• Al novembre es va arribar a la xifra de 100.000 parelles formades des de la seva posada en marxa, el 2003
El programa Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), va assolir l’any 2015 les 100.000 parelles lingüístiques.
 
Iniciat l’any 2003, el programa vol facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar en un context real i relaxat. Per fer-ho, es formen parelles entre persones que parlen habitualment català (voluntaris) i persones interessades a agafar fluïdesa (aprenents). Cada parella es troba almenys una hora a la setmana, durant 10 setmanes.
 
Tot i la trajectòria d’aquests 12 anys, Voluntariat per la llengua manté la seva vitalitat. L’any 2015 s’han format 10.022 parelles lingüístiques. Hi han participat 10.173 persones (5.987 aprenentes i 4.186 voluntàries). Dels 10.173 participants, 5.702 s’hi han inscrit per primera vegada (3.917 aprenents i 1.785 voluntaris). Els aprenents procedeixen, majoritàriament, d'Amèrica del Sud i, en menor mesura, del Nord d'Àfrica, la Unió Europea i Amèrica Central. La majoria tenen entre 30 i 39 anys. Pel que fa als voluntaris, la majoria tenen entre 50 i 65 anys. Tant en el cas dels voluntaris com dels aprenents hi han participat més dones que homes.
 
El CPNL ha establert acords de col·laboració amb 774 entitats i associacions que ofereixen activitats, espais i difusió del VxL. Durant l’any 2015, ha organitzat 1.814 activitats complementàries de llengua i cultura amb una participació de 63.791 persones. També hi han col·laborat 3.904 establiments comercials.
 
Activitats de dinamització i difusió
Al llarg de 2015 s’ha fet difusió del programa de manera especial entre la població jove amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut, que ha portat a terme diverses accions per promoure el VxL entre els joves.
 
La Direcció General de Política Lingüística ha elaborat i publicat Tot tipus de famílies i Mirant al cert, el cinquè i sisè números de la col·lecció “Parlem Tu i Jo”, que té per objectiu facilitar temes de conversede les parelles lingüístiques.
 
El carnet de VxL ofereix 97 avantatges en albergs, museus, teatres, cinemes i altres equipaments culturals de tot Catalunya. Els voluntaris i aprenents també poden accedir a avantatges corresponents a equipaments i establiments del territori al qual estan adscrits.
 
100.000 parelles lingüístiques
Per celebrar l’assoliment d’aquesta fita, la DGPL va  voluntaris, aprenents, entitats, establiments i altres col·laboradors implicats en el programa han assistit al Teatre  Nacional de Catalunya per gaudir de l’espectacle musical Molt soroll per no res.
 
Voluntariat per la llengua virtual
La DGPL i el CPNL han dut a terme una prova pilot de Voluntariat per la llengua virtual  amb l’objectiu d’estendre el programa a persones que, per qüestions com la distància geogràfica, no poden coincidir presencialment.
 
S’han creat 23 parelles virtuals formades per voluntaris que ja han participat en el programa VxL presencial i alumnes dels cursos de la modalitat lliure de la plataforma Parla.cat d’aprenentatge virtual.
La valoració general per part dels voluntaris i dels aprenents és molt bona. Cal destacar-ne l’alt grau de satisfacció (4,63 sobre 5) amb aquesta modalitat. L’atenció, orientacions i documentació rebudes, així com la utilitat de les converses tenen una puntuació mitjana del 4,2 sobre 5. A més, el 100% dels participants recomanaria el voluntariat lingüístic virtual a les persones que volen practicar català a través de la conversa.
 
Els bons resultats de la prova pilot demostren que el Voluntariat per la llengua presencial i el Voluntariat per la llengua virtual poden ser un binomi efectiu per facilitar la pràctica del català, més enllà de les nostres fronteres. Per aquest motiu, s’està treballant en la posada en marxa d’aquesta nova modalitat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Dades del programa VXL de l'any 2015

Dades del programa VXL de l'any 2015
PPT | 4703