El president Mas lliura el guardó al Grup Viñas
El president Mas lliura el guardó al Grup Viñas
·         El cap de l’Executiu considera una “discriminació molt gran, una deslleialtat total i una intolerància absoluta” les mesures de control que el govern de l’Estat imposarà a Catalunya per rebre el FLA
 
·         “Gairebé sempre, i a més amb raó, se’ns ha demanat a la gent que estem a la política, diàleg, negociació i pacte. I resulta que quan estem dialogant, negociant i intentem pactar, hi ha molta inquietud”, ha lamentat Artur Mas
 
·         El cap de Govern denuncia la “intolerància” del govern espanyol per no voler dialogar amb el president de la Generalitat en matèria de lluita antigihadista, quan els Mossos “tenen per llei” encomanades tasques de prevenció i lluita antiterrorista
 
·         El president Mas ha encapçalat el Dia de la Cambra a Osona, a Vic, durant el qual s’ha reconegut la trajectòria d’empreses del territori i el periodista i professor Jordi Graupera ha pronunciat la conferència “La visió dels Estats Units de la Catalunya d’avui”
 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre durant la celebració del Dia de la Cambra a Osona, a Vic, que les mesures de control que el govern espanyol imposarà a Catalunya per rebre el Fons de Liquiditat Autonòmica són “un càstig per votar com votem”. Pel cap de l’Executiu, es tracta d’una “discriminació molt gran, una deslleialtat total i una intolerància absoluta” del Govern espanyol cap al territori que més esforços ha fet per sortir de la crisi. “Els que obligadament i de manera imposada hem aplicat mesures d’austeritat, ens ho hem pres seriosament, hem fet els deures i representem la primera economia productiva de l’Estat, som els que estem en un nivell d’exigència/discriminació més gran per part del Govern espanyol”, ha lamentat davant les més de 300 persones que han assistit a l’acte.
 
“Us asseguro que quan presentem tots aquests papers, no hi haurà cap subvenció a la Fundación Francisco Franco”, ha avisat el president de la Generalitat, qui ha lamentat que 40 anys després del 20 de novembre de 1975 “alguns esperits d’alguna manera encara estan presents en l’actuació d’alguns, desgraciadament, i per molt que molts altres hem fet tots el possible per normalitzar la situació i perquè Catalunya i Espanya fossin un país i un estat democràtic, modern, europeu i preparat per afrontar la vida moderna”. “La nostra obligació és assumir el preu de la llibertat, però sobretot saber que ens estem traient de sobre els costos de la nostra subordinació”, ha sentenciat.
 
 
‘Diàleg, negociació i pacte’
 
El president Mas també s’ha referit al llarg del seu parlament al posicionament d’avui del Cercle d’Economia sobre la inquietud que genera el procés polític català. “Gairebé sempre, i a més amb raó, se’ns ha demanat a la gent que estem a la política, diàleg, negociació i pacte. I resulta que quan estem dialogant, negociant i intentem pactar, hi ha molta inquietud”. “Per definició”, ha manifestat, “el diàleg, el pacte i la negociació sempre cal fer-los quan més distants són les posicions” i aquesta, ha subratllat, és justament “la virtut d’un país que fa les coses bé i és capaç de presentar una bona imatge a tot arreu”. El cap de Govern ha assegurat en aquest sentit que “els acords que s’aniran fent no han d’espantar, perquè el gruix de la societat catalana no vol que es faci de qualsevol manera, en som plenament conscients”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha volgut rebatre amb “exemples concrets” els temors, “per fer notar que algunes coses que es diuen manera interessada no sempre es corresponen amb la realitat”. Així, ha recordat que en els 9 primers mesos d’enguany les vendes catalanes fora d’Espanya estan creixent per sobre de les d’Alemanya, França o el Regne Unit i gairebé el doble que les de la resta d’Espanya. “De cada euro que Catalunya ven fora, 65 cèntims van fora d’Espanya”, ha explicat el cap de Govern, qui també ha posat en relleu el creixement de la inversió productiva a Catalunya, que el primer semestre de 2015 s’ha multiplicat per 4 respecte de l’any passat. “Els anys 2012, 2013 i 2014, Catalunya ha estat la primera regió continental d’Europa a rebre inversions estrangeres productives en creació de llocs de treball, coincidint plenament amb tot el debat polític del país”, ha destacat Artur Mas. I sobre la suposada fuga d’empreses, ha contra posat les entre 900 i 1.000 firmes que l’any passat van canviar de domicili fiscal a Catalunya, ales entre 1.300 i 1.400 que ho van fer a la Comunitat de Madrid. “Les coses s’han d’explicar en tota la seva dimensió”, ha advertit.
 
 
‘És impossible dialogar amb el govern espanyol’
 
El president Mas ha lamentat que “el diàleg, la negociació i el pacte amb el govern espanyol són impossibles, almenys hores d’ara”. “Fixeu-vos si és gairebé impossible dialogar amb gent intolerant; quan el president del govern espanyol decideix iniciar converses amb els responsables institucionals que dirigeixen les forces de seguretat amb responsabilitats antiterroristes, es parla amb el Govern central, amb el lehendakari i no es vol parlar amb el president de la Generalitat, que sigui quin sigui el seu nom, és el president de la Junta de Seguretat de Catalunya”, ha denunciat. És un exemple, ha manifestat, de com les institucions de l’Estat “utilitzen el seu poder, i moltes vegades sense miraments” contra Catalunya i el procés polític que està vivint.
 
 
Reconeixement a les empreses osonenques
 
Durant l’acte, que s’ha celebrat al Sucre de Vic, el periodista i professor resident als EUA Jordi Graupera ha pronunciat la conferència La visió dels Estats Units de la Catalunya d’avui. També s’han lliurat els Premis Dia Cambra 2015 amb què l’ens cameral distingeix l’activitat que realitzen les empreses del territori.
 
Els guardonats d’enguany són: la llibreria on line Muntanya de llibres, especialitzada en muntanya, natura i viatges (Premi Empresa del Sector Comerç); l’empresa d’esdeveniments Driving Events (Premi Empresa de Serveis); l’empresa especialitzada en la manufactura i comercialització de bandes termoplàstiques Esbelt (Premi Empresa Industrial); el grup d’alimentació Calidad Pascual (Premi Empresa compromesa amb la Responsabilitat Social Empresarial), i el Grup Viñas, productor i distribuïdor de carn de boví (Premi Trajectòria Empresarial). El president Mas ha volgut felicitar i “agrair” la tasca dels guardonats i de “tot el teixit empresarial d’Osona, per ser-hi cada dia, haver-hi sigut en aquests anys tan complicats”. “Molta gent ha fet país quan era més necessari”, ha aprofitat la situació “per intentar posar-se al dia, renéixer, reinventar-se i consolidar una economia que és competitiva”, ha reblat.
 
Han assistit a l’acte el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya central, Juli Gendrau, entre altres autoritats.
 

2  

Fitxers adjunts

El president Mas amb els guardonats

El president Mas amb els guardonats
JPG | 328

El president Mas amb els rsponsables del Grup Viñas

El president Mas amb els rsponsables del Grup Viñas
JPG | 312