• Intervé com a representant europeu dins de la segona assemblea mundial del Grup de Treball Global de Líders Locals i Regionals per preparar la cimera Hàbitat III de les Nacions Unides
  • Ciutats compactes i sostenibles i centralitat de les persones en l’acció dels governs, aspectes millor valorats del primer esborrany de la Nova Agenda Urbana
TES
El conseller Rull amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha defensat aquest dilluns a Nova York el model català de treball en xarxa entre les diferents administracions per millorar les condicions de vida dels ciutadans, fugint de la recentralització administrativa que impulsa l’Estat espanyol i que “oblida el principi bàsic” defensat per Nacions Unides de “posar les persones al centre de les polítiques”.
 
Rull ha participat com un dels representants europeus a les audiències informals que formen part de la segona l’assemblea mundial del Grup de Treball Global de Líders Locals i Regionals (conegut com a Global Taskforce o GTF, per les sigles en anglès) que té lloc a la ciutat nord-americana fins demà, dimecres 18 de maig. Aquesta assemblea s’integra en els treballs preparatoris de la tercera conferència de Nacions Unides sobre habitatge i desenvolupament urbà sostenible, l’Hàbitat III, que se celebrarà el proper mes d’octubre a Quito (Equador).
 
En aquesta conferència està previst que s’aprovi la denominada Nova Agenda Urbana (NAU), que vol ser un marc universal que guiï el desenvolupament sostenible de les ciutats. La trobada de la GTF serveix per discutir el primer esborrany d’aquesta Nova Agenda i per demanar que l’ONU tingui en compte les aportacions de les ciutats i dels governs regionals en l’elaboració del document definitiu.
 
Treball en xarxa i descentralitzat
 
En aquest marc, Rull ha assegurat que “per a nosaltres és important treballar en xarxa” entre totes les administracions per assegurar el benestar dels ciutadans. Per aquest motiu, s’ha mostrat contrari a què la NAU “deixi la porta oberta a la recentralització”. “No hem de tenir por a treballar des de la base, donar eines i força al món local i regional, perquè aquesta és la millor manera d’acompanyar la Nova Agenda Urbana”, ha defensat.
 
Rull ha posat com a exemple positiu de la descentralització el desenvolupament econòmic i social assolit a Catalunya des de l’arribada de la democràcia i ha criticat “els moviments contraris” que impulsa l’Estat actualment “que s’obliden de posar les persones al centre”. Així, ha recordat les “excuses” de l’Executiu espanyol per bloquejar la Llei catalana d’emergència social, “que només vol pal·liar el patiment de ciutadans que perden casa seva o pateixen la pobresa energètica”.
TES
El representant del Govern ha aprofitat el fòrum internacional per reivindicar el paper de l’executiu català: “Sóc membre d’un govern democràticament escollit per esdevenir un estat independent”.
 
“No deixar ningú enrere”
 
El conseller ha expressat el seu suport a alguns dels principals conceptes que recull l’esborrany de la NAU, començant precisament pel de “posar les persones al centre” de qualsevol acció pública per garantir el seu benestar. En aquest sentit, ha defensat “el principi de no deixar ningú enrera”, concentrant l’actuació de les administracions “en apropar els més desafavorits a la resta per avançar plegats”.
 
Igualment, s’ha mostrat d’acord amb el principi, que defensa la NAU, de “ciutats compactes, amb barreja d’usos, policèntriques, amb una densitat suficient per generar economia i ocupació, que garanteixi l’accés a un habitatge digne, aptes per moure’s en modes sostenibles, amb un transport públic accessible” i amb “espais públics de qualitat”. Es tracta, ha explicat Rull, del model català, que veu “l’urbanisme i la planificació territorial com una eina poderosa” al servei del benestar social.
 
Retorn social i econòmic
 
Un altre aspecte de la Nova Agenda Urbana ben valorat pel conseller és “la idea que la batalla del desenvolupament sostenible l’hem de guanyar a les ciutats”. Els municipis “s’han de convertir en models de consum responsable, mobilitat sostenible, bona gestió de residus i generadors de tecnologia verda”, ha assenyalat Rull.
TES
El titular de Territori i Sostenibilitat ha posat la Llei de barris com a exemple de treball transversal (“treballant de forma concertada entre les administracions”, ha afegit) per a la millora de les ciutats, no només mitjançant actuacions urbanístiques sinó també socials i ambientals. “Qualsevol inversió pública s’ha de pensar perquè tingui un retorn social i econòmic”, ha comentat Rull.
 
“Podem descriure aquest model com un cercle virtuós en el qual, des de la planificació, es defineixen una sèrie d’inversions públiques tractores (habitatge públic, equipaments) que creen un valor afegit que al mateix temps capta inversions estrangeres”, ha descrit el conseller durant la seva intervenció a la ONU.
 
Al seu discurs, Rull ha recordat que, en tant que membre del Govern de Catalunya, copresideix l’NRG4SD i és vicepresident d’ORU FOGAR, dues organitzacions compromeses amb el desenvolupament sostenible i la cohesió territorial. Per aquest motiu, ha subratllat, “és vital un paper fort de les regions com a actors de la governança global”.
 
El conseller ha clos la seva intervenció felicitant als redactors de la Nova Agenda Urbana “per defensar uns ideals elevats, gairebé una utopia”, que només s’assolirà “amb la implicació d’unes administracions regionals i locals fortes, conectades amb la realitat i coordinades amb els nivells nacionals i amb els organismes internacionals sempre que calgui”.
 
Trobada amb el secretari Ki-moon
 
Prèviament a la seva intervenció com a representant dels governs regionals europeus, el conseller Rull ha pogut saludar el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. Durant la trobada a Nova York, també ha mantigut trobades amb d’altres dirigents internacionals, com ara amb el secretari d’habitatge i desenvolupament sostenible del Govern dels EEUU, Julian Castro.
 
Als actes de l’assemblea de la GTF també han assistit el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i el director de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Damià Calvet. El delegat del Govern als EEUU, Andrew Davis, ha acompanyat la delegació catalana a l’Hàbitat 3.

4  

Imatges

Foto Rull amb Ban Ki-moon

Foto Rull amb Ban Ki-moon 495

Foto Rull durant la seva intervenció

Foto Rull durant la seva intervenció 666

Foto Rull amb el secretari d'habitatge i desenvolupament sostenible del Govern dels EEUU, Julian Castro

Foto Rull amb el secretari d'habitatge i desenvolupament sostenible del Govern dels EEUU, Julian Castro 175

Foto conseller Rull

Foto conseller Rull 174

2  

Vídeos

Video intervenció conseller Rull (1)

Video intervenió conseller Rull (2)

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 192