• La directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament reuneix amb la ministra de Gènere, Infància i Acció Social i la ministra de Salut del Govern de Moçambic en el marc d’una missió a aquest país
  • La missió referma la voluntat del Govern per ser “més proactius en l’impuls d’iniciatives i de discurs”, com va avançar el conseller Romeva en la seva compareixença parlamentària
  • De la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament va viatjar a mitjans de febrer al Marroc per treballar les aliances per la regionalització al país i compartir l’experiència catalana
L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) ha organitzat aquesta setmana una missió a Moçambic, un dels tres països prioritaris de la cooperació catalana, encapçalada per la directora de l’ACCD, Marta Macias. Macias i el responsable de l’àrea de països, Rui Reis, s’han trobat amb representants de primer nivell del Govern de Moçambic, així com amb entitats catalanes amb projectes sobre el terreny, l’Agència de cooperació de Flandes, i la Delegació de la Unió Europea a Maputo.
 
Com va avançar el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, en la seva compareixença parlamentària el mes passat, la cooperació és un dels eixos principals del nou Departament. Així, aquesta missió és una de les primeres actuacions que referma la voluntat del Govern per “ser més proactius en l’impuls d’iniciatives i de discurs” en la seva política de cooperació i “consolidar i millorar l’articulació i la coordinació del conjunt d’institucions catalanes” en aquest àmbit.
 
De la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, va viatjar al Marroc a mitjans de febrer per treballar les aliances per la regionalització al país i compartir l’experiència catalana amb associacions locals. Dins del Pla Director de Cooperació, Marroc figura com un dels països prioritaris en els programes tant en l'àmbit bilateral, com de suport a organitzacions no governamentals. 
Macias Moçambic
Missió a Moçambic
 
La directora de l’ACCD s’ha trobat aquest dimecres amb la ministra de Gènere, Infància i Acció Social del Govern de Moçambic, Cidália Oliveira Chaúque, per valorar conjuntament la col·laboració existent entre els dos organismes, refermar la voluntat del Govern de contribuir a la defensa, garantia i exercici dels drets humans de les dones de Moçambic, i identificar altres possibilitats de col·laboració entre els dos governs.
 
També s’ha reunit amb la ministra de Salut de Moçambic, Nazira Abdula, per tal d’avaluar la trajectòria de cooperació catalana al país en l’àmbit de la salut, especialment pel que fa a la cooperació directa entre el Govern de Catalunya i la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane. En aquest sentit, la reunió ha servit també per a traslladar la voluntat del Govern de col·laborar amb el Ministeri de Salut de Moçambic a través d’un clúster de cooperació en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva, una experiència pionera per a un treball més integrat dels diversos actors de la cooperació al país.
 
L’agenda institucional de Marta Macias i Rui Reis es complementarà amb una reunió de treball amb la delegació de la Unió Europea a Moçambic. Des de l’any 2014, l’ACCD participa a la taula de gènere coordinada per aquesta delegació.
 
Finalment, hi haurà una trobada amb representants del govern de Flandes i el Forum Mulher, una xarxa de 83 entitats feministes moçambiqueses, amb qui l’ACCD va firmar el 2013 un acord de col·laboració per a “consolidar el moviment de drets humans de les dones a Moçambic a través del suport a la lluita contra la violència de gènere i l'afirmació dels drets sexuals i reproductius de dones i noies”.
 
Durant aquesta missió, la representant de l’ACCD visitarà diversos projectes de cooperació de la mà d’entitats catalanes que han rebut finançament públic, com la Fundació Ulls del Món, l’Associació Catalana d'Enginyeria sense Fronteres, i Arquitectes sense Fronteres, les quals treballen per l’apoderament de les dones i la millora d’accés a la salut de les persones de la província d’Inhambane, al sud del país.
 
A Maputo el Govern ha finançat, mitjançant la convocatòria de subvencions del 2015, l’entitat moçambiquesa Ahitipalushene, una associació de dones que viuen amb VIH o el SIDA, per al projecte d’apoderament econòmic i social de la dona i de la nena al districte municipal Ka Maxakeni. La missió d'aquesta organització és la lluita contra l'estigma, la discriminació i la desigualtat de gènere en les dones infectades amb virus de la SIDA.
 
Manel Vila al Marroc
Viatge al Marroc
 
De la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, va viatjar al Marroc a mitjans de febrer per treballar les aliances per la regionalització al país i compartir l’experiència catalana amb associacions locals. Dins del Pla Director de Cooperació, Marroc figura com un dels països prioritaris en els programes tant en l'àmbit bilateral, com de suport a organitzacions no governamentals. 
 
El director va rebre la demanda de col·laboració del Consell Nacional de Drets Humans del Marroc, entitat creada a partir de la darrera reforma constitucional, per a la preparació de documentació de la cimera de la COP22 que es celebrarà a Marràqueix al novembre d’enguany. A més, la propera presentació de l’estudi sobre la regió Tànger – Tetuan – Al Hoceima realitzat per l’Associació Targa Aide amb suport de l’Agencia Catalana de Cooperació i la preparació d’unes jornades d’intercanvi de bones pràctiques amb l’Associació Marroquina d’Avaluació de Polítiques Públiques.

2  

Imatges

Missió a Moçambic

Missió a Moçambic 469

Viatge al Marroc

Viatge al Marroc 120