Any Ramon Casas
El conseller de Cultura, Santi Vila, i la comissària de l’Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, han presentat avui les activats de l’Any Ramon Casas, que se celebra enguany amb motiu del 150è aniversari del naixement del pintor, dibuixant i cartellista. La commemoració, que s’ha donat a conèixer al Restaurant 4Gats de Barcelona, compta amb un programa d’activitats que inclou exposicions, lectures, dibuixos i tallers familiars, activitats a biblioteques i centres docents, conferències, visites guiades, espectacles, rutes i itineraris, publicacions, marxandatge, etc.
 
L’Any Ramon Casas s’articula en tres eixos conceptuals: l’accés, el coneixement i la creativitat, i té els objectius següents: aconseguir la màxima participació per part de tota mena de públics; promoure la integració de les activitats en la programació i serveis dels museus, monuments i col·leccions d’art amb obra de Ramon Casas obertes al públic; integrar en la commemoració diversos àmbits d’activitats susceptibles d’evocar, d’alguna manera la figura de Casas, com el món de la gastronomia o del motor, entre altres; estendre la commemoració i les activitats en tot el territori de Catalunya, i contribuir a la difusió i internacionalització de la cultura catalana a través de la figura Casas, considerat com una icona de la modernitat i del Modernisme.
 
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha destacat que "l'Any Ramon Casas és una magnífica oportunitat per actualitzar i revisitar l'univers de l'artista i per garantir l'impuls a la difusió de la seva obra, que es troba dispersa als principals museus i institucions de tot el país". Vila ha subratllat i agraït "l'alineació de moltes institucions que han volgut participar en la commemoració, assegurant la presència de l'Any Ramon Casas a tot el territori"
 
Entre les activitats programades, destaquen les exposicions “Ramon Casas. La vida moderna” al Museu del Modernisme Barcelona; “Júlia, el desig”, al Cercle del Liceu; “Ramon Casas, la modernitat anhelada”, al Museu de Maricel de Sitges, i “Ramon Casas i les ombres xineses dels Quatre Gats. Pràctiques heterodoxes”, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
 
També s’han organitzat diverses rutes i itineraris sobre l’artista a diversos espais, com la “Ruta Ramon Casas a Barcelona”; l’”Itinerari de Ramon Casas als Museus de Sitges”, o una ruta entre Torredembarra, el Castell de Tamarit i el Museu Pau Casals, entre altres. També s’organitzarà l’activitat “La màgia del capvespre. Diàleg entre Ramon Casas i Júlia Peraire”, que inclou sopar i visita nocturna a Sant Benet de Bages.
 
Amb motiu de l’aniversari del naixement de Casas, també es preveuen noves publicacions a l’entorn del pintor. A banda dels catàlegs de les diverses exposicions programades, es publiquen, entre altres, Desde el Molino, de Santiago Rusiñol i Ramon Casas (1894), en edició facsímil; Les set vides de Pere Romeu, de Josep Bargalló, i Petita Història de Ramon Casas, de Vinyet Panyella.
 
Per tal de difondre la commemoració, s’ha posat en marxa el web oficial de l’Any Ramon Casas 2016 (presidencia.gencat.cat/anyramoncasas), que ofereix tota la informació relacionada amb la commemoració: dades generals sobre l’artista i la seva obra, calendari i programa d’activitats actualitzats, així com un mapa de localització de les obres de Ramon Casas en museus i col·leccions, entre altres continguts.
 
Ramon Casas
Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 4 de gener de 1866 - 29 de febrer de 1932) és un dels pintors més representatius del Modernisme i de la pintura catalana fins al primer terç del s. XX. La seva obra ha esdevingut un referent cabdal pel que té de representatiu de la modernitat importada de París, la visió social, la descripció de les multituds i la representació d’una determinada visió de la figura femenina.
 
Amb Santiago Rusiñol, Ramon Casas va ser l'impulsor de la renovació de la pintura catalana de finals del s. XIX i el millor pintor de la primera generació modernista. Entre la seva obra, destaca la galeria de retrats al carbó de personalitats del món de la cultura i la política, per la qual està considerat com el gran retratista de la burgesia catalana.
 
Casas també va guanyar nombrosos premis en concursos de cartells. Juntament amb Alexandre de Riquer, se'l considera el pioner i mestre del cartell publicitari a Catalunya. Els seus primers cartells els va fer per a la taverna d'Els Quatre Gats i, entre ells, destaquen els de l'Anís del Mono, els Cigarrillos París, el cava Codorniu o el d'Auto-Garatge Central. Pel que fa a la pintura, Ramon Casas es fa cronista d’esdeveniments ciutadans en obres com El garrot vil (1893), El Corpus (1898) o La càrrega (1899).
 
Entre les seves obres, destaquen Ball al Moulin de la Galette (1890-1891, Museu del Cau Ferrat de Sitges), Plein air (1891, MNAC), Madeleine (1892, Museu de Montserrat), La càrrega (1899, Museu Comarcal de la Garrotxa, Olot) o La sargantain (1907, Cercle del Liceu), que són icones de la pintura catalana moderna.
 
Actualment, diverses col·leccions públiques i privades acullen obres de Ramon Casas. L’obra de l’artista es troba principalment, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Museu del Cau Ferrat (Sitges), Museu de Montserrat, així com també al Museu Comarcal de la Garrotxa (Olot), el Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú) i el Museu del Modernisme (Barcelona). També és present en les col·leccions permanents d’altres museus i col·leccions del país.
 
A l’Estat espanyol la seva pintura forma part del Museo Centro de Arte Reina Sofía i la Colección Carmen Thyssen, entre altres. Als Estats Units d’Amèrica, hi ha quadres seus a la Universitat de Nortwestern, a Illinois, i a Miami, i en altres col·leccions particulars i públiques.
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Any Ramon Casas

Dossier de premsa: Any Ramon Casas
PDF | 4727

Fotografia: Presentació de l'Any Ramon Casas

Fotografia: Presentació de l'Any Ramon Casas
JPG | 1453