresaris, un document de propostes per millorar el finançament i la fiscalitat de les  empreses emprenedores i facilitar-ne la internacionalització.
 
El president de la Generalitat ha posat com a exemple el dèficit d’infraestructures que pateix el país i, especialment, el corredor ferroviari mediterrani, que “encara que està fixat com una prioritat, no ho és encara pel Govern espanyol”, com demostren les partides que hi assignen els diferents Pressupostos Generals de l’Estat. “Aquest és un mur que no hem aconseguit trencar” perquè “la prioritat del Govern espanyol sent connectar Madrid amb AVE amb totes les capitals de l’Estat”, malgrat que l’eix mediterrani concentra el 50% de les exportacions de tot l’Estat. “L’Eix València-Barcelona és l’eix industrial exportador d’Espanya i hi ha via única entre Castelló i Tarragona i, en canvi, pots anar per autovia desdoblada a gairebé tot arreu i per suposat amb AVE, que és caríssim. I després diuen que no hi ha diners, però per a l’AVE sí, i per a mercaderies que s’exporten a tot Europa, no”, ha denunciat Artur Mas. “El problema està perfectament diagnosticat, tot està estudiat i, una vegada més, el que ens cal és poder decidir sobre això, perquè ens hi estem jugant competitivitat de la nostra economia”, ha sentenciat.
 
 
“Les empreses no voten, voten les persones”
 
Davant els advertiments llençats pels presidents de la patronal espanyola i de la cambra de comerç de l’Estat, el cap de l’Executiu ha recordat que tot i que “determinats empresaris opinen i fan sentir seva veu legítimament, les empreses no voten, voten les persones”. “Val el mateix el vot de l’empresari més petit del país, que el de l’empresari mes poderós; la veu no es deixa sentir igual, però val el mateix”, ha advertit Artur Mas, qui ha denunciat la “temptació fàcil” de dir que ”el món empresarial català no ho veu clar i està en contra”. “Això és fals. Hi ha un munt d’organitzacions del país a favor que puguem decidir i d’acceptar el resultat i donar-lo per bo”. “Amb això n’hi ha prou per tirar-lo endavant”, ha afegit, i ha agraït els petits empresaris que s’hagin “mullat” respectant el dret a decidir del poble català i els resultats del 27S.
 
 
Les pensions i “la campanya de la por
 
 “Dir que Catalunya no podrà pagar les pensions forma part de la campanya de la intimidació per condicionar el vot. Es pot votar sí o no, però no barrejar-hi temes que no són reals, son completament falsos”.  El cap de l’Executiu ha insistit que Catalunya “és capaç de pagar millor les pensions i de pagar millors pensions” que la resta de l’Estat, perquè té més cotitzacions i els salaris són més alts. “Quan ens diuen que no podrem pagar les pensions, és mentida, perquè les pensions es garanteixen a base de lesa cotitzacions d’avui”, ha sentenciat.
 
El Llibre blanc dels Joves Empresaris
 
El Llibre blanc dels joves empresaris, que ha rebut aquesta nit el president de la Generalitat, és una guia de propostes per millorar el futur empresarial del col·lectiu i facilitar-ne el creixement, de la mà d’administracions i institucions. El document s’ha elaborat a partir de les aportacions de més de 1.000 emprenedors d’arreu del territori català.
 
Durant més d’una hora, i davant d’un auditori amb més de 350 empresaris, el cap de l’Executiu ha respost les preguntes dels assistents en els 6 àmbits que identifica el document, com són la morositat, el finançament, la fiscalitat, la internacionalització, la formació i la reindustrialtizació. Preguntat pels problemes de morositat i de finançament amb què es troben les petites i mitjanes empreses del país, que el Llibre blanc identifica com els principals problemes dels joves emprenedors, el cap de l’Executiu ha volgut destacar el paper de l’Institut Català de Finances (ICF). El president de la Generalitat  ha recordat que actualment el 97% de les operacions de l’ICF es fan amb autònoms i petites i mitjanes empreses, una situació que “vam anar reconduint quan vam arribar al Govern perquè vam entendre que les empreses grans normalment ja tenen accés al finançament a través de mecanismes no públics”. “També ens n’hem sortit”, ha dit Artur Mas, qui ha insistit, en qualsevol cas, que com a banc públic que és l’ICF “ha de ser especialment curós i exigent, perquè si cauen les operacions, està caient diner públic”.
 
En aquest context, el cap de l’Executiu ha destacat també “l’esforç molt gran” que està fent el Govern de la Generalitat per fomentar la contractació pública amb petites i mitjanes empreses, com demostren les xifres de l’any passat quan, “per primer cop en temps, la majoria de contractes que va fer la Generalitat ja els va fer directament amb les pimes”. “Ho estem fent cada vegada més i cada vegada amb més èxit”, ha reblat Artur Mas. Pel cap de Govern, però, l’esforç públic no és suficient, sinó que “necessitem més implicació del món privat, gent del món privat que se la jugui més”.
 
Preguntat sobre l’elevat preu de l’energia que, segons han coincidit els assistents, redueix la competitivitat de les empreses catalanes, el cap de Govern ha revelat que “l’estalvi que es podria fer en energia si dominéssim el camp  energètic, seria d’un 30 per cent” i “això va directament a la vena de la competitivitat de les empreses”.
 
En matèria de formació, Mas ha destacat “l’esforç molt fort i molt bo” que el Govern està fent en matèria de formació professional “a 10 o 15 anys vista”, quan “haurem transformat la formació professional d’aquest país”. També en aquest terreny ha insistit en la necessitat de reforçar l’aprenentatge de llengües com l’anglès per consolidar la competitivitat del teixit empresarial del país. “Passi el que passi no podem perdre la capacitat de parlar idiomes, ni tampoc del castellà”.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del president Mas i el president de PIMEC Joves Empresaris

Fotografia del president Mas i el president de PIMEC Joves Empresaris
JPG | 1701