Johan Cruyff amb la Pilota d'Or l'any 1973  (Font: EFE)
Johan Cruyff amb la Pilota d'Or l'any 1973 (Font: EFE)
Johan Cruyff ha desaparegut, però el seu futbol el continuarem veient cada setmana i el continuarem gaudint durant molt de temps. Ell va ser el creador de l’actual sistema de joc del Barça, que l'ha convertit en un equip guanyador. Cruyff va acabar amb les urgències històriques, el victimisme i el conformisme que havien caracteritzat el club històricament i, primer com a jugador i després, sobretot, com a entrenador, va situar el Barça al món amb el Dream Team.
 
L’aportació de Cruyff, però, va molt més enllà del futbol, perquè la seva personalitat ha esdevingut un referent de país, per damunt de diferències de colors o d’afinitats esportives. Canviant el Barça, també va contribuir a canviar la manera de ser dels catalans. La seva gran virtut va ser obrir-nos els ulls i demostrar-nos que podem guanyar, no només esportivament, sinó com a país. La seva mentalitat de victòria es va fer encomanadissa al conjunt de la societat catalana. Però a la vegada va demostrar que això s’aconsegueix treballant, amb esforç, tenacitat i audàcia. L’èxit no és mai gratuït, és fruit del treball. I tot això amb un punt lúdic, amb el sortiu a jugar i gaudiu, tan saludable en molts aspectes. Els valors de la seva carrera esportiva i personal són àmpliament compartits per una societat catalana que avui també té fixats horitzons ambiciosos.
 
El seu pas com a entrenador de la Selecció Catalana de Futbol, un gest que l’honora, va acabar de demostrar el seu compromís amb el país que el va acollir. L’exemple de Cruyff serveix per deixar en evidència els que no volen que res canviï, els que diuen que no hi ha res a fer, aquells que encara fan seu el lema “qui dia passa any empeny”. Els que firmen un empat abans de saltar a la gespa per jugar el partit. Ara sempre sortim a guanyar, fidels al seu llegat. I això val per a tots els aspectes de la vida. Ell va superar un atac de cor, va canviar la cigarreta pel xupa-xups, i ha lluitat fins el darrer dia contra el càncer. Cruyff ha mort, però no ha perdut, perquè la seva imatge anirà sempre associada a la victòria.