• Assegura en la sessió de control del Parlament que “el Govern treballa a ple rendiment” perquè “les ensopegades parlamentàries no tinguin conseqüències en l’activitat econòmica” de Catalunya, “que funciona millor que l’espanyola”
  • Contraposa l’“assumpció de responsabilitats” del Govern amb l’actitud del president espanyol, a qui “ha canviat la majoria parlamentària i no ha estat capaç de sotmetre’s a una qüestió de confiança i ni tan sols a una sessió d’investidura per covardia”
El president Puigdemont durant la sessió de control. Autor: Jordi Bedmar
El president Puigdemont durant la sessió de control. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit avui durant la sessió de control al Parlament que “els millors ponts són aquells que no es dinamiten”, en resposta al grup parlamentari de la CUP, que ha instat el cap del Govern a refer els ponts trencats després del vet als pressupostos. El president Puigdemont s’ha mostrat convençut que amb la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà al setembre es farà un debat “serè i rigorós” que permetrà “generar un ampli suport” al full de ruta del Govern i del Parlament per portar Catalunya a les portes d’un estat. “El plantejament del qual partiré no diferirà del que em va dur aquí com a diputat electe i com a president”, ha deixat clar.

 
El cap de Govern ha insistit que la qüestió de confiança “no és un mecanisme per guanyar temps ni un joc tàctic”, atesa “la transcendència” d’aquesta figura parlamentària, sinó que respon a la necessària “assumpció de responsabilitats” que havia de fer el Govern davant l’incompliment del pacte d’estabilitat parlamentària. Una assumpció de responsabilitats, ha dit Puigdemont, que es fa amb l’inici del nou curs polític obeint a dos criteris bàsics: “l’escrupolositat democràtica i la no afectació al funcionament del país”.
 
 
‘Les ensopegades parlamentàries no tenen conseqüències en l’economia catalana’
 
En resposta a la pregunta del grup parlamentari de Junts pel Sí, el president ha subratllat que el Govern s’esforça a fer les coses bé i buscar la màxima estabilitat, perquè “les ensopegades parlamentàries no tinguin conseqüències en l’activitat econòmica”. “Hem d’aprofitar les bones dades de l’economia catalana, que funciona millor que l’espanyola”, ha afirmat. El cap de l’Executiu ha detallat alguns d’aquests bons índexs de comportament de l’economia, com el creixement del 2,3% de la producció industrial durant el primer trimestre d’enguany, amb un fort increment del sector tèxtil, un 19%, o el sector de maquinària d’equips, amb un 9%; el fet que Catalunya capti una de cada dues inversions estrangeres que es fan a l’Estat espanyol, o que, en data 31 de maig, la reducció de l’atur interanual sigui de l’11,6%, enfront del 7,7% de l’Estat.
 
 “Aquest Govern, que està en funcionament a ple rendiment, el que vol prioritàriament és atendre les persones per la via de les polítiques socials, com hem acreditat a través dels pressupostos, o per la via d’acompanyar aquest dinamisme que està experimentant la nostra economia”, ha continuat. I ha afegit “aquest Govern no vol aturar aquest dinamisme ni fer-lo ensopegar, sinó acompanyar-lo i contribuir al seu efecte multiplicador”.
 
 
‘L’Estat batrà el rècord de governs en funcions de la democràcia espanyola’
 
En un altre moment de la sessió de control, el president ha rebutjat les paraules del líder popular, que ha parlat de fracàs del procés. Puigdemont ha recordat al representant popular que qui està en funcions és l’Executiu espanyol, “que batrà els rècords dels governs en funcions a la democràcia espanyola”, “amb un president a qui li ha canviat la majoria parlamentària i que no ha estat capaç de sotmetre’s a una qüestió de confiança, i ni tan sols a una sessió d’investidura per covardia”.  I ha afegit: “allò que vostè en diu aventura, en referència al procés, no ho és i d’acabar-se res, i tindrà oportunitat i veu en la moció de confiança que se celebrarà quan es reprengui el curs parlamentari, que és el que toca a una democràcia avançada”. 
 
 
La inviabilitat del referèndum
 
 
En resposta al grup parlamentari de la CUP, el cap de Govern ha manifestat tenir “poques expectatives” que el govern espanyol sorgit de les eleccions del 26 de juny plantegi la possibilitat de celebrar un referèndum a Catalunya. “Em temo molt que el 26-J serà una repetició del que ja hem tingut el 20 de desembre”, ha manifestat, i ha reiterat que “el camí que ha de recórrer Catalunya és el que decideixi el seu Parlament”, perquè “l’agenda política catalana està emancipada de les decisions que es prenguin a l'Estat”. “El mandat de dos milions de persones no té per què aturar-se perquè l’Estat espanyol es negui sistemàticament a plantejar la formula del pacte i de l’acord, la preferida pels catalans, i per tant del referèndum acordat”, ha insistit.
 
Interpel·lat en aquesta línia pel president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, que ha instat el president a tornar a la pantalla del dret a decidir, Carles Puigdemont ha advertit que “quan es vegi que el referèndum és inviable, nosaltres i els ciutadans els preguntarem si pensen fer viable el full de ruta que té 2 milions de persones al darrere”.
 
Finalment, i davant la petició del president del grup parlamentari del PSC d’obrir el diàleg a la resta de grups del Parlament, el cap de l’Executiu ha insistit que “el diàleg és bo i el trobarà sempre, com ja ha demostrat el Govern”. I en aquest sentit ha responsabilitzat els socialistes d’haver “tancat la porta rotundament” a la possibilitat de dialogar i iniciar la tramitació dels comptes, amb la presentació de la seva esmena a la totalitat. “És gairebé com una censura prèvia”, ha denunciat.

1  

Imatges

El president Puigdemont durant la sessió de control

El president Puigdemont durant la sessió de control 3675