• En una entrevista amb Mònica Terribas, a Catalunya Ràdio, Artur Mas ha assegurat que “l’únic pla B que té aquest país per sobreviure és el moviment polític sobiranista”
  • El cap del Govern ha acusat l’Estat de “voler convertir la Generalitat en un Negociat del Ministeri d’Hisenda”
  • Ha anunciat que en els propers dies Junts pel Sí concretarà públicament l’oferta d’estructura de Govern que ha fet a la CUP
El president Mas, en un moment de l'entrevista (Autor: Jordi Bedmar)
El president Mas, en un moment de l'entrevista (Autor: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat aquest matí en una entrevista amb Mònica Terribas, a El Matí de Catalunya Ràdio, “el procés d’ofegament, de liquidació de l’autonomia catalana i de l’autogovern de Catalunya” per part del PP i del Govern espanyol, que, ha insistit “és una agressió en contra del conjunt de la població catalana, no només dels que voten a favor de la independència”.
 
“L’autonomia, tal i com l’havíem conegut, s’ha acabat, no existeix”, ha remarcat el president, que ha acusat el Govern central de “voler convertir la Generalitat de Catalunya en un Negociat del Ministeri d’Hisenda”. Com ja va advertir ahir en la seva compareixença informativa, el president Mas ha assenyalat que “tenim l’economia intervinguda, des de fa bastant temps, però ara és molt evident i descarat, perquè a Madrid volen sobreactuar en aquest sentit i, a més, volen donar un missatge d’humiliació respecte a les institucions catalanes per atrevir-se una part del poble de Catalunya a apostar per una via sobiranista que no complau a l’Estat espanyol, en especial al PP, que la combat per terra, mar i aire”.
 
Davant d’aquesta manera de fer de l’Estat, el cap de l’Executiu ha assegurat que “l’únic pla B que tenim per sobreviure i per crear un projecte propi que valgui la pena és el moviment polític sobiranista”. L’alternativa “és la residualització”, ha subratllat, i ha afegit que “la llibertat té un preu, que s’ha de pagar, però la subordinació en la qual estem té un cost molt alt”.
 
“Ens volen acorralar, però el que nosaltres volem és alliberar-nos”, ha afirmat el president, que ha assegurat que “la nostra força és la força del moviment ciutadà”, és a dir, “que el país s’hagi plantat i digui que per aquesta via no volem seguir”.
 
“Ens està dient el ministre Montoro que no ens podem defensar?”
En un altre moment de l’entrevista i preguntat per l’amenaça del ministre Montoro de retardar els pagaments del FLA si la Generalitat fa servir la via judicial contra les noves condicions per rebre’l, Artur Mas s’ha preguntat: “és que no et pots defensar en aquest país? Ens està dient això el senyor Montoro?”. “És la descripció perfecta d’un demòcrata”, ha ironitzat.
 
De tota manera, el president ha insistit que “la principal resposta a aquesta agressió del Govern no serà la jurídica, sinó la política”. Per això, ha explicat que cal “accelerar el procés i anar al més de pressa possible, fent les coses bé, perquè és evident que en la situació actual no tenim un bon futur”.
 
Eixamplar el moviment sobiranista
Pel que fa a la via política per respondre a l’Estat, el president Mas ha subratllat la importància d’eixamplar la majoria sobiranista. Ha explicat que les eleccions del 27S van donar una majoria absoluta de 72 diputats a les forces polítiques sobiranistes, però ha apostat per eixamplar el 48% dels vots. “Aquesta és una feina d’aquests propers mesos”, ha dit, “no només crear les estructures d’estat, sinó eixamplar aquest moviment sobiranista”.
 
En aquest context, ha assenyalat que “cal preparar-ho tot perquè en algun moment que triem entre tots, i que ha de tenir una base democràtica, puguem fer la desconnexió legal” de l’Estat espanyol, que, ha advertit, “no serà una desconnexió emocional, ni d’amistats o familiars, ni econòmica, ni comercial, ni cultural”. “Hi ha una part de la feina que ja tenim feta”, ha explicat, i ha afegit que, per aquest motiu, “ens vam donar un termini de 18 mesos per tenir-ho tot a punt”.
 
En el moment de produir-se aquesta desconnexió legal, el president ha explicat que, “en lloc d’unes lleis espanyoles, hi pot haver unes lleis catalanes” i, per tant, “aquell dia es deixa de pagar en una hisenda i es paga a l’altra”. “Les coses s’han de fer amb plena garantia jurídica per a la ciutadania, no es tracta de perjudicar ningú”, ha remarcat.
 
Junts pel Sí concretarà públicament l’oferta a la CUP
En un altre moment de l’entrevista, el cap de l’Executiu ha anunciat que en els propers dies Junts pel Sí explicarà públicament amb més detall l’oferiment que el mateix president va fer a la CUP sobre l’organització del Govern de la Generalitat. Ha recordat que la proposta preserva les funcions institucionals de la figura del president, mentre comparteix la direcció política del Govern, “d’una manera diferent a com s’ha fet aquests darrers cinc anys”.
 
Artur Mas ha assegurat que en les negociacions entre totes dues formacions polítiques “s’està parlant de tot i, a més, amb transparència” i ha instat la CUP a “trobar el desllorigador perquè la situació es resolgui d’una vegada”.
 
El cap del Govern ha recordat que el termini legal per a la investidura és el 10 de gener, però ha insistit que el seu desig és que aquest tema “estigui resolt abans de començar la campanya de les eleccions espanyoles”. Preguntat per la possibilitat d’unes noves eleccions si no hi ha acord, el president ha afirmat que “faré tot el possible, dintre de la raonabilitat, perquè no hi hagi eleccions al març”. “Jo no les vull i estem fent tot el possible des de Junts pel Sí per evitar-les”, ha afegit, però ha advertit que “no les podem evitar a qualsevol preu, hi ha d’haver un equilibri que respecti que tothom que hi és hi pugui seguir sent”.
 
En aquest sentit, el president ha subratllat que “no és un tema de Mas sí o Mas no”, sinó que la primera obligació de Junts pel Sí i de la CUP és “no perdre ningú en aquest procés”, perquè “la gent ha dit que ho hem de fer entre tots”. “Segons com acabés aquesta negociació, hi hauria molta gent  que diria que no ens va votar el 27S perquè les principals decisions les prengui la CUP i Junts pel Sí hi vagi al darrere”, ha reblat.
 

1  

Imatges

El president Mas a l'entrevista

El president Mas a l'entrevista 905