Imatge
·         El visor permet consultar el número de contractes de lloguer i el preu mitjà per municipi i comarca actualitzat trimestralment
 
·         Els preus dels pisos de lloguer s’han incrementat per primer cop des del 2008: un 2,5% a Catalunya durant el primer semestre d’enguany i un 6,9% en el cas de la ciutat de Barcelona
 
·         En canvi, el número de contractes de lloguer signats ha baixat un 4,6% durant el primer semestre, indicant una certa saturació del mercat
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui al saló immobiliari Barcelona Meeting Point el Mapa de Lloguer de Catalunya, un nou visor que permet al ciutadà consultar tant el número de contractes de lloguer signats a cada municipi i comarca, com el preu mitjà que es demana als inquilins.
 
Aquest visor forma part del treball de la Generalitat per tal de crear un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) que pugui integrar, en una mateixa eina, les dades territorials generades des de tots els departaments del Govern català. En el cas del Mapa de Lloguer, les dades per a la seva elaboració i actualització trimestral procedeixen de les fiances dipositades a l’Incasòl en el moment de formalitzar un contracte de lloguer.
 
Aquesta informació s’ha abocat en un mapa interactiu, que permet fer la consulta per comarques, municipis i, en el cas específic de la ciutat de Barcelona, per districtes. En una segona fase, es preveu que, en els municipis de més de 100.000 habitants, també es pugui fer la consulta per barris i incloure les dades de compravenda d’habitatges.
 
Pugen els preus per primer cop des del 2008
 
Aquestes dades que s’han emprat per confeccionar el Mapa permeten apreciar un increment en el preus mitjans de lloguer per primer cop des del 2008, situant-se en imports similars als dels anys 2005 i 2006.
 
Així, els preus del lloguer han pujat un 2,5% al conjunt de Catalunya durant el primer semestre de 2015, comparat amb el mateix període del 2014, fins als 541,50 euros. En el cas de la ciutat de Barcelona, han pujat un 6,9% i el preu mig que paguen els inquilins és ara de 713 euros, mentre que els llogaters de la resta de l’àrea metropolitana abonen uns 546 euros mensuals.
 
La Val d’Aran, el Pallars Sobirà, la Conca de Barberà i el Priorat són les comarques on ha baixat més el lloguer en un any, amb descensos superiors al 5%.
 
En canvi, pel que fa al número de contractes de lloguer signats, el mercat comença a donar símptomes de saturació. Durant el primer semestre d’enguany van baixar un 4,6% respecte el mateix període del 2014. A la ciutat de Barcelona, aquest descens en la signatura de contractes de lloguer ha estat del 9,3%.
 

3  

Fitxers adjunts

Fotografia

Fotografia
JPG | 309

Presentació en ppt

Presentació en ppt
PPT | 1632

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 984