• Demà, 26 de novembre, la directora general de Política Lingüísitica i 500 participants i col·laboradors del programa celebraran la fita amb una representació especial del musical Molt soroll per no res al Teatre Nacional de Catalunya
El programa Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) arreu de Catalunya, ha assolit aquest mes de novembre les 100.000 parelles lingüístiques. El programa es va posar en marxa l’any 2003.
 
Per celebrar aquesta fita, demà, dijous 26 de novembre, a les 19.30 hores, la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa, i 500 participants i col·laboradors del Voluntariat per la llengua assistiran a la representació especial del musical Molt soroll per no res, dirigit per Àngel Llàcer al Teatre Nacional de Catalunya.
 
Coincidint amb la celebració, al vestíbul del TNC es podrà veure l’exposició “10 anys de VxL”, que recull imatges i informació sobre aquest programa de parelles lingüístiques: fotografies d’activitats, informació sobre l’extensió a altres territoris i països, materials, etc. Es lliurarà als assistents un exemplar de l’últim llibret de la col·lecció “Parlem Tu i Jo” que porta per títol Mirant al cel. “Parlem tu i jo” és una col·lecció de llibrets destinats a facilitar temes de conversa entre els participants al VxL.
 
Mitjançant el programa Voluntariat per la llengua, 200.000 persones han convertit el coneixement de la llengua en conversa, amb l’objectiu d’estendre socialment el català. En els darrers 25 anys, 1,5 milions de persones han seguit cursos per aprendre català al Consorci per a la Normalització Lingüística. Actualment, més d’un 60% dels alumnes són estrangers.
 
Un programa amb una àmplia extensió social
 
El VxL és un programa que té per objectiu la practica del català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol millorar el seu català oral. Les parelles es troben una hora a la setmana durant deu setmanes. De manera complementària,  poden participar en activitats culturals i de coneixement del territori que s'organitzen per al col·lectiu. Fins ara el programa ha sumat un total d’un milió d’hores de conversa en català
 
 
El programa ha estat reconegut per la Unió Europea i s’ha adoptat en altres indrets com l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), i a Flandes (Bèlgica).
 
El VxL disposa d’una àmplia xarxa de suport per facilitar les trobades entre les parelles i per estimular-ne la formació. Hi participen 820 entitats d’arreu del territori, que ofereixen activitats i espais per practicar el català, i més de 3.800 establiments col·laboradors que ajuden els participants del programa a practicar-lo. Un total de 22 persones dinamitzen el programa territorialment.
 
 
VXL Virtual
Des de fa un mes, el VxL porta a terme una prova pilot amb parelles lingüístiques virtuals que fan les trobades de conversa mitjançant sistemes de comunicació com Skype o Hangouts. L’objectiu és facilitar la pràctica del català entre persones que, per qüestions de distància geogràfica, no poden coincidir presencialment.
 
Han començat les trobades virtuals 56 persones, que han format 28 parelles per a la prova pilot, amb el compromís de dedicar-hi almenys una hora a la setmana durant deu setmanes. Les parelles estan formades per voluntaris que ja han participat en el Voluntariat per la llengua presencial, alumnes dels cursos de la modalitat lliure de la plataforma Parla.cat d’aprenentatge virtual i dels cursos del Casal de Catalunya de Buenos Aires (Argentina). Hi ha participants de Barcelona, Girona, Guadalajara, Guipúscoa, Madrid, Sevilla, i de diversos països, com Argentina, Holanda, Mèxic, Rússia, etc.
 
 
Voluntariat per la llengua http://www.vxl.cat