• La jornada reuneix acadèmics experts en l’element clau de l’actual panorama polític català: la secessió
  • Els ponents analitzaran la moralitat de les teories de secessió unilateral posant èmfasi en la definició d’una teoria constitucional que empari l’autodeterminació de Catalunya i en garanteixi el reconeixement internacional
  • La jornada-debat ha estat organitzada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis
Foto1
 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha inaugurat aquesta matí la jornada dedicada a “La Justícia de la Secessió”, organitzada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis adscrit al Departament. Aquesta jornada, és un espai de trobada d’experts acadèmics per reflexionar sobre la justícia i la legalitat de la secessió. 
 
Durant la inauguració, el conseller ha remarcat que “la situació catalana no es pot estudiar tan sols des d’una perspectiva de la seva pertinença actual a l’Estat espanyol, sinó dins d’un ordre global en constant transformació” i, així transcendir els debats públics excessivament simplificats per ”obrir un debat aprofundint en els conceptes de moralitat, justícia, democràcia, pacifisme i efectivitat”.
 
L’organització de la Jornada s’inspira en la publicació del llibre Justícia i legalitat de la secessió de Pau Bossacoma, qui precisament aporta una visió nova que parteix de la filosofia política i el dret teòric. Romeva, ha remarcat que “les secessions unilaterals són actes rupturistes” i ha explicat que “després que les vies negociades i constitucionals són sistemàticament negades, les vies democràtiques unilaterals, acompanyades per una mobilització popular intensa, sostinguda i perllongada, poden superar legítimament les barreres constitucionals”. En aquest sentit el conseller ha insistit que “així una nació es pot erigir com a poble constituent i apoderar-se per formular noves bases de convivència”.
 
Els ponents que han participat a la jornada són: la professora de la Universitat Pompeu Fabra i Graduate Institute of International and Development Studies a Ginebra, Dra. Neus Torbisco; el professor titular de Filosofia Moral i Política i director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, Dr. Joan Vergés; el professor agregat de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, Dr. Héctor López; el doctor en dret i membre de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Dr. Marc Sanjaume, i l’autor del llibre “Justícia i Legalitat de la Secessió” i també membre l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Dr. Pau Bossacoma. 
 
La cloenda, que tindrà lloc a les 18.00h, anirà a càrrec del director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Quim Torra.
 
Centre d’Estudis de Temes Contemporanis
 
El CETC, actualment adscrit al Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, és una unitat creada l’any 1989, dedicada  a l’anàlisi i al debat, impulsant una tasca que avui ja és de referència en el món acadèmic, social i institucional.

2  

Imatges

Foto1

Foto1 5861

Foto2

Foto2 2015