• La taxa interanual se situa en un 3,7%, per sobre d’Espanya, 3,4%, de la zona euro, 1,6%, i de la UE-28, 1,7%
  • La variació intertrimestral s’alenteix lleugerament, però continua creixent a un ritme molt elevat: un 0,8%
  • La producció industrial s’accelera els dos primers mesos de l’any i gairebé dobla la mitjana de la zona euro    
L’economia catalana manté un creixement molt destacat, si bé una mica més pausat que en el trimestre anterior. En taxa intertrimestral, el PIB ha crescut el primer trimestre d’enguany un 0,8% i, en taxa interanual, un 3,7%. Malgrat la lleugera desacceleració, aquests resultats situen el creixement de l’economia entre els registres més alts després de la crisi. La demanda interna i el turisme són els motors principals de la dinàmica econòmica. Aquestes dades corresponen a l’estimació d’avanç (des del vessant de l’oferta) que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.
 
En comparació amb el nostre entorn econòmic proper, els resultats de Catalunya presenten  un diferencial positiu: segons les dades publicades per l’INE, l’economia espanyola va créixer un 3,4% en termes interanuals el primer trimestre i, segons l’Eurostat l’economia de la zona euro i de la UE-28 van créixer un 1,6% i un 1,7%, respectivament.
 
Pel que fa als resultats sectorials, el creixement del sector industrial se situa en un 3,6%, el més alt dels darrers cinc anys. La producció industrial s’ha accelerat els dos primers mesos de l’any i referma el creixement més positiu que experimenta la indústria catalana en relació a la mitjana de la zona euro (1,9%).
 
El sector de la construcció assoleix el cinquè trimestre de creixement consecutiu, amb una taxa interanual que se situa al mateix nivell de creixement del trimestre anterior (4,2%). La millora del subsector de l’habitatge és la que determina la  trajectòria del sector. Pel que fa a l’obra civil, la licitació pública, desprès de dos anys de creixement (2013-2014) va tornar a caure el 2015. L’evolució més recent mostra un lleuger repunt a principis del 2016.
 
El sector de serveis augmenta el primer trimestre un 3,8% interanual gràcies especialment als resultats de les activitats de mercat impulsades per la demanda interna i el turisme. Les xifres turístiques són molt remarcables amb un creixement del nombre de turistes estrangers del 8,3% en el primer trimestre. Les pernoctacions hoteleres han augmentat durant els tres primers mesos un 16,1%, en part, gràcies al fet que la Setmana Santa ha coincidit enguany dins del primer trimestre, a diferència de l’any passat.
 
Enllaç del número 89 de la Nota de Conjuntura Econòmica:
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 176