Després de prendre possessió i de celebrar la primera reunió del primer Consell Executiu presidit pel president Carles Puigdemont, els nous membres del Govern de la Generalitat s'han desplaçat fins als seus respectius departaments on han rebut la informació i la cartera respecte el seu àmbit de mans del seu antecessor.
Govern

Vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda

El primer en rebre el seu nou càrrec ha estat el vicepresident, Oriol Junqueras, que també serà titular del Departament d'Economia i Hisenda. Junqueras ha accedit al seu nou despatx acompanyat de la fins ara vicepresidenta, Neus Munté, que a partir d'ara serà consellera de la Presidència i portaveu del Govern.

Govern
Conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència
 
El nou conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha manifestat durant el traspàs de poders amb el secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, que la creació del Departament d’Afers Exteriors és un símbol de la importància que el nou govern dóna a aquest àmbit, “un Govern de transició que posa en marxa un projecte de país”. Segons Romeva , el nou Departament afronta una feina important d’explicar Catalunya a fora, “el què, el perquè i el com però també de mostrar i oferir el què podem aportar com a país”. El conseller ha afegit que la seva acció al capdavant del nou departament es basarà en el “diàleg permanent”amb tots els actors polítics i institucionals, i que treballarà per “defugir polèmiques”.
 
Durant l’acte de traspàs, Romeva ha volgut agrair la feina feta pel Secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, i ha assegurat “que no és fàcil gestionar una àrea d’aquesta complexitat”. Romeva, a més, liderarà la comissió on s’integren els departaments de Governació, Interior i Justícia.
Govern

Consellera d'Ensenyament

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha rebut aquesta tarda la cartera d’Ensenyament en l’acte de traspàs de mans de la consellera sortint Irene Rigau. La titular d’Ensenyament ha destacat que assoleix la direcció de la conselleria amb diversos reptes: “Aquesta serà una legislatura de marcat caràcter social, i per això cal insistir en l’èxit educatiu dels nens i infants amb majors dificultats, per tal que tinguin un futur digne”. Rigau ha manifestat que “com a nou govern de transició nacional tenim una Llei d’educació de Catalunya que volem acabar de desplegar”. En el mateix sentit, ha afegit que “la LEC permet preservar el model lingüístic català, més les innovacions que anirem introduint”.
 
La titular d’Ensenyament ha rebut la cartera del Departament de mans de la consellera sortint, Irene Rigau. Rigau l’ha obsequiat amb un exemplar facsímil de Baldiri Reixac d’Instruccions per l’ensenyança de minyons, primera obra en català de caràcter pedagògic, que data de 1749. Irene Rigau també li ha lliurat una flor de ceràmica feta pels alumnes de l’escola rural d’Agullana, recordant els orígens de Rigau com a mestre de l’escola rural. Finalment, també li ha fet entrega dels indicadors educatius de l’ensenyament entre 2011 i 2015, i que “són un balanç d’aquests anys”, i ha afegit que “en educació es parla molt d’idees però cal donar un gir, i els resultats demostren que ha servit per avançar en l’èxit escolar i en la qualitat educativa”.
 
Govern

Conseller de Salut

El nou conseller de Salut, Antoni Comín, ha rebut de mans del conseller sortint, Boi Ruiz, la seva cartera com a màxim responsable del Departament de Salut. Boi Ruiz, acompanyat per la secretària general sortint, Roser Fernández, han rebut Comín i el nou secretari general, Albert Serra, a l’entrada de la seu del Departament i els ha acompanyat fins al despatx del conseller. En l’entrega de la cartera, Boi Ruiz ha assegurat a Comín que li deixa una bona herència, mentre que el nou conseller ha agraït a Ruiz haver aconseguit mantenir la qualitat del sistema sanitari públic de Catalunya en aquests anys de crisi econòmica.

 

Govern

Conseller de Territori i Sostenibilitat

El nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha rebut avui de mans del conseller sortint, Santi Vila, la seva cartera i ha aprofitat per avançar els quatre pilars del Departament per aquesta legislatura: “medi ambient, mobilitat, transport públic i Rodalies”, sense oblidar que “som un Govern de transició nacional”. Rull ha assegurat que, “per a nosaltres, la base de tot plegat és el medi ambient, el concepte de sostenibilitat, d’estendre la qualitat de vida de les generacions presents sense hipotecar la de les generacions futures”. És a partir d’aquesta base que “prenen sentit la resta de les branques del Departament”. Així, pel que fa a la mobilitat, el conseller Rull ha explicat que “el més rellevant és la T-Mobilitat, la segona revolució en l’àmbit del transport públic després de la integració tarifària”. Igualment, ha esmentat el perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sabadell i l’entrada en funcionament del ramal de l’L9 fins a l’aeroport del Prat, “amb caràcter molt immediat”. Garantir el bon funcionament de la xarxa de Rodalies serà una altra de les prioritats del nou conseller. “El primer que faré”, ha avançat, “serà trucar al president de Renfe per tenir-hi una reunió”. “Seré un corcó per a l’operador, per a Renfe i per a Adif, perquè això és el que els ciutadans ens exigeixen”, ha promès.

Durant l’acte de traspàs de carteres, Rull ha lloat l’acord aconseguit per l’anterior conseller amb el Ministeri de Foment per desviar els vehicles pesants de l’N-II a Girona a l’autopista, i ha apostat per seguir la mateixa línia amb l’N-340. Finalment, ha volgut recordar que “som un Govern de transició nacional” i, per tant, “la darrera prioritat serà tenir preparades les estructures d’Estat perquè l’endemà d’aquesta desconnexió, que ha de ser avalada democràticament, totes les infraestructures en tots els àmbits funcionin perfectament”.
Govern

Conseller de Cultura

El nou conseller de Cultura, Santi Vila, ha conversat una estona amb el seu predecessor al càrrec, Ferran Mascarell, que li ha traspassat els temes del seu departament.

Govern

Conseller de Justícia

El nou conseller de Justícia, Carles Mundó, ha rebut la cartera del departament de mans del seu antecessor, Germà Gordó.

Govern

Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Dolors Bassa és la nova consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, un departament que canvia la seva denominació. Ha rebut la cartera de mans de Neus Munté, que també li ha entregat un exemplar de la Declaració Universal de Drets Humans.

Govern

Conseller d'Empresa i Coneixement

El nou conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha fet dos traspassos. Per una banda, ha rebut les atribucions de l'àmbit d'Empresa de la ma de l'exconseller Felip Puig i, per altra, les competències de Coneixement que tenia Andreu Mas-Colell.

Govern

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

La nova consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha manifestat avui durant el traspàs de poders amb el fins ara conseller, Jordi Ciuraneta, la seva voluntat d’impulsar aquelles polítiques que permetin ajudar a la competitivitat i millora del sector. “Tenim la voluntat de seguir treballant per donar resposta als reptes propis del sector però també propis del país que volem tirar endavant”, ha afirmat Serret.
 
Meritxell Serret ha explicat que “en els propers dies analitzarem com està tot per tal de poder començar al més aviat possible a treballar en aquelles polítiques que ens permetin donar suport al sector”. En aquest sentit, la consellera té previst reunir-se quan abans amb els diferents representants del sector vinculats als àmbits de competència del Departament. “Tenim la plena disposició de parlar amb tots els agents del sector”, ha explicat la consellera.
A banda dels nous consellers, es mantenen al Govern de la Generalitat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el conseller d'Interior, Jordi Jané. Finalment, el president també ha nomenat Joan Vidal de Ciurana secretari del Govern.