La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha expressat avui "sorpresa" en ser interpel·lada pel grup parlamentari de Ciutadans en el Ple del Parlament sobre la solidaritat, igualtat i unió entre tots els espanyols,  una pregunta que "hauria d'anar dirigida a l'Estat" ja que, segons ha afirmat, "en termes de solidaritat els catalans sortim perdent i de molt". 

Munté ha començat denunciant que "l'injust model de finançament condemna les institucions catalanes a l'ofec econòmic", i és que "Catalunya és la segona comunitat autònoma en aportació de recursos tributaris al sistema de finançament autonòmic, però la desena en recursos per càpita rebuts". Segons Munté, "l'Estat utilitza també la via econòmica per imposar  la seva política recentralitzadora".

La consellera ha afirmat que "el catalanisme polític ha participat activament en reformes polítiques i socials en el conjunt de l'Estat i ens hem fet un fart de demanar-ne d'altres" i en aquest sentit, ha recordat, que "el Govern català sempre ha buscat una solució negociada i pactada per satisfer els anhels  i els desitjos expressats per una gran majoria de la població catalana en relació al futur polític de Catalunya". En aquesta línia,  ha recordat que l'any 2012 el Parlament va aprovar una proposta de pacte fiscal a negociar amb l’Estat que "el President Mas va intentar negociar amb Rajoy, qui es va tancar a qualsevol possibilitat de diàleg. Per resposta, cop de porta”. “Hem fet propostes i hem rebut la inacció per resposta, que contrasta amb la hiperactivitat per afavorir la seva recentralització", ha lamentat.

Neus Munté ha fet referència també al fet que "quan la Generalitat ha buscat solucions, el govern de l’Estat ha posat pals a les rodes, interposant, per exemple,  recursos d’inconstitucionalitat quasi sistemàticament contra les mesures tributàries endegades, com les  taxes judicials, l'euro per recepta, l'impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear, etc".

Amb tot això, Munté ha destacat que "actualment per donar respostes al dia a dia de les persones ja no parlem de reformes del sistema de finançament perquè tenim un mandat democràtic molt clar des del 27S d'avançar cap a l'Estat propi per a comptar amb les eines que ara no tenim per posar al servei de les persones". I això és el que aquest Govern està impulsant, amb aquest procés que està marcat per tres preceptes, segons Munté: "seguretat jurídica, aval democràtic i protecció dels ciutadans"

La consellera de la Presidència ha reclamat al Grup Parlamentari de Ciutadans que deixin de parlar d'un 52% de catalans que no estan a favor de la independència. "Vostès no tenen aquesta majoria. La majoria real és la majoria absoluta d'aquesta cambra, que van decidir les urnes i que ens avala".