• En una entrevista amb la periodista Ana Pastor, al programa El Objetivo de la Sexta, el president ha assegurat que plantejarà la consulta a Mariano Rajoy en la reunió de dimecres vinent
  • Carles Puigdemont ha apostat per “resoldre per vies democràtiques” la relació entre Catalunya i l’Estat, perquè, “plantegin el que plantegin, això no es resoldrà en una negociació entre despatxos, ni entre dos governs, això ha de passar per les urnes”
El president Puigdemont i Ana Pastor conversen a la galeria gòtica del Palau. Autor: Jordi Bedmar.
El president Puigdemont i Ana Pastor conversen a la galeria gòtica del Palau. Autor: Jordi Bedmar.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquesta nit que en la reunió que mantindrà dimecres vinent amb el cap del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, li plantejarà la celebració d’una consulta a Catalunya. Ha fet notar que “per part nostra hi ha possibilitat d’acord”, perquè, ha dit “som el Govern del diàleg, de la negociació i de l’acord”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant una entrevista al programa El Objetivo, de la Sexta, que condueix la periodista Ana Pastor. Respecte a les relacions amb el Govern de l’Estat, Carles Puigdemont ha assenyalat que “nosaltres fem propostes, estem asseguts a la taula de negociació”, però ha afegit que, “de moment, no hi ha ningú a l’altre costat”. “Veurem si el senyor Rajoy entén que només hi ha una forma d’associació política entre Catalunya i Espanya, que és un acord”, ha assegurat, i ha insistit que “no contemplo la possibilitat que aquesta situació no es resolgui a través d’un acord”. 
 
En un altre moment de l’entrevista, que s’ha fet en directe des del Palau de la Generalitat, el president Puigdemont ha assenyalat que el projecte polític de Catalunya “no és antiespanyol, ni vol donar l’esquena a Espanya”, sinó que el que vol és “reentendre’ns, creant una estructura política diferent que ens permeti el que ja vam intentar amb l’Estatut de 2006, que és tenir una relació una mica més bilateral, a través de la qual ens puguem sentir tots una mica més respectats”. I ha afegit: “no és només qüestió de parlar sinó d’escoltar, i crec que la millor fórmula perquè Espanya i Catalunya puguin entendre’s”.
 
“Els ponts no poden comunicar amb illes desertes”

En aquest sentit, i respecte a la reunió de dimecres vinent amb Mariano Rajoy, el president de la Generalitat ha insistit en la seva voluntat de diàleg, però ha afegit que “els ponts no poden comunicar amb illes desertes”. El cap del Govern ha afegit que li agradaria seure a negociar “acordant la resolució d’aquest tema per vies democràtiques que siguin compartides, perquè aquí hi són més d’un 80% de les persones de Catalunya”.
 
El president també ha remarcat que es garantirà la seguretat jurídica durant tot el procés. Ha explicat que “no es produirà en cap moment un buit legal", sinó que "anirem de la llei a la llei”, i ha afegit que “hi haurà un moment en què passarem a aquesta nova legalitat, però que no prejutja que, a partir d’aleshores, Catalunya ja sigui constituïda com un estat independent”.
 
Preguntat per la possibilitat d’una reforma de la Constitució, el president ha dit que “una reforma constitucional és compatible amb votar la proposta que nosaltres plantegem”, i ha fet notar que “si algú té alguna cosa per oferir, estem d’acord a posar a votació les dues coses”. Però, ha advertit que “plantegin el que plantegin això no es resoldrà en una negociació entre despatxos, ni entre dos governs, això ha de passar per les urnes”.
 
“Catalunya no farà més retallades”

A preguntes d’Ana Pastor, el cap de l’Executiu també s’ha referit als pressupostos de la Generalitat i ha subratllat que “Catalunya no farà més retallades”. El president ha afegit que el ministre Montoro “sap que no ens pot demanar res més” i que el que demana “és inaplicable”.
 
Carles Puigdemont també ha reiterat la seva voluntat d’acordar els pressupostos de la Generalitat amb altres partits, a més de la CUP. “Ens esforçarem per incorporar a l’acord de pressupostos la resta de formacions polítiques amb qui compartim trams en alguns casos molt grans d’itinerari i recorregut”, ha subratllat.
 

1  

Imatges

Entrevista a "El Objetivo" de La Sexta

Entrevista a "El Objetivo" de La Sexta