• La vicepresidenta Munté assegura que “Catalunya està preparada per a l’acollida de persones refugiades”

 

  • La trobada ha servit per fer una “valoració molt positiva” del treball en xarxa que estan duent a terme administracions i entitats i per subratllar la necessitar de “donar més visibilitat al fet de l’exili, les seves característiques i necessitats”
El president Mas i la vicepresidenta, a l'inici de la reunió amb les entitats d'ajuda als refugiats (Autor: Rubén Moreno)
El president Mas i la vicepresidenta, a l'inici de la reunió amb les entitats d'ajuda als refugiats (Autor: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat de la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, s’ha reunit aquest migdia amb representants d’entitats relacionades amb l’asil i la cooperació i amb membres del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades per conèixer de primera mà les accions en relació amb l’arribada de les persones refugiades a Catalunya i els treballs que s’estan duent a terme.
 
La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família ha assegurat després d’aquesta trobada que “Catalunya està preparada per a l’acollida de persones refugiades”, tot i que encara “no sabem el número i el moment exacte en què arribaran”. Per aquest motiu, ha fet “una crida a la paciència i a la calma”, perquè vindran “de manera lenta i progressiva i amb moltes dificultats” i, a més, caldrà respectar la seva “confidencialitat, privacitat i seguretat” .
 
Neus Munté ha aprofitat la seva compareixença per posar en relleu el “treball en xarxa” amb les administracions del país, les entitats socials i les diferents institucions, tant en les tasques de preparació, recepció, acollida i reassentament de les persones nouvingudes com en la seva integració a la societat catalana. Després d’insistir també en la necessitat de garantir els drets humans a totes les persones, ha traslladat la importància de “donar més visibilitat” al concepte de l’exili, tenint en compte que “som un país que té un deure moral” en aquesta qüestió, perquè, ha recordat, “Catalunya ha patit històricament un exili del tot transversal que ha afectat a moltes capes i persones al llarg de la història”.
 
La reunió, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha servit per conèixer de primera mà l’opinió i el capteniment de les entitats que treballen en l’àmbit dels refugiats i el seu asil. Durant la compareixença posterior a la trobada, la vicepresidenta ha explicat que el Govern de la Generalitat traslladarà novament a l’Executiu espanyol la necessitat d’ampliar els punts d’informació i sol·licitud d’asil, que les entitats constaten que estan “totalment col·lapsats”. També ha reiterat “clara voluntat” del Govern de desplegar les accions i compromisos adquirits al Pla de protecció internacional.
 
Finalment, a preguntes dels periodistes en la compareixença posterior a la reunió, la vicepresidenta del Govern ha assegurat que els atemptats terroristes de París no alteren cap de les previsions de preparació i coordinació que s’estan fent des de Catalunya, sinó que “ens convencen encara més i millor de la necessitat de treballar en xarxa i de fer pinya per acollir aquelles persones que estan vivint pràcticament un París diari”. Munté ha insistit també en la necessitat de “diferenciar molt clarament i ser molt contundents amb qualsevol missatge que vulgui ni tan sols iniciar qualsevol similitud entre els conceptes de terrorista criminal i refugiats”.
 
A la reunió han participat el director general per a la Immigració, Xavier Bosch; el responsable del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret, i la directora general de Cooperació al Desenvolupament i directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias. Per part de les entitats que gestionen l’arribada dels asilats, hi han pres part el president i el coordinador de Creu Roja Catalunya, Antoni Aguilera i Enric Morist, respectivament; la directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), Estel·la Pareja, i la responsable de la xarxa territorial a Catalunya de l’Asociación Comisisón Católica Española de Migración (ACCEM), Gema Sánchez. En representació de les entitats que cedeixen espais hi ha estat presents la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonés, i el president de Càritas Barcelona, Salvador Busquets, i el director de Serveis Socials de l’Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu, Joan Uribe.
 
El Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades es va crear el 22 de setembre com a òrgan d’assessorament, de participació i de coordinació de les administracions Públiques catalanes i les entitats i organitzacions socials que actuen en l’àmbit d’acollida de les persones demandants de protecció internacional o refugiades a Catalunya.
 

1  

Imatges

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 2050